על הסרט סילברדו / זאב ליכטנזון
מערבון קלאסי חי ותוסס גם היום
סרט פעולה בין זמננו לא יכול לחיות בלי אירועים ופעלולים כל דקה וחצי, בערך,
וכמובן, בלי הפעלה מאסיבית של דיגיטציה ברמה עלית.
התסריט משרת אך ורק את הקצב המסחרר והגבורים באו לעבוד רק בשביל זה. בכך
כוח כוכבותם והתאמתם למשימה מכסחת הקופות : קיאנו ריבס, טום קרוז, סטאטם, קרייג, וושינגטון,סילבסטר סטאלון,מאט דיימון ועוד טובים פעילים ונחמדים. מלאי כריזמה וכובשי מסך. בצדק קולנועי מובהק.[ רובם ב"לתי נשכחים"..] גיבורי-על אנושיים ולא אלה מהקומיקס , שהוקמו לתחייה [ ספיידרמן באטמן ודומיהם]
לכן, כל כך מרענן ומפתיע לצפות שוב במערבון קלאסי משנת 1985 בבימויו של ובתיסרוטו של לורנס קסדן.הסרט נחשב למחווה מודרנית [דאז] למערבוניים הקלאסיים של שנות השלושים פלוס [הבמאי ג'ון פורד ואחרים,והכוכביםף גרי קופר וג'ון ויין הבלתי נגמר]
העלילה מתרחשת במערב הפרוע של סוך המאה ה 19 ומספרת את סיפורם של ארבעה גברים : אמט,[סקוט גלן] פאיידן,[קווין קליין] ג'ייק [קווין קוסטנר הצעיר]ומאל [דני גלובר] .ארבעה זרים , שמצטרפים זה לזה, בידיות אמת ובשתוף פעולה הרפתקני וקטלני לאורך שורה של מקרים ואירועים.
הם מגיעים לעיירה בשם סילברדו, כשלכל אחד מהם יש חשבון לסגור וצדק להחזיר.
ביחד הם מתמודדים מול שחיתות ,עוול והשתלטת של בעלי הון וכוח על העיירה וסביבותיה. השריף המושחת ומשרת ההון [ג'ון קליז] והארכי נבל המחייך והמסוכן [ בריאן דנהי].
היופי ,המהנה גם היום, נעוץ בקצב המהיר מאד של העלילה, בטקסטים קצרים ושנונים ובדמויות שאינן מגזרות קרטון, למרות הסטריאוטיפיות של תפקידיהם.
יש כאן ארבעה גבורים, שאיש מהם איננו גבור על-על. לכולם משקל , פחות או יותר זהה בעלילה, אין כוכב על ואין אירוע מכוננן אחד. גם הנבלים הם בני אדם עם אשיות עצמאית.
הסרט, בכלל, מוגש בצורה כמעט קלילה. אין זה סרט אכזרי ושטוף דם, למרות כמה הרוגים פה ושם. לכל הדמויות אופי וספור אישי , כאשר אופיים וספוריהם משתלבים, בסיטואצית סילברדו, לספור אחד, ואחר כך הם ממשיכים איש לדרכו השונה.
יש כאן אמירות מעט חתרניות לזמנן. הגיבור השחור, שמועלב ומגורש ממסבאה על שום גזעו, מוכיח עצמו כצלף-על ומתחבר באופן הטבעי והחברי ביותר לשלושה הלבנים שחברו זה לזה.
אין כאן יפיפיה תורנית ורומן מתוק , אלא ,באופן מקורי ומיוחד, הגיבורה היחידה היא
אישה קצרת קומה , חכמה ומלבבת [ רוזאנה ארקט], היא זו השובה את לבו של אחד הגיבורים, לא באופן רומנטי, אלא בתבונתה המפוכחת ובתחושת הצדק וההזדהות עם הגיבור.
בכלל, לארבעת הגיבורים אין גינוני גבורה [ רק קוסטנר קצת מתרברב, בהתאם לתפקידו, פלוס. מוכשר].גם הארכי נבל, מחוייך וקומוניקטיבי עד לסופו הבלתי נמנע. [ במערבונים יש תמיד טובים ורעים.. ותמיד הטובים מנצחים. הללויה]. זה בעצם מה שמניע גם את כל גבורי-העל והקומיקס בסרטי הפעולה השוצפים והמרתקים בני זמננו]
הצילום הקולנועי עשיר עם נופים רחבי ידיים, וכאמור, עריכה קצבית ,רבת תפניות [ לא בלתי צפויות, אך עשויות היטב ובהגיון תסריטי מדוייק].
הסרט היה מועמד לשני פרסי אוסקר : העריכה הטובה ביותר והסאונד הטוב ביותר. מוצדק בהחלט.
בקיצור :: שווה צפייה.
בימוי: לורנס קסדן 133 דקות
שחקנים ראשיים :סקוט גלן קווין קליין בריאן דנהי ג'ון קליז רוזנה ארקט קווין קוסטנר דני גלובר
ג'ף גולדבלום