מאמר:

על  הספר "כי החיים שוב נוגעים בו- זאב  ליכטנזון/ עמיקם יסעור




 

 15 סיפוריו, של זאב ליכטנזון בקובץ , "כי החיים עוד נוגעים בו  ", הוצאת ארגמן מיטב, 2020, הם ייחודיים. המספר הוא אמן הסיפור הקצר. הסיפורים בולטים בישירותם,  אך הישירות אינה גורעת, להיפך. בולט המבנה התחבירי המיוחד של משפיט סטקאטו קצרים. פעמים רבות פסקאות של שתי שורות בלבד אבל הרצף הסיפורי נשמר, והמספר משכיל להחזיק את הקורא במתח.  בולטת גם בחירת השמות מעוררי העניין.  רוב הסיפורים כתובים בגוף ראשון  אבל ניכרת עמדת המספר השופט שגם עורך, לעתים, חשבון נפש. תכונה נוספת הבולטת בסיפורים אלה היא הפיכחון של המספר כמי שמכיר היטב את הוויית החיים.   הפיכחון מעיד גם על ניסיון חיים של הדובר בסיפור. לפעמים מתוארות סיטואציות מיוחדות, אך ניתן לומר כי גם הטריוויאלי מתואר באורח מקורי. בסיום של חלק מהסיפורים יש גם מעין לקח. הכתיבה היא שנונה במעין ריחוק, גם כאשר הדברים כתובים בגוף ראשון. ניתן למצוא בלשון גם אסוציאציות תרבותיות שונות. יש כאן אמירות על החיים ועל המוות.  תמונות סוריאליסטיות ומשיכה אל הגרוטסקי. התודעה של הגיבורים תמיד פעילה. לא הייתי אומר שהם נהנים מחירות. הם פועלים בתוך איזו תחושה דטרמיניסטית. הרבה מההיכרות עימם נובעת מתוך עדותם על עצמם.  בולטת גם נוכחותה של המלחמה בכמה מן הסיפורים. הנטייה של המספר היא ליצור משהו שהוא מעבר לתיעוד. בולטים גם הדיאלוגים החריפים ושנונים . דומה כי ציר העלילה הוא בעיקר היכולת התיאורית של המספר. כתיבתו שונה מזו של כותבים רבים. לא בכיינות בצל מטפל ולא שפה זרה.

 

ניצול שואה בעורף בתל אביב בעת מלחמת יום הכיפורים. נכה קטוע רגל ואישה המציירת אותו. טנקיסט ותחושותיו הפיזיות בעת קרב ונוכחותו של מלאך המוות. תחרות מקאברית של טרקטורונים דורסניים המזכירה את הקרבות על זירת הקולוסאום. התקף לב במטוס. . חוקרת שואה הנוקמת בשני נאצים,  יחס מיוחד בין אדם לכלבו. מנהל מחלקה במשרד וחוויותיו הימיניות,..  אבהות  וגבולותיה ואיסוריה. זיכרונות הסקס של אישה דתייה שהתפקרה.  אישה המגלה את כוחה על הבוס ועל הגברים. אישה המגלה את כוחו שליופייה.  איה התוקפת מינית גבר.  אלה הם נושאי הסיפורים השונים בקובץ ייחודי זה.

 

דומני , כי הסיפור הבולט בקובץ, הוא הסיפור הראשון, המעניק לקובץ את שמו. יש בו תיאור נוגע ללב של הגיבור הנמצא בעורף בעת מלחמה. חוויית המוות מעוצבת בהם בצורה משכנעת.  ניתן למצוא גם יסוד גרוטסקי בכמה מן הסיפורים.  המספר גם משמיע תובנות רבות על החיים. הגיבורים  מופיעים ללא מסכות ומדברים על עצמם בדרך אותנטית.  מאוד.  בשניים מן הסיפורים בולטת גם העוצמה של גיבורותיו, הנשים. הכתיבה בגוף ראשון מעצימה את העניין במסופר. לא תמיד יכול הקורא לגלות אמפתיה כלפי הדמויות מפני שהמספר מציג איזה ריחוק שיפוטי.  סיטואציות מוזרות ,אליהן נקלעים לפעמים הגיבורים מוסיפות עניין לסיפורים.

 

שמות הסיפורים:

כי החיים שוב נוגעים בו       יד לבנים    מלחמה מחורבנת    רק כי אני כבר מת    גולגולות מרוסקות    לב זה לא כלב     שני מרצדסים שחורים ותאונה אחת     סיפםור על יוליעס    אויקל המנהל המחלקה     אבא    שולחן הפוך     כולם היו בטוחים שאני שוכבת איתו    זה לא היה זיון זו הייתה מלחמה     קרקס של אישה יפה אחת     ג'ילה        

.

באינטרנט כותבים על הספר  : "ספר רדיקלי המציג 15 ספורים קצרים, שונים עד משונים. כתוב באזמל חסר רחמים. חכם מקורי. מפתיע. מאוד .כתיבה בלי חוקים שקורעת כל טאבו: אהבה, מלחמה, תאווה, מוות, פחד, ייאוש, ניכור, זוגיות, משפחה ,חולי ,אמונה. אין אלוהים. אין רחמים, אין מורא. אין חנופה. מהפך קיבה ומאתגר שכל. בשפה עשירה מאד, מפתיעה, נושכת ומדויקת".

 

זאב ליכטנזון, יליד אוסטריה, אפריל 1948. עלה בגיל שנה. גדל ברמת גן. בוגר תיכון בליך . והפקולטה למשפטים בתל אביב. עסק בעריכת דין.  אחר כך ייסד וניהל משרד  לפרסום ויחסי ציבור. ספריו לילדים   ומשנת 1979   ואילך  : אוהבת לא אוהבת    תראו איזה יופי  בהוצאת כתר  וכן  להתחתן עם אימא. מא' עד ת'  ,הרפתקאות צ'יק וצ'ק  פרסם סיפורים-  מעריב, עיתון 77  , סלונט. אתרי ספרות ושירים ברבעון קשת. ובספר של "ידו שם",שיר שלו ליווה שנים רבות את משלחות לפולין, על גב תעודת משתתף בעיצוב האמן יעקב אגם .מאמרים וייעוץ בנושאי אסטרטגיה וניהול מת פרסמים ב" בלינקדין  "ובאיגוד הדירקטורים". היה לקטור ב"ידיעות ספרים". היה חבר במועצת סביון ופעיל בעמותות שעוסקות בילדים ונוער.

 

ראיון מרתק עם הסופר ערך בלפור מור ב "בכיוון הרוח":

https://bkiovnhroh1.com/PAGE4431.asp

 

ספר מומלץ ומאתגר

logo בניית אתרים