על הסרט אהבה בלתי אפשרית/ שושנה ויג


התרגלנו לחפש סרט ולצפות בו ביום שישי. הפרסום לסרט הזה קפץ לי בפייסבוק לפני כמה ימים סרט משנת 2018 שנקרא בעברית ״אהבה בלתי אפשרית״ הצלחנו למצוא אותו בסטרימר בצרפתית ובתרגום לאנגלית והתעקשתי לצפות בו באופן הזה.

 

---

 

הסרט "אהבה בלתי אפשרית" (2018) הוא יצירה מטלטלת שמבוססת על סיפור אמיתי ומגוללת את סיפור חייה של שונטל, בת שנולדה מתוך קשר לא חוקי בין האם רחל שוורץ, יהודייה, לבין פיליפ ארנולד, בשנת 1959 כשהוא היה גבר צעיר שלא היה מוכן לקבל את הייחוד של האישה שאהב. במשך שנים לא הוסדר קשר זה בין ההורים הביולוגיים של שונטל, מה שיצר עיוותים נוראיים בהתפתחות שלה ובחוויות שהפכו אותה להיות אישה מתוסבכת.

 

הסיפור נפתח כאשר שונטל מגוללת את חוויותיה מנקודת מבט של בת, המנסה להבין את המורכבות והקונפליקטים המשפחתיים מסביבה. האהבה שהייתה בין רחל לפיליפ לא התממשה בצורה חוקית, אלא התפתחה על רקע פערים גדולים בין המשפחות – פערים חברתיים ודתיים, יהודייה וגוי ענייה ועשיר שבעטיים לא יכלה רחל להינשא לפיליפ. עם זאת, אהבתה אליו לא ידעה גבולות, והיא קיבלה אותו כל פעם מחדש כאשר הוא היה שואף לחזור לחייה.

 

הסרט מביא את ההתפתחות האיטית של קשר זה, כשהאב פיליפ בתחילה  נמנע מהתמודדות עם קיומה של בתו, לא מכיר בה, ומפנה לה גב. רק כשהיא הופכת לנערה בגיל ההתבגרות, פיליפ מתחיל להתקרב אליה ומביע עניין. זהו הרגע שבו נזרע הזרע ההרסני, שבו מתחילים להתגלות האספקטים הבעייתיים של הקשר הזה. לא רק שהוא לא מספק לה את ההדרכה או את הדוגמה המוסרית שציפתה לה, אלא שהוא גם מנצל אותה, כשהוא משדל את הבת שלו לניצול מיני. האם, שהיא האחראית המוסרית במקרה הזה, לא מונעת את המעשים האיומים, וגם לא שיתפה את בתה שהיא מודעת  למהות הקשר הבעייתי הזה.

 

המפגש בין האם לבת בסוף הסרט מביא לחשבון נפש עמוק, בו שונטל שואלת את אמה, בשאלה שאין לה תשובה ברורה: "איך יכולת?" – שאלה שבודקת את המוסריות ואת אמות המידה של האם, תוך שהיא מעוררת גם תהיות על תפקידה של חברה בה התאפשרו המפגשים ולא עוררו זעקה מוסרית ציבורית.

 

הסרט לא רק מציף את תמה האהבה הבלתי אפשרית בין שניים מתוך פערים ומכשולים שנמצאים בתוך מערכת המשפחה, אלא גם מעורר שאלות קשות על המותר והאסור בחברה. מה קורה כאשר האהבה עיוורת לגבולות המוסר? כיצד משפיעה אהבה זו על התפתחות הילד, על המשפחה כולה? איך חברה יכולה להימנע מהתמודדות עם בעיות כאלו, וכיצד ניתן לשים סוף לקשר הרעיל הזה?

 

הסרט ייחודי לא רק בתיאור הנרטיב הרגשי והכואב, אלא גם בכך שהוא מערער את הסדר החברתי, הסוציאלי והתרבותי, ומניח את הבעיות האמיתיות של החברה ושל משפחות תחת אור בלתי פוסק.

 

הסרט "אהבה בלתי אפשרית" (2018), שמבוסס על סיפור אמיתי, כולל שחקנים מוכרים ובולטים. הנה שמות השחקנים הראשיים:

 

1. *פאני ארדן* - משחקת את הדמות של רחל שוורץ, האם היהודייה.

2. *רומן דורי* - משחק את הדמות של פיליפ ארנולד, הגבר שהקשר שלו עם רחל יצר את הסיפור.

3. *פולה רומני* - משחקת את הדמות של שונטל, בתם של רחל ו פיליפ, המספרת את הסיפור.

 

הסרט זכה להכרה רבה בשל היכולת של השחקנים להעביר את המורכבות הרגשית של הדמויות, והתחושות העמוקות שמלוות את הסיפור.

 

לסיכום האהבה הבלתי אפשרית בשני הדורות, דור ההורים ודור הבת כיוון שהכישלון מהדהד גם בדור של הבת שנישאת ומתגרשת. האב נישא לאישה אחרת ועדיין שומר על קשר עם בתו ואהבתו.

מסובך אמרתי?


בימוי: קתרין קורסיני 135 דקות

שחקנים: וירז'ני אפירה, נילס שניידר, ג'ני בת.


logo בניית אתרים