התזמורת הקאמרית -'בין פרחים וצלילים' / ורדה שפין גרוס
כשכישרון נשי פוגש את אלמה מאהלר ומלחינים מופלאים זוהי חוויה מוסיקלית שגורמת להתרגשות וחיבוק לנשמה .
קונצרט מרגש נוסף של התזמורת הקאמרית הישראלית במוזיאון תל-אביב לאמנות, פינת כיכר החטופים.
בר אבני, מנצחת ,
ילדת כפר סבא, צעירה ונמרצת בשנות ה 30 לחייה, מספרת שהחיבור לניצוח ולעולם התזמורת התחיל בגיל 8 בכפר סבא, כשקיבלה הזדמנות לנצח בבית הספר על שירי חנוכה, וזו היתה לה חוויה משנת חיים.
מאז הופעת הבכורה שלה בניצוח ב-2016, עובדת אבני עם תזמורות ידועות רבות באירופה ובארץ. אבני, למדה בתל אביב אצל יואב תלמי והיתה עוזרת למנצח התזמורת הקאמרית הישראלית שבניהולו, והמשיכה את לימודיה מעבר לים אצל מנצחים ידועים.
בר אבני היתה הזוכה הצעירה ביותר בפרס מטעם המכון הבינלאומי ע"ש קורט מזור הידוע, וזכתה שם למלגה, ובפרסים ראשונים בתחרויות רבות,
סגנונה וגישתה היצירתית של בר אבני מעוררים רושם רב כך למשל, מוטת ידיה כשהיא מפיקה ואוספת את הצלילים וכשזרועותיה חובקות את התזמורת, ואפילו אצבעותיה וקצות אצבעותיה משתתפים במלאכת הניצוח.
מיכל דורון, אלט, ישראלית-אמריקאית, ילידת ישראל, בוגרת תואר ראשון מבית הספר למוזיקה בתל-אביב, ונבחרה על ידי זובין מהטה כסולנית לקונצרט הגאלה של בית הספר בניצוחו.
כשמיכל דורון , הגברת הגדולה בעלת הכישרון הגדול, עלתה לבמה בחיוניות כובשת, הביאה עימה קול נהדר שהתפזר בתוך האולם ונגע בכולם.
מיכל דורון מופיעה כסולנית באנסמבל האופרה הממלכתית של דרזדן, גרמניה. שרה תחת שרביטם ,בין השאר, של זובין מהטה, דניאל אורן ואחרים,
החל מ-2019 מופיעה כסולנית באנסמבל של בתי אופרה באירופה ובעיקר בברלין ובדרזדן. מיכל דורון זכתה במלגות הצטיינות בתחרויות שונות, ובין השאר בפרס על הישגים גבוהים ובפרס חביבת הקהל !
היצירות שנוגנו:
יאן סיבליוס (1957-1865), פליאס ומליסנדה.
סיבליוס -מהמלחינים הפופולריים של שלהי המאה ה-19 ותחילת ה-20, חיבר מוזיקה שהפכה
למרכיב משמעותי בהתהוות הזהות הלאומית הפינית..
פליאס ומליסנדה - סיבליוס עיבד את הסוויטה לתזמורת על פי מחזה מאת מוריס מטרלינק (1949-1862), משורר ומחזאי בלגי, והלחין את היצירה מתוך המוזיקה שליוותה את המחזה. הוא חיבר חמש הקדמות לחמש המערכות וחמישה פרקים נוספים. מאוחר יותר עיבד את היצירה לסוויטה תזמורתית בת תשעה פרקים, מרביתם קצרים ומלאי חן, שהפכה לאחת מיצירות הקונצרטים הפופולריות ביותר שלו. היצירה הועלתה לראשונה ב-1905 בתיאטרון השבדי בהלסינקי בניצוחו של המלחין.
אלמה מאהלר (1964-1879),
חמישה שירים לקול ותזמורת: העיר השקטה , בגן של אבי , ליל קיץ חמים, איתךָ אני מרגישה בטוחה
והולך בין פרחים .
אלמה מריה שינדלר, בת למשפחה וינאית אמידה ומשכילה, היתה מלחינה, סופרת, עורכת ואשת
חברה וינאית. החלה לנגן בפסנתר בגיל צעיר וכפי שמצוין בזיכרונותיה, עשתה את ניסיון ההלחנה
הראשון שלה בגיל שמונה. אלמה נישאה למלחין גוסטב מאהלר (1911-1860) ב-1901, ונדרשה על ידו לוותר על כל עיסוקיה ולהתמסר אליו ולחיי הנישואים, אלמה אמנם חזרה להלחין ב-1910 אך לא באופן קבוע. כרונולוגיית היצירות שלה קשה להערכה מכיוון שלא ציינה תאריכים בכתבי היד שלה, שרבים מהם השמידה וחלקם אבדו. היא הלחינה בעיקר לידר אך רק 17 מהם ידועים היום, כתבה יצירות לפסנתר ומספר קטן של יצירות של מוזיקה קאמרית.
חמשת השירים מבוססים על שירי משוררים אשר היו אהובים על אלמה מהאלר.
דמותה של אלמה מאהלר, חייה הסוערים, 3 בעליה, וכשרונותיה הרבים – עדיין מסקרנים והיא מהווה דמות מרתקת , במוסיקה ובכלל.
וולפגנג אמדאוס מוצרט (1791-1756), סימפוניה מס' 40.
שלוש הסימפוניות האחרונות אותן הלחין מוצרט (מס' 39 , 40 ו-41) נכתבו בקיץ 1788.
כתיבתן ארכה שבועות ספורים והיתה בתקופה יצירתית במיוחד של מוצרט. הסימפוניות נבדלות זו מזו בשינויים פשוטים אך משמעותיים בתִזמור שלהן, החל מליריות וחינניות (סימפוניה מס' 39), דרך
אופייה הטראגי והאפל של סימפוניה מס' 40 ועד חגיגיות הרואיות ומלכותית (סימפוניה 41).
לקהל המאזינים בתקופתו של מוצרט, שהיה רגיל למוזיקה קלילה, היה קשה לקבל את הסימפוניה
בעלת האופי הטראגי והמלנכולי. מבקרים ומוזיקאים נתנו לה פרשנויות שונות לאורך השנים, אך
התפיסה הרווחת כיום היא, שמדובר בסימפוניה בעלת אופי טראגי וריגשי, אשר הפכה עם השנים
לאחת מיצירותיו המוערכות וזוכה לביצועים והקלטות תכופים.
המוסיקה נעה בין נימה קודרת ומלודיות עדינות וחינניות ולעיתים, פרצי שמחה בין רכות ואלגנטיות, וקטעים אפלים ונוקשים, או מוארים ומתקתקים. בפרק הסיום מוצרט מתמקד במצבי רוח רציניים מצד אחד ומשלב מלודיות תזזיתיות וסוערות ביחד עם שלווה מצד שני.
עוד קונצרט מרגש של התזמורת הקאמרית הישראלית.