מאמר:
רטרוספקטיבה ליצירתה של יוכבד בן דור/ עמיקם יסעור
יוכבד בן דור היא משוררת וסופרת. פרסמה ספרים רבים למבוגרים ולילדים. גדלה בקבוץ הייתה מורה ומנהלת בית ספר מתגוררת כיום במרכז הארץ.
"חוטים של אהבה" ספר ילדים מקסים של יוכבד בן דור הוצאת צבעונים
"חוטים של אהבה" הוא ספר ילדים מקסים של יוכבד בן דור שפרסמה כבר 11 ספרים ביניהם ספרים לילדים כמו זה וכמו "הנסיך דני" . הספר מציג את הבריאה בעיניו של ילד. איוריה של לאה צבעוני משתלבים יפה מאוד באווירת הספר. יש בהם גם עדינות, גם משהו אימפרסיוניסטי וגם עיצוב יפה של המרחב בלי להקטין את דמויות הילדים המתוארות בו. לא דמות האדם הקטן מול גובהן של קתדראלות גותיות בימי הביניים.
עלילת הספר מתוארת ברגישות בהתמקדות באיזו חויה מטאפיזית אבל לא מיסטית. חוויה של גילוי החורגת מהטריויאיליות המייגעת של ספרים רבים לילדים בגיל הרך. אותה אמירת הן לחיים. אותה חוויה של שותפות בבריאה המוצגת באורח מקורי. המסר המועבר בצורה לא דידקטית ולא ישירה. מעין מסע של ילד במרחב ובטוח של הבריאה. הדגש כאן מושם על חדוות ההתפעמות של הילד ולא על כוח האל. הילד האחר מתואר כאן בכל יופיו וייחודו. לדעתי מודגש בספר גם היסוד האידילי השלו של הבריאה ולאו דווקא איזו דרמטיות בטהובנית. הילד משתלב במסעו בתוך הבריאה הזאת וכך מודגש כאן יסוד נוסף. ההרמוניה. הפילוסוף והמתמטיקאי וילהלם לייבניץ, 1642-1716 הדגיש את ההרמוניה הקבועה מראש בעולמנו. תפיסה הרמונית זו של המחברת משתלבת עם היסוד האידילי ועם ראיית העולם החיובית. מסר חיובי הרמוני מטאפיזי כזה הוא רב ערך בעולמנו הנוטה לזילות של הכול. את העיסוק בבריאה ניתן למצוא גם בשיריה למבוגרים.
אריאדנה העניקה לתזאוס את החוט דרכו ימצא את המבוך. כאן, בסיפורנו, מושך הגיבור חוטים. אולי אינו מושך בהם אבל עצם יכולת המשיכה מבטאת פוטנציאל ועצמאות מסוימת. אולי היכולת למשוך חוטים מבטאת איזו יכולת של הילד עצמו להיות מעין שותף במידת מה למעשה הבריאה. הוא מרחף בחלל הבריאה ואיננו קטן ועלוב מול האל כמו איוב בעת מענה האל לדבריו בפרקים לח-מב. בכוחו של הילד ליצור דיאלוג עם האל. אולי מעין דיאלוג של אני אתה נוסח בובר. העניין פתוח לפרשנות..
כמו שנאמר לעיל בולט שיתוף הפעולה ההדוק בין הסופרת למאיירת. הבנה הדדית וקשב הדדי מניבים את התוצאה : ספר מקסים ומומלץ.
הנסיך דני
קודם כול הספר הזה ,שהופיע בהוצאת טוטם, 2016, קרוב ברוחו לשני ספרים אחרים של יוכבד. ספר שירים "הילד הכחול" שהופיע בהוצאת עקד ב 82 וספר הילדים "חוטים של אהבה". את שניהם סקרתי בשבועות האחרונים.
בפתיחת הספר הקדמה חשובה מאת פרופסור גבריאל מוקד. הוא מגדיר את הספר כיצירת אמנות יפהפייה. תמציתית, גבישית זרם תודעה של הילד. עולם נפשי עם זגות קיום משלו גיבוי אוהד של הוריו. כינויים כמו : רגיש, מיוחד ויפה באים במקום הגדרות רפואיות. עולם נפשי מיוחד כסוג של אגדה יפה .מין הנסיך הקטן גיבור ספרו של סנט אגזיםפרי. עולם מלא עצים ופרחים ממשיים ומדומיינים. מבט בעיניים פנימיות. פיוטיות. יש כאן גם תיאור של הצדדים הקשים בבדידות אוטיסטית
סיום במעין תרועת תקווה.
איוריה של קטיה בריודין מתארים את חבילות המתנות שהוא מקבל, הילד והכלבה,. הצד השמימי מלאכי שבו, חיוכו הזוהר. תחושת המלכותיות כאשר הוא עטור כתר ומניף שרביט, המוזיקה שהוא שומע,בנחת פנימית, הלב המאחד אותו ואת כלבתו,, העננים. הספר שהוא קורא. כאשר אנו מתבוננים באיורים אנו חשים בתוך מרחבים ולא בתוך מקום דחוס. המרחבים הללו הם עולמו של דני . היופי הוא גם בתיאור דמותו הזוהרת והלוא עצובה של דני דרך מבע פני ברוב האיורים וגם היעדר הקירות החונקים.
האדרת הילד באה מתוך אהבה מגוננת והמון אמפתיה ולא מתוך איזו התפארות או ניסיון להצדיק. ניצחון השמחה על העצב והייאוש. הצגת דני כילד פעיל גם באיורים , כל אלה מעידים גם כן על שיתוף הפעולה ההדוק בין הסופרת לבין המאיירת.
ספר זה הוא מונולוג בו דני מגדיר את עצמו על ידי התקשורת בינו לבין הוריו מראהו, מחשבותיו. היד דני הפנימי שבו. הוא מגדיר את אהבת ההורים כחלק מעצמו. המתנה תופסת מקום נרחב בעולמו המתנה היא הכלבה נינה. מוטיב הקשר בין ילד לבין בעל חיים שכיח מאוד בספרות ילדים. כאן הוא מואר מזווית ש מונולוג של ילד בעל צרכים מיוחדים.השמחה וקשר המחשבות עם הכלבה הם מאפיינים נוספים ס בדמותו של דני. הדפדוף בספרים, כוח ההמצאה שבו,. העושר של העולם המומצא על ידי, היותו שקוע בעולמו הפנימי,. העניין שלו ברוח הנושבת ,הסיור בגינה, המוזיקה כאשר יצא לגינה.. אפלטון מדגיש בספר המדינה שלו את חשיבות המוזיקה בעיצובו של החניך.. ראיית העולם בעיניים פנימיות. הסודות שהוא מגלה לנינה הכלבה.. המרחק בינו לבין אנשים אחרים ונטייתו למעט במילים,האהבה להיות לבד. יחסו לבית הספר. שעות ההנאה עם אבא ואימא.המשאלות, ואהבתו להיות נסיך ומיוחד ולא להשתנות. כך בעושר רב ובהצגה מקורית נגלית לעינינו דמותו של הנסיך דני.
האופטימיזם ההרואי של המחברת, היכולת לראות את האור ואת הטוב. האמפתיה הרבה, ריבוי הפרטים הבונים את הדמות ממחיש לנו יפה את הדמות ומעיד גם על נפשה של הכותבת.הרבה שאר רוח והרבה כוח פנימי דרושים להגיע לנקודת מבט שכזאת ואלה מתבטאים גם בתוצאה האמנותית המרהיבה.
הילד הכחול ספר ראשון של יוכבד בן דור
שיר הפתיחה מדגיש את הסוד שמאחורי דמותו בשיר אחר רואה בו האם שלוש עשרה שנות זעקה העליצות והזעם חבויים בו. הוא בכור חסר אונים שתיקתו מרעישה יותר מצעקה,זהב שערותיו כובש את ליבה. הזמן הנוקף, שנה אחר שנה ודבר אינו משתנה.. ילד שיש לו היכולת להמריא. ילד ציפור כנפיים.. נשמתו חלקיקי חשמל. הוא שרוי בתוך אופל. מלא מכאוב. בשיר נוסף מופיע מוטיב העקדה "בנך בכורך אשר אהבת". בשיר אחר קוראת לילד לראות את האור. דני מתואר פעם בתוך איזה חלל מטאפיזי גדול מהרהר בגורלו שיר אחר מנסה לעודדו.. צעקת האם הבאה ממעמקים. ובשיר נוסף הנה הבטחת האם לקחת אותו לארץ ההיכלות עולם מטפיזי ענק ומאיר. כך מבשרת המשוררת גם את היאור המרחב השמימי המטפיזי בספר "חוטים של אהבה".האור מופיע בשירים רבים מבטא כאן גם את האופטימיות, של האם, גם את החסד וגם את היותו של הילד דני חי בעולם מואר. היופי שבתיאור הזה מבטל את הממד הטריויאילי, או זה המלודרמטי או זה הפתטי. גם בכך יופיו של הספר הזה. יפי הילד. היכולת של הדוברת לראות את היופי. הזוהר גם במצב שכזה. רצף השירים המונולוגים הללו מתאר את הילד אך הוא מלמד רבות גם על נפשה של הדוברת האמפתית, המסוככת, האוהבת. יש כאן אודה הצומחת מתוך הכאב. אין זו אידיאליזציה אלא ניסיון לראייה אחרת היופי הפריחה, הנפש החלומה, הנשמה הטהורה. הפסוק המוסיף מעין קדושה : "שיויתי פניך לנגדי תמיד".. חוסר הגבולות המבטא חירות. כוח התקשורת למרות היותו סתום וחידתי.ץ כוחה של והמוזיקה. .המלאכים הקוראים לדני.. מהותו של דני ככיסופים. כוחה של השתיקה.הדטרמיניזם כי הכול צפוי והרשות נתונה.. השפע בנשמתו. הספר הזה הוא ביטוי ליכולת התקשורת של האם. אין כאן רגע אחד של זרות וניכור, כעס או אכזבה. אין כאן השלמה פסביבית אלאט היכולת להתגאות ביופי הזה המיוחד.
ספר ייחודי מאוד בטון בראיה.באור שהוא שופך על הילד החריג ובכוחה האדיר של אהבת אם עד אין קץ.
בן דור יוכבד "סוד המילים" רומן מכתבים בין גבר לאישה
"סוד המילים" הוא רומן במכתבים מאת יוכבד בן דור שהופיע ב 2017 בהוצאת טוטם . עורכת לילי פרי. הספר הוא חליפת מכתבים בין גבר לאישה שאינם נזכרים בשמותיהם אלא הוא והיא.
רומן מכתבים – רומן אפיסטולארי
יש בספרות העולמית רומנים שונים שנכתבו בצורת מכתבים ובהם : מכתבי אבלאר ואלואיז מאת אבלאר במאה ה12ירומן הוורד של ז'אן דה מון מן המאה ה13.ייסורי ורתר הצעיר מאת גתה. מכתבים פרסיים מאת מוטנ,מונטסקיה. , פאמלה מאת ס. ריצ'רדסון. הפרודיה של פילדינג עליו בשם שאמלה.יחסים מסוכנים מאת לאקלו כולם מן המאה ה 18. אנשים אומללים מאת דוסטוייבסקי. בספרותנו ידועים : מגלה טמירין של פרל, מכתבים מנסיעה מדומה של גולדברג,. קופסה שחורה של עוז.וכן יצירות של :גרוסמן, ר.אלמוג צ.ינאי א.בן בסט, חקק-ויג, חילו, מטלון-הירשפלד ראו פירוט בערך ויקיפדיה לפי רומן מכתבים ראו גם אצל אוכמני בלקסיקון תכנים וצורות.
על "סוד המילים"
כמה הערות 1. זהו דיאלוג בין נשמות. 2. אהבה אפלטונית 3. אהבה בה מציגות הנפשות הפועלות את עצמן וגם בוראות אותה עצמה 4. שאר הרוח של שני הגיבורים. 5. דחיקתו לשוליים של הטריוויאלי. 6.כוח הפיוט. 7. כוח ההיפתחות הדדית והווידוי י8. הצלחת המספרת לרחוק מיומן גרידא.. 9.עוצמת ההרהורים. 10. היופי הנפשי והיופי הממשי 11. דמות האמן והדילמות שלו 12. יצירתיות. 13. עדינות רבה בתיאורים השונים. 14. צירוף ייחודי בין בדידות לזוגיות. ה 15. לא הקונפליקט הוא הבונה את המתח אלא התקשורת בין השניים. 16. כוחן הרב של המילים. 17 מוטיב התהייה החוזר כל הזמן. 18. הגישוש ההדדי במערכת היחסים 17. הדינאמיות הרבה מושגת גם על ידי הפרקים הקצרים 18. העיסוק ביצירתיות ובציור.. הגבר הוא אמן. המעיד על אמנותו. 19. תיאור ההיפתחות ההדדית משמעותי מאוד לעלילת הרומן.
פרופסור גבריאל מוקד מדגיש את הרומן כמפתיע, רגיש בצורה ובתוכן ואינו משעמם לרגע. אני מצטרף לדבריו ממליץ מאוד על רומן ייחודי זה.
על המחברת
המחברת למדה היסטוריה של עם ישראל , פילוסטופיה יהודית ולשון עברית . הייתה מורה ומנהלת . פרסמה 11 ספרים מהם 6 ספרי שירה, כולל ספרי ילדים ופרוזה. חברה באגודת הסופרים מ1983. זכתה בפרסים רבים.
.