DHAMMA MACHT FREI - איתמר ניומן בבית האומנים, תל אביב/ מארי רוזנבלום
יש מעט תערוכות, כמו זו, המשחררות אותי מכל מחשבה אבל תופסות אותי ללא נשימה.
התערוכה של ניומן היא כזו.
מסע החיים של ניומן מרתק, ועובר בתחנות רבות. כאמן רב תחומי, השזור בתולדות הקולנוע, המוזיקה והאמנות הישראלית עד לבחירה בחיים ברוח הבודהיזם.
שם התערוכה "דהממה" באה מהשפה ההודית העתיקה פאלי, ומשמעותו – זה שמרים, שתומך, שיוצר מבנה ומעצב צורה. כך גם התגבשו חייו של ניומן, שאף שאיבד את הצורך להציג, מעולם לא הפסיק ליצור. תערוכתו הראשונה לאחר שנים של שתיקה מישירה מבט, כפות-ידיה פתוחות וריקות, כמצהירה על ויתור ועל ענווה.
ניומן יושב בגלריה ומספר מספר על עברו ועל ההווה ואני רצה אחריו ומדדה בנפשי, מחפשת נקודות משען, מאבדת את דרכי.....
יליד 1954, כל חייו נגע באומנות. תפאורן, גרפיקאי, מכללה לאומנות בצלאל, הדפס תחריטים, עבד עם האומן יעקב בוסידן בלונדון, התמחה בציור ופיסול, עיצוב וקולנוע, אייר ועיצב כרזות, תסריטאי וקצרה היריעה ........
ב-1997 חקר ועסק במשך שנים את נושא השואה, סיכם והציג תערוכת יחיד במוזיאון לאומנות ישראלית ברמת גן " 193945 – מחווה לפרימו לוי" שהדגימה רב תחומיות ושילוב דיסיפלינות.
ב-1998 החל בתהליך ההכרות עם תורת הבודהה ותרגול מדיטציית ויפאסנה בהדרכתם של נזירים בודהיסטים מהמסורת התאילנדית הנזיר המכובד אג'אן טונג והנזיר הישראלי אג'אן עופר אותה הוא מתרגל עד היום.
החל ליצור סדרת ציורים ופסלים, כתב, הלחין הפיק והקליט אלבום מוזיקה, סרטים, קליפים המתייחסים והנוגעים לדרך זו, כמו כן החל להעביר בסטודיו שלו סדנאות לרישום והכנה להשכלה גבוהה בהן פיתח גישה המשלבת שימת לב ומודעות – מיינדפולנס עם עשייה אומנותית אותה הוא מלמד עד היום.
ב-2010 ניומן ורעייתו העתיקו מגוריהם ליבניאל והקימו את מרכז למדיטציה ויפאסנה בו חי באורח קבע הנזיר אג'אן עופר ומאפשרים לו את התנאים ללמד ולכל מי שמעוניין לבוא, לתרגל ויפאסנה.
משמעות המילה "דהאממה" – דרך , תורה, הדרך הנכונה לחיים.
השחרור מסבל, נירוונה (הכחדה מוחלטת של הגורמים לסבל ושחרור מוחלט מהם).
תורתו של הבודהה, תרגול, תשומת לב ורכוז.
תודעה וכל מה שעולה בתודעה בעקבות המפגש של ששת החושים (ראיה, שמיעה, טעם, ריח, מגע ומחשבות) עם המציאות והעולם האמיתי.
לימוד המציאות וטבע כל הדברים.
איתמר ניומן 2024:
"היופי בדהממה הוא שאותן סגולות ואיכותיות שבהן השתמש הבודהה עצמו להשגת התעוררותו ושחרורו מהסבל, עומדות גם לרשותנו, בכל עת, אם רק נתמיד ונפתח אותן, מפני שבסופו של הדבר, כל הבודהות מלמדות אותנו את אותו הדבר: להימנע מלעשות רע, לטפח את הטוב ולטהר את התודעה".
עתה ניומן מציג בבית האומנים בתל אביב. האוצר אריה ברקוביץ.
שני חללים גדולים מארחים את הציורים, הפסלים ואת רוחו ותודעתו של ניומן.
בחדר הראשון, סדרת ציורים של דיוקנאות ריאליסטים גדולי ממדים, 200/200 ס"מ. דמויות במצב מדיטטיבי ובהחלט ניתן לחוש את תפילתם, תחושותיהם והתמסרותן.
דמויות אלה הם מוריו, תלמידיו וחבריו לדרך, מצוירים בגודל טבעי, בדייקנות קפדנית ובעוצמה של קשב, התבוננות ושלווה.
בחדר השני, מיצג הנקרא "הליכה". 26 ציורים בגודל זהה, 50/120ס"מ.
במרכזם דמותו של הנזיר, בהליכתו. כל ציור מתאר צעד, תנועה קלה, מדודה. העמדתם על קירות החלל, האחד ליד השני, "מאזכרת סטוריבורד קולנועי, זהו מקצב, תנועה ובאותה בעת, עצירה. מצב בו הצופה מופעל, כאשר גם הוא נדרש לתשומת לב ולריכוז. הרוגע השקט והריכוז בתנועה הקלה והבסיסית ביותר, עומדת מתוך שלמות והכרה ביכולתו של האמן לבטא את הפרקטיקה ואת המהות בהן בחר. המתארות דמותו של הנזיר בהליכתו."
ניומן לומד את הנזיר על שריריו, החלטתו ומחשבותיו תוך כדי התבוננות ושלווה.
גם אני, כצופה, נדרשת ממני תשומת לב וריכוז מירבי.
שתי תמונות, נוספות, גדולות ממדים, 200/200 ס"מ בולטות במיוחד, בו ניומן מצייר עצמו אז- ב1984 ועתה ב-2007 .
בעת ההיא ניומן נראה זועם, עצור, קפוץ ו"בעת החדשה" ניבט בו רוך, סלחנות ופתיחות.
חוברת יפהפיה קיבלתי לקראת התערוכה הזו.
ניומן מקדיש את החוברת למורו המכובד הנזיר אג'אן טונג סירמנגלו ומצטט משפט שלו:
"טיהור הנפש הינו מצב קיומי אמיתי, חוק טבע אשר אינו מפלה בין בני אדם במגדרם, דתם, גזעם או מעמדם. בכל עת, כאשר אדם מתרגל במסירות, הוא יקצור את הפירות"
אהבתי מאוד את התערוכה.
תודה.
מארי