על הסרט מארטי/ עמיקם יסעור
מארטי סרט ישן נפלא על לוזרים ועל בדידות ועל חיפוש האושר
מארטי הוא סרט ישן שזכה ב 1955 בארבעה פרסי אוסקר ובפרס דקל הזהב בפסטיבל קאן. דרמה נפלאה ונוגעת ללב על פי מחזה שכתב המחזאי היהודי האמריקאי פאדי צ'ייפסקי. פרס אוסקר על הסרט הטוב ביותר. סרט הטוב ביותר, הבמאי, דלברט מאן, זכה בפרס הבמאי הטוב ביותר .השחקן, ארנסט בורגניין, זכה בפרס השחקן הראשי. המחזאי היהודי אמריקאי, פאדי צ'ייפסקי זכה בפרס התסריט הטוב ביותר. ( שלושתם , ילידי 1917-1923 זכו בפרס בהיותם בשנות השלושים לחייהם. והם בני מזל דלי).
ציר העלילה הוא השאלה, האם יוכל מארטי, רווק בן ,34 קצב אמריקאי צעיר, שמן ומכוער בן למשפחת מהגרים איטלקית המתגורר עם אימו ,למצוא את זיווגו ואת אושרו ולמממש את חלומו הכלכלי? סרט לירי רגיש ביותר. שחור לבן. הרבה התרחשות של קרבה בין איש ואישה צעירים במרחב. קטן. תיאור נפלא של הוויי המהגרים. מארטי חי עם אימו בעיר אמריקאית. בנסיבות עצובות התייתם מאביו בגיל 18. אמריקאית. אחיו ואחיותיו כבר התחתנו ומופעל עליו הלחץ להתחתן הוא ויתר על המשך לימודים למרות שהצטיין בבית הספר כדי לעבוד באיטליז ולפרנס את אחיו ואחיותיו ואימו. יש לו חלום מוגדר כיצד יתקדם מבחינה כלכלית, אך השאלה היא, האם יוכל להשיג את הלוואת חמשת אלפים הדולרים החסרים לו. . הדימוי העצמי הנמוך של מארטי מקרין על עלילת הדרמה הזאת. מארטי נמצא בהתמודדות מתמדת עם הדימוי הזה. עם הלחצים השונים לחצים אלה באים לביטוי ביחסיו עם אימו, עם חבריו, עם בן דודו. תחושת ההשלמה של היותו דחוי ללא סיכוי להתחתן ולמצוא את אושרו. ברגישות לירית רבה של סיטואציות שונות, זוויות צילום ומשחק נפלא של ארנסט בורגניין, באסי בלייר והאחרים מעוצבים באווירה של סיפור מעורר אמפתיה גדולה. אווירה של עיר אמריקאית. איכויות של סרט אירופאי. לא לחינם זכה הסרט גם בפרס דקל הזהב של פסטיבל קאן. חיפוש האושר הנראה רחוק כל כך. מארטי מבלה בלילות בחבורה, אך הבילוי אינו גורם לו הנאה רבה. הדחיסות מוצגת כאן בסיטואציות בביתו וכן בסיטואציות במקומות בהם הוא נמצא בחברת קלרה, אותה מורה צעירה אשר נזנחה בצורה גסה באחד הבילויים באולם ריקודים. חשוב כאן גם מקומם של הדיאלוגים. עיקר המקומות בהם מתרחשת העלילה היא ביתו והמרחב העירוני. התרחשות העלילה בעיקר בלילות מגבירה את הדחיסות ואת העצב.
ארנסט בורגניין מפליא לשקף בהבעות פניו ובתנועותיו את מבוכותיו של הגיבור את תסכוליו ואת הבדידות הגדולה. בדידות המודגשת במיוחד בחברה האמריקאית השמה את הדגש בהצלחה. תחושת הלוזר שלו ,גם של קלרה, אותה מורה שהוא פוגש ,יוצרת דיאלוגים מרגשים מאוד . משהו הרחוק ממלודרמה הוליוודית קיטשית. ובל נשכח, כי שנות החמישים הן עידן הפריחה של מלודרמות מסוג כזה. הרגישות של השחקנים, שאר הרוח של הבמאי ושל הטקסט יוצרים כאן סרט איכותי מאוד.
עלילת משנה היא בואה של דודתו לגור לזמן מה עם מארטי ועם אימו. שיח הקשישות מעלה שאלות ותחושות של אלמנות, של זקנה ושל מקומה של האם האיטלקייה במשפחה.
פאדי צ''פסקי 1923-1981 זכה בשלושה אוסקרים על תסריטיו לסרטים: מרטי , 1955. בית חולים, 1971. וכן רשת שידור שביים סידני לומט. בו זכו גם פינץ' ולדאלווי בפרסי האוסקר של השחקנים הראשיים.
ציטוט מוויקיפדיה
צ'ייבסקי הוא האדם היחידי שזכה ללא שותפים בפרס אוסקר שלוש פעמים בקטגוריית התסריט הטוב ביותר (האחרים שזכו בפרס שלוש פעמים, פרנסיס פורד קופולה, צ'ארלס בראקט, וודי אלן ובילי ויילדר, זכו כולם במשותף עם כותבים-שותפים).
הבמאי, דלברט מאן1920-2007 ביים בין היתר את במערב אין כל חדש, תשוקה בצל האילנות, שולחנות נפרדים אהובי חזור אלי. בין השחקנים שהופיעו בסרטיו : סופיה לורן, אנטוני פרקינס, דברה קר, דיויד ניבן. רוק הדסון, דוריס דיי קרי גרנט ןאחרים. שולחנות נפרדים גרף 7 מועמדויות לאוסקר.
ארנסט בורגניין 1977-2012 השתתף בסרטים "מעתה ועד עולם" ורה קרוז ג'וני גיטאר בהלה בצוק השחור הויקינגים שנים עשר הנועזים הרפתקה בפוסידון, חבורת הפראים השיירה במערב אין כל חדש.,
בני גילם לערך של השלישייה של בורגניין, מאן ושייפסקי הזאת הם בין היתר: קנדי, נאצר, פליני, ברגמן רוהמר , סיניורה, מסטרויאני, דוגלס, לאמוריס, יוסטינוב ,מיפונה, וכמה מסופרי דור הפלמ"ח שלנו.
בימוי: דלברט מאן 94 דקות
שחקנים ראשיים | ארנסט בורגניין בטסי בלייר ג'ו מנטל |
---|