על הסרט יוני אפס/ מארי רוזנבלום
אל תחמיצו את הסרט הזה! הוא ענק! אל תתרשמו מהכותרות. לכו.
יצאתי כל כך נרגשת מהסרט שבתום הסרט ישבתי באולם ושתקתי ושתקתי וכך גם אחרים שנשארו לשבת בבית הקפה, חלקם שותקים וחלקם מדברים בהתרגשות עם עיניים דומעות.
זה הסיפור על בניית תנור לשריפת גופתו של אייכמן.
הבמאי בחר להתרכז בשלוש דמויות שהיו שותפות לבניית בתנור. אייכמן הוא שולי בסיפור.
עריכת הסרט היא מלאכת מחשבת.
שחקנים מעולים:. ג'וי ריגר, צחי גראד, תום חגי, עמי סמולרצ'יק, אדם גבאי, נועה קולר, רותם קינן, קובי אדרת, יעקב זדה-דניאל והילד נועם עובדיה הנפלא, בהופעה ראשונה.
שריפת גופתו של אייכמן- הופכים לשלושה גיבורים בעל כורחם, ומציעים "הסרט הישראלי "יוני אפס", בבימויו של ג'ייק פאלטרו, מציג את ההשלכות העצומות של משפט אייכמן על תודעת השואה, ומניח את היסודות להבנת המורכבויות של ישראל, לאחר השואה ועד היום. על רקע אירועי הוצאתו להורג של אייכמן בשנת 1962, ובהשראת אירועים אמיתיים, הסרט מציג את סיפורם של
1. קצין שב"ס שמתבקש לשמור על חייו של הנידון למוות-חיים אמזלג;
2. ניצול שואה שחוזר לראשונה לפולין מאז ימי המלחמה-עמי סמולרצ'יק;
3. ילד שמתבקש לעזור בבניית תנור לשריפת גופתו של אייכמן-נועם עובדיה.
שלושתם נהפכים לגיבורים בעל כורחם, ומציעים שלוש נקודות מבט על האירוע החד-פעמי וההיסטורי שנקרה בדרכם".אי
תום חגי המעולה, מגלם בסרט מדריך קבוצות בפולין.
"פאלטרו, הבמאי, בחר שלא להציג את משפט אייכמן, אלא את כל האירועים לקראת ההוצאה להורג.
פאלטרו מעלה שאלות של מוסר – האם תלייתו של אייכמן ושריפת גופתו בתנור, ממש כפי שהיהודים נשרפו במחנות ההשמדה, תביא לצדק ולנקמה הראויה?
בהקשר הזה, ראוי לציין את ההתייחסות האמביוולנטית כלפי אייכמן בסרט – מצד אחד הוא מוצג כאנושי – הוא נועל נעלי קיפי, ומקבל סיגריות מהסוהרים ששומרים עליו. מצד שני, אנחנו לא רואים את פניו של אייכמן והן נשארות בצל.
המטרה היא, כנראה, שהצופים לא יחושו כלפיו הזדהות.
נזכור שאייכמן לא היה פקיד פשוט במפלגה הנאצית כפי שניסה להציג את עצמו, אלא קצין שהתווה את "הפתרון הסופי של בעיית יהודי אירופה.......
הצפייה ב"יוני אפס" נותנת לך תחושה של חזרה בזמן. השחזור ההיסטורי המדויק גורם לצופה להרגיש שהוא צופה בסרט משנות ה-60. החל מהתלבושות, דרך השפה ועד המוזיקה המתנגנת ברקע .
הסרט מאפשר לנו להתנתק לרגע מהמציאות של ימינו, ולהתחבר לתקופה שבה מדינת ישראל הייתה מדינה צעירה, שקמה על רגליה אחרי האסון הגדול ביותר שידע העם היהודי."
מצאתי לנכון לספר על הבמאי פלאטרו. מתוך הראיון לynet- :
"ישראל, 1962. דוד בן גוריון ראש הממשלה, יצחק בן צבי הנשיא, בנגב נוסדת העיר ערד, המהדורה הראשונה של האנציקלופדיה העברית יוצאת לאור, אורי זוהר מביים את סרטו הראשון "עץ או פלסטיין", והפועל תל אביב בכדורסל זוכה בגביע המדינה הראשון בתולדותיה.
לכאורה, שום דבר לא קושר את ג'ייק פאלטרו לישראל של תחילת הסיקסטיז. ובכל זאת, הקולנוען האמריקני מצא את עצמו מצלם דרמה היסטורית דוברת עברית שעלילתה מתחוללת בארץ הקודש, 13 שנים לפני לידתו ב-1975 בלוס אנג'לס.
מה הניע את ההרפתקה הלא צפויה הזאת? סקרנות כפייתית בנוגע למשפט אדולף אייכמן.
צפייה בגלריה
פאלטרו מספר בריאיון מיוחד ל-ynet, רגע לפני הקרנת הבכורה אתמול (ב') של סרטו "יוני אפס", בפסטיבל קרלובי וארי שבצ'כיה, 60 שנה אחרי הוצאתו להורג של אייכמן:
"התופעות הללו יהיו רלוונטיות לנצח, ואנחנו רואים מה שקורה היום באוקראינה. זה נורא, ואנחנו חייבים למצוא דרך לדבר על זה", "יוני אפס", שבטיוטת התסריט המקורית נקרא "התנור", מנסה לחקור את ההוויה הישראלית מתוך תיאור הימים האחרונים לפני שאייכמן מת בתלייה בכלא רמלה, קיץ 1962.
המקרה בעל ההשלכות ההיסטוריות עמד במרכז השיח הציבורי בישראל באותה העת, אולם פאלטרו ושותפו לכתיבה תום שובל העדיפו לגולל את הסיפור מתוך נקודת מבטם של אלו שעסקו בהכנות המעשיות של מימוש עונש המוות, שהוטל על מי שפיקח ממשרדו על רצח המוני של מיליוני יהודים באירופה.
כך נכרכות יחדיו דמויותיהן של הילד דוד שמועסק בבית מלאכה לבניית תנורים ועוזר לעצב קרמטוריום מאולתר לשריפת גופתו של אייכמן, איש השב"ס חיים אמזלג שאחראי על שלומו של הצורר הנאצי, ומיכה ארונסון - ניצול שואה ששימש כעוזר התובע במשפט עצמו. לכל אחד מהשלושה יש זיקה משלו למעמד ההיסטורי והגבר הגרמני קר המזג שבמרכזו.
"יוני אפס" צולל עמוק לתוך החוויה האישית המורכבת של כל אחת מהדמויות הללו, ובמקביל בוחן את החברה הישראלית ברוח התקופה עם לא מעט קריצות נוסטלגיות מרגשות, ולא פעם משעשעות.
זוהי הפקה נדירה.
"האתגר היה למצוא דרך לגעת במשפט אייכמן באופן אנושי"
"יש לי חשש אמיתי בנוגע לאנטישמיות. בארצות הברית כל כך מעט אנשים מודעים למשמעות של המושג שואה, ובכלל לא שמעו על אושוויץ. אני חושב שזה בעל חשיבות מהותית למצוא דרכים חדשות לדבר על השואה, לעורר תשומת לב, גם אם חלק מהדרכים האלה עשויות להיות פרובוקטיביות. ומה שמתסכל אותי זה שאנשים מגיבים באופן כל כך אלים לניסיונות לקדם נקודות מבט אחרות, ותמיד רואים בכך חוסר כבוד. אבל דווקא ההיבטים הפרובוקטיביים בשיח על השואה הם אלה שיקדמו אותו ויותירו אותו בתודעה הציבורית גם בעתיד".
בימוי: ג'ייק פאלטרו 102 דקות
משחק:
יואב לוי ... פקד חיים אמזלג
נועם עובדיה ... דוד אורן
ג'וי ריגר
צחי גראד
רותם קינן
עמי סמולרצ'יק
תום חגי
אביתר רובין
קובי אדרת
אסי יצחקי ... הספר של אייכמן
הוספת תגובה