צילום: צביה ויצמן כספי
אירוע האקתון במרתון/ צביה ויצמן כספי
״האקתון״ מה זה בכלל?
אירוע יזמות אינטנסיבית מעין מרתון של האקריות. להמציא את הדבר הבא.
לתלמידי תיכון בן גוריון בנס ציונה היה השבוע ״בנגתון״. תלמידים ממגמת הנדסת תוכנה יוצרים מציאות חדשה. יש מאיין. או עוד נדבך על מה שכבר קיים.
איך לשכלל לשפר לדייק את הדבר הבא.
חממת טכנולוגיה. קיצור דרך ורכיבים לפתרונות סוגיות שעל סדר היום. הנושא בגדול לבנגתון ״היום שאחרי״.
מהשבעה באוקטובר.
ימי המלחמה הארוכים ומוראות השבת השחורה החטופים, המנהרות, האזעקות, התנדבות העורף וכל מה שמלווה אותנו בחודשים האחרונים.
אלה הם חומרי הגלם, הבסיס לרעיונות. כר נרחב לעשייה.
52 תלמידים מחפשים פתרונות לסוגיות חברתיות ואף צבאיות. נביאי הדור. לא בהכרח משהו שלא חשבו עליו קודם, ובכל זאת, כדאי לזקוף אוזניות ליצירתיות של בני הנוער, לחוכמת ההמונים לסיעור המוחות. הם התחלקו ל14 קבוצות עבודה, מתוכם 5 עלו לגמר.
לומדים את הנושא הנבחר. מתחקרים. מתנסים ויוצרים מוצר, או משפרים. עורכים פרזנטציה בפני חבר שופטים. בהם מנהלי התיכון המגמה נציגי העירייה.
קדם לבנגתון, היה יום גיבוש הפרוייקטים ולאחר מכן ביום ההאקתון, עבדו התלמידים על הפינישים.
גלינה ויסלבאי מסבירה:
״תהליך היצירה מתחיל כחודש קודם בגיבוש הקונספט בבחירת קבוצות ואיסוף רעיונות״
חוכמת ההמונים במיטבה. לקבוצות מתלווים מנטורים תלמידים בוגרים מקבוצת הרובוטיקה בעיר נס ציונה ששמה לה את נושא החינוך והמחר על סדר היום.
וגם התקיימו סיורים במקומות מעוררי השראה.
ביום המרתון ההאקרי, מסדרונות בית הספר לובשים חג. מסתובבים בין קבוצות העבודה, אנשי חינוך, מנהלי התיכון קציני צבא ואף הגיעה לסיור סמדר אהרוני סגנית ראש העיר. שגילתה סקרנות ועניין ושוחחה על התלמידים/ות. ומנהלת בית הספר איריס דורון.
צוות המגמה בראשותה של גלינה. וצוות המורים. גיא דביר, אלי סליאבסקי, רון טופול ומורן כהן. דואגים לכל צרכיהם פותרים בעיות ומסייעים בהתקדמות ומעודדים את רוחם. כדי למצות עד תום את החשיבה הרעננה ממוחם הקודח של הצעירים היצירתיים.
להלן טעימה מחלק מהתוצרים:
רובוט עכבר מנהרות קטן שמזהה אם יש מישהו לאורך מתווה המנהרה גם אם אורכה הוא 2 קילומטרים.
שתפקידו לאתר חטופים ולמסור מידע ללוחמים על מכשולים ומארבים.
קבוצה אחרת הוסיפה אלמנטים למצלמת הגו פרו שיש כבר ללוחמים על הקסדות והיא תדע לנתר תווי פנים בנסיון למנוע דו״צ וליירט אוייבים המסתתרים במנהרות.
הרכיב הנוסף ידע לזהות פני החטופים על פי תמונות הפרופיל שלהם. זאת כדי למנוע את מה שקרה עם שלושת החטופים שהצליחו להימלט ונורו בטעות.
עוד רעיון נפלא אמור לסייע לחקלאים.
קבוצת תלמידים יצרו אבטיפוס של מכונת שתילה. המכונה עובדת בלי החקלאי מעין כף שיודעת לחפור בור באדמה. הכף חופרת, זזה עם העפר הצידה, לאפשר תהליך שתילה וחוזרת לכסות הכל באדמה.
קבוצת תלמידות יצרו אפליקציה שמאפשרת לאנשים שנקלעים לעיר זרה והיה ויש אזעקה, הם מקבלים מידע על האזור הממוגן הקרוב ביותר.
קבוצה נוספת יצרה אפליקציה שיכולה לתת מענה מסונכרן בין דורשי סיוע למתנדבים. או לצרכים של חיילים, מפונים, חקלאים. למשל פרופיל של מנכ״ל של חברת הייטק שמציע את עובדיו להתנדבות או צעירות שרוצות לסייע לאמהות שהבעלים במילואים להוציא ילד מהגן או לעשות בייבי סיטר.
קבוצה נוספת יצרה דובי מתוק צבעוני וחייכן. כזה מנחם שיתן מענה לילדים במצוקה. סוג של אב טיפוס בשלב זה שיכול לשאול שאלות.
סמדר אהרוני מתעכבת על הדובי ושואלת:
מי שיתחבר יכול יהיה גם לשאול שאלות?
תלמיד: כן בינתיים מוגבל ל2-3שאלות ונמשיך לפתח.
הדור הזה, ״שלא ידע את יוסף״, שכונה דור הטיקטוק והאינסטגרם מוכיח את עצמו בלחימה עזה פנומנלית וביכולת חשיבה ויזמות שיבואו לידי ביטוי ויהיו לעזר לכל דבר ועניין, גם מעבר לצרכי הימים הנוראים של המלחמה ובודאי לצרכים אזרחים גם.