על ההכרח לפריסת כיפת ברזל ובטון עם יצחק מויאל/ נתנאל סמריק
יצחק מויאל, המשמש גם כיו"ר הסתדרות עובדי הבניין והתעשיות הנלוות,
קורא כעת לפריסת "כיפת ברזל ובטון" למאות חברות בנין ורוכשי דירות.
סמריק: התרעת לפני השבעה באוקטובר. המלחמה עדיין בעיצומה ונדמה שחסרים עכשיו עשרות אלפי אנשים. אם והיה ולא יגיעו אנשים לעבוד בתוך ענף הבנייה, לאן הענף הזה יגיע? מה עשוי לקרות?
מויאל: תשמע, זה מגה פיגוע, חסרים היום באתרי הבנייה 120 אלף עובדים. חלק מהעובדים הזרים בגלל מה שקרה ברחו. חלק גדול, 97 אחוז מהעובדים הפלסטינים, אין להם אפשרות להיכנס לעבוד בארץ. ועכשיו יש פה המון פרויקטים בבנייה, המון חברות, אתה צריך את ידיים עובדות כדי לעמוד בלוחות הזמנים לא רק בפרוייקטים של הדיור אלא גם בבניית בתי ספר, מבני ציבור, תעשייה, תשתיות וכו׳. יש האטה מאוד רצינית. אין לי צל של ספק שחברות לא יעמדו בלוח הזמנים ולא יכולו לתפקד, יקרסו. ולצערי הרב אני כבר שומע בתקופה הזאת היום, 4 חברות בנייה שלא אזכיר את שמותיהן, שהודיעו על הקפאת תהליכים. הן הולכות להיסגר. ואיפה העובדים הישראלים שנמצאים בחברות? בגלל שחסרים עובדים גם הם יאבדו את מקום העבודה. על כל הדברים האלה התרעתי, הכל מתועד.
סמריק: ובתוך ההתרעות האלה, הדגל, אם להשתמש ברטוריקה של המלחמה, הצבע האדום שאתה מכריז עליו בקול רם בריאיון הזה בא ואומר שאם אותן ארבע ואולי חלילה יותר יקרסו עכשיו גם שהריביות גבוהות, היד של הבנקים על הנזילות של החברות מאוד מאוד קפוצה, מה עשוי לקרות?
מויאל: בלשון המעטה, המצב לא טוב, עובדתי. הריבית מאוד גבוהה, לוח הזמנים הולך להתארך, המחירים יעלו. אני מתחיל לראות תופעה נוספת שמאוד מדאיגה אותי – מתחילים לקנות עובדים, הקבלנים מציעים שכר גבוה יותר כדי לפתות עובדים להצטרף לחברה שלהם, אני משלם יותר רק תבוא לעבוד אצלי. מתחילה איזשהי תחרות בין הקבלנים ואז התוצאה, היא עליית המחיר, מישהו ישלם את זה. מי שישלם את זה זה יהיו האזרחים אותן החברות יתמכרו את אותה דירה ביותר כסף. העלויות יהיו יותר גבוהות והאזרח הוא זה שיספוג את העלייה. גם לגבי המקצועיות של העובד, זו לא תהיה אותה בנייה. חסרים פה עובדים מקצועיים. כתוצאה מכך, העלויות הגבוהות והמחסור בכוח אדם מיומן יובילו לבנייה באיכות ירודה. מקווה שלא יעשו טלאים כדי לעמוד בלוח זמנים. ולכן אני ממש בתוך השבוע השלישי של המלחמה פניתי לראש הממשלה, לשר השיכון, לשר הפנים וגם לשר העבודה, במכתב מאוד חריף – במכתבי ביקשתי להקים קבינט רציני מאוד שיבחן את הנושא הקריטי ויציע פתרונות ומענה למחוסר המשווע בעובדים מקצועיים שבענף הבנייה.
אומנם חלה איזשהי התקדמות מסוימת אך היא איטית והדרגתית. במקום אותם עובדים, שאנחנו לא יודעים מתי ואם יכנסו לארץ, להביא עובדים זרים עכשיו. מי הולך להיפגע? גם הקרן לעידוד פיתוח ענף הבנייה שעושה את ההכשרות הולכת להיפגע כי כל ההכנסות של הקרן מגיעות מהסכם העבודה הקיבוצי. כל אותם עובדים שלא קיימים היום, לא משלמים עבורם לקרן, ואז אם המדינה לא תיתן סיוע גם לקרן, אז את מה שאני עושה היום אני גם לא אוכל לעשות כדי להביא ולהכשיר עובדים ישראלים בענף הבנייה.
סמריק: וכל התהליך הזה עוד עשוי להידרדר לדירות לא בטיחותיות, לאנשים שלא עברו הכשרות שיבנו, וגם עלייה מאוד גדולה במחירי הדירות ואז מתוך זה עלייה ביוקר המחיה של כולנו. ואז אתה בעצם קורא לכיפת ברזל ובטון שיכולה להציל הלכה למעשה את ענף הבנייה בישראל. לו אתה יושב במשרד ראש הממשלה, מה ההחלטה הראשונה שאתה מוציא לפועל כדי לנווט את הספינה הזאת מחוץ לתוואי הטיטניק שאתה משרטט. מה צריך לעשות?
מויאל: ראיתי ידיעה שיש כוונה להקים קבינט לבעיות הדיור. מתי זה יצא לפועל? אני באמת לא יודע. אבל יש לי תחושה, כמו שהייתה לי גם קודם, שכנראה בממשלה עדיין לא מבינים את גודל האסון שהולך להיות בענף הבניין. הולך להיות פה צונאמי של קריסת חברות. הנגיד חייב להוריד השאיר את הריבית. בכדי להציל את הענף חייבים לנקוט בכמה צעדים: ראשית, חייבים לסייע לאותן חברות להפחית את הריבית. שנית, להגיד לבנקים להירגע, זו לא תקופה רגילה. הם כבר התחילו לעשות הפרשות להפסדים, לחלט ערבויות. אולי עליהם כעת לבחון את איתנות החברות ולאפשר להן מגוון רחב יותר של הלוואות ולשנות את מדיניות האשראי שלהם. נכון שבנק הוא בעל מניות ורוצה למקסם רווחים, אבל פה יש מדינה ולכן המדינה חייבת להיכנס ולהתערב בכל מה שקורה בבנקים. ראינו, ואני לא רוצה להזכיר כדי לא לפגוע בשם של איזו חברה, שהבנק הביא אותה להקפאת הליכים. ההיבט השלישי יכול להיות כתוצאה מהמצב הכלכלי או כתוצאה מהיום השחור הזה של השביעי באוקטובר, אולי המדינה צריכה לעשות משהו בכל מה שקשור לנושא של המכרזים לדוגמה. להאריך את תקופת המכרז, לתת שיפוי למעסיק. כיו"ר הסתדרות עובדי הבניין הייתי עד לאחד מהחלטות המצערות של הממשלה בתקופה זו, ואני אומר לך שחייבים לנקוט בצעדים חדשים על מנת להציל את הענף.