הזוכים בפסטיבל עכו 2023/ דין לביא
פרס הצגת השנה 2023 הוענק להצגה "מתפרק לי בתוכו"
עשרות אלפי אנשים ביקרו בפסטיבל עכו הבינלאומי לתיאטרון אחר שנערך בחול המועד סוכות והערב (יום ד') יגיע לסיומו בשעה 23:00
פסטיבל עכו הבינלאומי לתיאטרון אחר ננעל הערב (יום רביעי בשעה 23:00) זו הפעם ה-44 עם הכרזת הזוכים בתחרות השנתית של הפסטיבל.
עשרות אלפי אנשים מרחבי ישראל הגיעו לעיר עכו ונהנו ממגוון ההצגות הרחב ואירועי החוצות במרחב הציבורי.
שמעון לנקרי, ראש העיר עכו: "הפסטיבל רשם השנה הצלחה חסרת תקדים, שמחתי לראות את אזרחי ישראל מגיעים לעכו וחווים תיאטרון איכותי ומרגש באולמות האבירים לצד משפחות שהגיעו לחגוג את חול המועד סוכות במופעים המושקעים במרחב הציבורי ".
ליזו אוחיון, מנכ"לית ומפיקה ראשית פסטיבל עכו הבינלאומי לתיאטרון אחר: "השנה אירחנו בפסטיבל עשרות אלפי אנשים מכל רחבי ישראל שהגיעו לעכו וצפו בכ-60 הצגות, מהארץ ומחו"ל ומופעים מושקעים במרחב הציבורי. אני רוצה להודות לכל השותפים לעשייה ".
דליה שימקו, מנהלת אומנותית פסטיבל עכו הבינלאומי לתיאטרון אחר: "הפסטיבל השנה הביא לקדמת הבמה הצגות ומופעי תרבות מגוונים, שנבחרו בקפידה מתוך מאות מועמדים על ידי צוות מנוסה.
תוכנית הפסטיבל שיקפה מגוון קולות וסוגיות הנוגעות בנושאים קיומיים וחברתיים. זקנה והתגברות על אובדן , הצגה אודות גיבור מאבק חברתי מזרחי שחשיבותו נשכחה, מופע אישי על פגיעה מינית, דרמה פיוטית על עליית מנהיג משיחי, מופע דוקומנטרי על ריקוד הסלואו הראשון בחיינו ועוד.
תודה לכל המשתתפים, ביניהם היוצרים, הבימאים והשחקנים, שבזכותם חווינו תיאטרון איכותי ומרגש גם השנה".
הזוכים בפסטיבל עכו הבינלאומי לתיאטרון אחר 2023:
· פרס הצגת השנה ע"ש יוסי פיטוסי, ממקימי הפסטיבל הוענק ל – "מתפרק לי בתוכו"
השופטים כתבו בנימוקיהם כי עבודת צוות משובחת, המאופיינת במצוינות משחקית של שלושת השחקניות. תיאטרון תנועה מסוגנן ומבריק על טהרת המין הנשי, שנוגע בפצע ופסיכוזה אותן עוברות הדמויות, והן מחטטות בו באומץ שוב ושוב.
· בפרס הבימוי – יעל גולדברג, עמירם
· בפרס המחזה – עלא דקה, דרכון מנגאלי
· בפרס השחקן- אורי סעדה, יריה בואדי
· בפרס השחקנית- חנה אזולאי הספרי, דרכון מנגאלי
· עיצוב תפאורה/קונספט חזותי- בית לשלושה
· בפרס עיצוב המוסיקה - אילאיל לב כנען, עור לגויים
· בפרס עיצוב תלבושות- לירון ספיר, עור לגויים
· בפרס עיצוב תנועה - שחר ברקוביץ, מתפרק לי בתוכו
· בפרס עיצוב תאורה -עומר בולנז'ר כהן, עמירם
· פרס אנסמבל ע"ש פנינה רינצלר מוענק לעור לגויים
· צל״ש (שחקנית מבטיחה) – רוני שטקלר (דרכון מנגאלי)
· בפרס המופע במרחב הציבורי – "יש עוד מקום"
· ציון לשבח במרחב הציבורי מוענק לאסף שוורצמן, סטודנט אונ' חיפה על יצירתו "משחק"
עוד במסגרת הפסטיבל נערך טקס אגמון למצוינות בתיאטרון ע"ש יעקב (יענקל'ה) אגמון. יעקב (יענקל'ה) אגמון, שהיה מעמודי התווך של התרבות הישראלית, שהטביע חותמו על התיאטרון הישראלי לאורך שנים ואף שימש כמנהל האומנותי של הפסטיבל בשנות ה-90. 'פרס אגמון'- פרס מפעל חיים ניתן ליגאל עזרתי. עזרתי, מנהלו האומנותי של התיאטרון העברי ערבי ביפו על פועלו ותרומתו הרבה לתיאטרון האחר.
האירוע התקיים בנוכחות כלת פרס ישראל, רעייתו, גילה אלמגור אגמון, ובתו הגר אגמון, שהייתה אמונה על הפקת האירוע לצד הפקת הפסטיבל.
על ההצגות הזוכות מפי שופטי הפסטיבל:
בימוי - יעל גולדברג (עמירם)
בימוי המשכיל ליצור מטען מופלא, אינטילגנטי ומאופק בינו לבין הטקסט. גולדברג ביימה הצגה המחברת אותנו לשורשים של הפחד מפני מאורעות חברתיות פוליטיות, שיכולים לטלטל ולעקר חברה שלמה.
מחזה - עלא דקה (דרכון מנגאלי)
מחזה שמתרגם בעיה אישית-לאומית לשפת דימויים מבריקה ורווית הומור. דקא מצליח ליצור התפתחות מפתיעה, שמערערת תפישות עולם שגרתיות.
אנסמבל - עור לגויים
קבוצת מבצעים כשרונית ורב תחומית, שמשכילה לשתף פעולה באופן מהוקצע, וליצור עולם במתי מסעיר סוריאליסטי וסוחף, בהנהגתו הנבונה של מתן אמסלם.
תלבושות - לירון ספיר (עור לגויים)
התלבושות הפכו לכלי ביטוי מרכזי בהצגה, וחברו לכדי יצירת שפה אחידה, המשלבת דימויים מרגשים.
תנועה - שחר ברקוביץ (מתפרק לי בתוכו)
שפה תנועתית נועזת, המפיקה ליכוד במתי ויחד עם זאת משמרת את האינדבודאלית של כל אחת ואחת מהשחקניות.
תאורה - עומר בולונז׳ר כהן (עמירם)
התאורה מקנה מימד חזותי נוסף להוויה האפילה של המחזה, ומעצימה את עיצוב הבמה.
קונספט חזותי - שרון גבאי ושחר מרום (בית לשלושה)
הקונספט החזותי יצר את עולמו המיוחד והעשיר של האירוע הנסייני. מרום וגבאי הזמינו את הקהל לקחת חלק ביצירת עולם דימויים ייחודית ושפה אישית.
מוזיקה - אילאיל לב-כנען (עור לגויים)
המוזיקה מהווה מרכיב בלתי נפרד מההוויה הססגונית של היצירה, ותומכת במשלב הלשוני של הפואטרי סלאם.
שחקן - אורי סעדה (ירייה בואדי)
שחקן המגויס בכל רמ״ח איבריו להקניית מבע לזעקתו של ציבור נרמס. סעדיה מגלם להפליא את דמותו של מנהיג שחולל מהפך בחשיבה של הציבוריות הישראלית.
שחקנית - חנה אזולאי הספרי (דרכון מנגאלי)
חנה מגלמת בעוצמה דמות של אם ונציגת מיעוט. היא מבצעת את התפקיד בוירטואוזיות, ומצליחה לשלב הומור וכאב במסעה המורכב.
צל״ש (שחקנית מבטיחה) – רוני שטקלר (דרכון מנגאלי)
רוזנו סוחפת את הקהל בדמות מורכבת, שמתפתחת מאדישות ובוטות לרומנטיקה מתעתעת, ומציעה מבט אופטימי לנפש האדם.
על המרחב הציבורי מפי שופטי הפסטיבל:
המרחב הציבורי הינו חלק בל יינתק מפסטיבל עכו לתיאטרון אחר. המרחב הציבורי הינו שער הכניסה לפסטיבל. המרחב הציבורי הינו גם הדרך הצדדית, הוא גם מתחמי האוכל והשתייה, הוא נמצא בכל והכל בו. ללא מרחב ציבורי חי ובועט, הפסטיבל יתקיים כמגדל שן ותו לא.
אנו שמחים ונרגשים מעוצמות היצירה החופשית אשר נשזרו השנה במרחב, מחווית התיאטרון העצבי והנושם אשר מתחיל לחזור לרחובות העיר עכו, המקום בו יצירות חדשות ומקוריות קמות לראשונה לחיים, המקום בו במשך שנים ארוכות היווה אור של חדשנות ויצירתיות בעולם התיאטרון בארצנו.
השנה במיוחד, שילבנו במערך היצירות גם יצירות מקוריות של סטודנטים לתיאטרון מתוך תקווה להפיח תקווה בדורות הבאים לעתיד על מנת שימשיכו להעז וליצור תיאטרון חי ונושם.
פרס ראשון המרחב הציבורי - יש עוד מקום. בעבודתה הסיזיפית הצליחה היוצרת הצעירה עדי סומך לרקום עולם מלא ועשיר, המתקשר בצורה רציפה עם הקהל הרבה מעבר למגבלות הזמן והמרחב.
מסירותה ליצירה התיאטרלית החופשית והרווגונית הכשרונית הניכרת מההצגה שלה צריכות להווה דוגמא למופת.
ציון לשבח המרחב הציבורי מוענקת לאסף שוורצמן, סטודנט מהחוג לתיאטרון של אוניברסיטת חיפה על יצירתו ״משחק״. אסף הצליח במיומנות וכישרון להחיל את הסיפור הקשה העומד מאחורי היצירה לחגיגת תיאטרונית קלאסית הכובשת את לב הקהל. אסף והצוות שלו הצליחו להתאים עצמם מחדש למרחב הציבורי ההומה ולהוביל אותו עמוק אל נבכי הנפש תוך שימוש מושכל בחוויה הרגשית- חושית ודרך תפיסת חלל ייחודית.