פסטיבל עכו הבינלאומי לתיאטרון אחר 2023/ מארי רוזנבלום

 

האמינו לי, השנה, הפסטיבל הזה ישגע אתכם בתכניו, צבעוניותו, יכולתו לפנות לקהלים שונים ומגוונים. כותרת הפסטיבל " עכו- חצי אי עולם שלם" מדויק בכל תכניו. אכן עולם שלם.

 

מרתק, מסקרן, מאתגר ומרגש וכל מה שתחלמו לקבל מתיאטרון קורה שם בעכו.

 

 

הפסטיבל הזה, בעכו, חוגג את שנתו ה-44 עם עשרות הצגות, מופעים, מתחם לינת שטח ומופעי חוצות ברחבי העיר 1-4/10/2023 חול המועד סוכות.

 

מטרת הפסטיבל להעניק ליוצרים צעירים וליוצרים אלטרנטיביים, שאינם חלק מהתיאטרון הממוסד, אפשרות ליצירה אחרת ושונה – "תיאטרון אחר".

 

הכוונה במושג "תיאטרון אחר" -  זה המחבר יחד גישות תיאטרוניות מחוץ לזרם המרכזי, כגון פרינג', תיאטרון ניסיוני, תיאטרון אלטרנטיבי, אוונגארד ועוד.

 

פסטיבל עכו, כבכל שנה, משקף במהותו מגוון רחב של קולות ונושאים קיומיים וחברתיים, דרך יצירותיהם של הכותבים, היוצרים והשחקנים ומעלה על הבמות נושאים מרתקים ומרגשים:

התמודדות עם הלם קרב, התעסקות בפילוג ובשסע החברתי אז והיום, עזיבת הארץ אל מול ערכי הדמוקרטיה, התמודדות עם פוסט טראומה מינית, התמודדות עם זקנה, התגברות על אובדן, מאבק חברתי מזרחי וחשיבותו שנשכחה ועולה כיום, עיסוק בזהות הלאומית וסאטירה על הארץ "המוב'תחת" ועד הצגת מחקר על חווית הסלואו הראשון שלנו והזמנה לריקוד.

 

עוד הפתעה נהדרת בפסטיבל זה - השחקנית הוותיקה והמוערכת רבקה גור בת ה- 88, מעלה לראשונה מחזה פרי עטה. כמו כן, מחזה ראשון של השחקן המוערך עלא דקה, שישחק בתפקיד הראשי ובתפקיד אימו תשחק חנה אזולאי-הספרי, ההצגה האורחת "מתקני עולם", בהשתתפות שחקנים בעלי מוגבלויות ועל הרצף האוטיסטי ועוד הפתעות רבות

 

מופעי הפסטיבל וההצגות יערכו במתחם אולמות האבירים מימי הצלבנים, אשר הוכרזו כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו, חללים המעניקים אווירה ייחודית למופעים מיוחדים אלה, וכן בשטחי העיר העתיקה וברחבי העיר.

 

גם השנה במסגרת הפסטיבל, יערך ערב הוקרה ליעקב אגמון ז"ל, מעמודי התווך של התרבות הישראלית ואיש תיאטרון נדיר, שהטביע חותמו על התיאטרון הישראלי לאורך שנים ואף שימש כמנהל האומנותי של הפסטיבל בשנות ה-90.

האירוע יתקיים בנוכחות כלת פרס ישראל, רעייתו, השחקנית  גילה אלמגור אגמון, שתעניק את "פרס אגמון" – פרס מפעל חיים, שיבחר על ידי הועדה האמנותית הכוללת את ליזו אוחיון, מנכ"לית הפסטיבל, הגברת גילה אלמגור אגמון ודליה שימקו, המנהלת האמנותית.

 

 

הפסטיבל כולל מאות משתתפים אשר יעלו כ-20 מופעי תיאטרון מתוכם למעלה מ-14 הצגות מקור, יצירות חדשניות ופורצות דרך, ביניהן:

 

·  8 בכורות שייקחו חלק בתחרות הפסטיבל

·  6 הצגות חממה – המהוות הזדמנות לבמאים ויוצרים מבטיחים

·  4 הצגות אורחות

·  שת"פ ייחודי עם מרכז תרבות סין, במסגרתו מגיעים כ-25 משתתפים מסין למופעי שאולין ייחודיים של אומנות הקונג פו

·  4  מופעים בינלאומיים מצ'כיה, אוסטריה, שוויץ ומדריד

·  כ- 40  אירועי חוצות הכוללים מופעים, הצגות רחוב ואירועים מיוחדים.

 

בימי הפסטיבל יוקם מתחם לינת שטח שיכלול אפשרות לינה באוהלים ו/או שקי שינה לכ-100 איש בחומה המזרחית, לצד פסטיבל הבירה שיגיע לראשונה להתארח בפסטיבל .

 

ערב הפתיחה של הפסטיבל יתקיים ב1/10 ומגוון הפעילויות וההצגות יערכו החל מה2/10 .

 

פסטיבל עכו הינו במהותו פסטיבל המשקף את השיח החברתי – פוליטי. הוועדה האמנותית בחרה את 8 הצגות התחרות מתוך 264 הצעות שהוגשו לפסטיבל.

 

 

הפסטיבל בנוי מכמה מסגרות עיקריות: התחרות היוקרתית, שבה מועלות הצגות "תיאטרון אחר",  הצגות חממה המהוות הזדמנות לבמאים ויוצרים בתחילת דרכם, הצגות אורחות מהארץ ומחו"ל, מופעי חוצות רבים, מופעי אומנות, תיאטרון רחוב ועוד.

 

בקצרה כמה חלקים משתי הצגות שראיתי:

 

'' מתפרק לי בתוכו"

פירוק פוסט-דרמטי של פוסט טראומה מינית.

 

מתפרק לי בתוכו

להבין איפה אני מתחילה

אני מתאמצת

להיכנס

אבל הכל יציאה

החלל מתכווץ שלא ימצאו אותו

אין לו סיכוי

כי זה החלל

המתעוות החד

ברקמה הרכה

הנענית

בגיל 15 נאנסתי בשנתי במסיבת תיכון. חמש שנים מאוחר יותר, עקב פלאשבקים שהחלו

להשתלט עלי, הבנתי מה קרה. כיום אני מאובחנת בפוסט-טראומה מורכבת. מעולם לא התעמתי עם האנס שלי. עד הערב. איתכם.

הערב תפגשו שלוש שחקניות במקלחת גדולה וריקה, מרחב בו הטראומה יכולה להציף ולהטביע או להתנקות ולהזדכך .

ערב מפורק ופרגמנטרי, ממש כמו הטראומה עצמה. הנע בין הרצון להתנער מלהיות קורבן, כדי לקבל חזרה שליטה על החיים, ובין הצורך לפגוע באדם אחר.

בימוי וכתיבה: הילה תומר, שחקניות יוצרות: דנה אלעזר, יובל שרעבי, שחר ביטון

 

"דרכון מנגאלי"

סאטירה פאתטית על הארץ המוב׳תחת’

 

לוואטן (WATAN) אין הרבה מזל, אבל יום בהיר אחד הוא מגלה שנבחר להיות אזרח במדינת אי קטנה, חדשה ומתפתחת העונה לשם מנגאל.

וואטן, שמרגיש שעתידו כערבי בישראל לא הולך להשתפר בקרוב, מחליט לצאת למסע לקבלת הדרכון בשביל האפשרות להתחיל מחדש במקום אחר. אלא שתנאי הסף ההזוי אותו הוא קיבל ממשרד הדרכונים, מוביל אותו לעימות חזיתי מול כל מה שהכיר.

האם וואטן יסכים לוותר על הכול בעבור הארץ המובטחת?

קרדיטים: כתיבה: עלא דקה. בימוי: ליאור זכאי. משתתפים: עלא דקה, חנה אזולאי הספרי, אלמוג רוזנו, זאב שמשוני.

 

 

 

 

 

logo בניית אתרים