צילום: אורנה רימק
על סיפור אהבה מאוחר למוזיקה הספרדית עם שרון שחר/ דין לביא
סיפורה של הזמרת שרון שחר
להקת "סנסיבלה", מעלה בבכורה את המופע "אש ספרדית- מהפלמנקו ועד ללטיני" ב 4.5 במרכז אתני רב תחומי ענבל בנווה צדק. זהו פרויקט חיים של אישה אחת – הזמרת שרון שחר.
סנסיבלה מבצעת מוזיקה ספרדית אהובה עם נגיעות דרום אמריקניות, ומשלבת בין להיטים של מרסדס סוסה והג'יפסי קינגס לבין מוזיקה אנדלוסית ומוזיקה אתנית שורשית מגוונת (פרסית, מרוקנית, תימנית). שרון מרגישה שהנשמה שלה נמצאת שם, במוזיקה הספרדית.
עם זאת הדרך לשם היתה ארוכה.
שרון נולדה וגדלה בקריית עקרון, לאמא ממוצא תימני, "ששרה מדהים בצעירותה" - בתו של הרב והחזן עובדיה יעבץ. את רוב ילדותה בלתה בבית סבה.
הרב יעבץ (1922-2011) היה הרב של צעדה בתימן ועם עלייתו ארצה כיהן כרבה של קריית עקרון במשך למעלה מ-50 שנה.
הרב והרבנית עודדו את שרון לשיר. כבר בגיל 15 היה לה קול של אישה בשלה ורבת ניסיון.
הסבא הקפיד להגיע להופעות של שרון ועודד אותה לשיר.
איך לדעתך היה מגיב היום לכך שהופעה של ילדה בוטלה בשל חרדי אחד בקהל?
"סבא ממש לא היה אוהב את זה. הוא היה גם חזן ועודד אותי לשיר. למעשה הוא לימד אותי
את רזי הדיוואן התימני, שהוא ספר שירים של יהדות תימן, המכיל בתוכו שירים לשבתות, לחגים ולאירועים שונים, שאת חלקם כתב שלום שבזי.
לפני כשנה, סבי שנפטר כבר לפני 11 שנים, הופיע בחלומי, לבוש חולצה לבנה ומכנסיים שחורים, ממש כמו שאני זוכרת אותו, וביקש ממני לשיר משירי הדיוואן התימני. מאז אני מקפידה לשלב אותם בהופעות. מי שמסייע בידי הוא הדוד שלי יעבץ נתנאל, מורה ומרצה לפיסיקה שכתב ספרים בתחום זה ושולט בשירת הדיוואן.
אז איך הגעת לשירה הספרדית?
מגיל צעיר שרתי ורקדתי ונסעתי עם הלהקה הייצוגית של הסוכנות היהודית, "אורות השכונה" לסיבוב הופעות ברחבי העולם.. זה היה בית ספר מעולה. היו איתי בלהקה רינת גבאי, מיטל טרבלסי, רחל ראובן ועוד צעירים מוכשרים, והדריכו אותנו יורם צדוק ואבי דור, בצבא שירתתי בצוות הווי של חיל הקשר ברמת הגולן. אחרי הצבא למדתי שירה קלאסית והופעתי עם שירי מחזות זמר ופופ אופרה וכך גם כשעברתי מחיפה לאילת ולניו-ג'רסי.
גם כשחזרתי לארץ הופעתי פה ושם עם להיטים.
יום אחד הייתי צריכה להחליף את החוט של המיקרופון שלי והמליצו לפנות לאמנון צארום. הגעתי אליו וגיליתי שמדובר באחד מנגני הפלמנקו הטובים ביותר בארץ. התיידדנו.
אמנון פרש עליה את חסותו, לימד אותה את רזי המוזיקה הספרדית והפלמנקו והתחלנו להופיע יחד. זו עדיין לא הייתה להקה, זה היה סיפור אהבה. משם הלכתי והתפתחתי למוזיקה אנדלוסית ואתנית. מכיוון שאני אוהבת מאוד את השפה הספרדית הוספתי גם להיטים לטיניים.
את הלהקה הקמתי לאט לאט וחשוב לי לתת קרדיט לכל אחד ואחת מהם, כי הם ממש כמו משפחה.
אורח מיוחד במופע- אמנון צארום, - מחלוצי נגני הפלמנקו בארץ ומקים "בית המוזיקה" ברחובות ללימודי פלמנקו ולמכירת כלי נגינה.
• בר הלוי – גיטרה. בנוסף, הוא גם מעבד ומלחין. בעל תואר ראשון במוזיקה מ"ברקלי" שבבוסטון. מוביל הרכבים שונים בתחום של מוזיקת העולם והפולקלור מוזיקלי.
• מאור מדמון – כלי הקשה. כמו כן, מאור הוא אמן יוצר, לומד מוזיקה הודית באמצעות תופי הטאבלה וגם על גיטרה. הוא גדל בבית ממוצא תימני ומרגיש קרוב מבחינה אנרגטית למקצבים מכל העולמות.
• עזרי פינקר – כינור. מנגן מגיל 6. בסוף שנות ה-20 לחייו, אחרי הפסקה ארוכה מנגינה, התאהב במוזיקה שורשית ערבית ומאז מנגן ופעיל בז'אנרים אתניים רבים נוספים: פרסי, טורקי, בלקני, פיוטים ועוד. בנוסף לכינור הוא מנגן גם על קמנצ'ה, עוד, סאז (בגלמה), ויולה, דרבוקה ודאף.
• ירין סוויד – כינור ומגוון כלי מיתר: יוקללה, בנג'ו, עוד ומנדולינה. ירין מנגן בסגנונות פולק, רוק, ג'אז, מוזיקה פופולרית ומוזיקה מסורתית מן המזרח וצפון אפריקה. מורה לנגינה על בנג'ו.
• גיא שיר- זמר אורח קבוע.
אש ספרדית – מהפלמנקו ועד ללטיני
בתוספת נגיעות אתניות מהדיוואן ועד לאיספהאן
שרון שחר ולהקת סנסיבלה
אורח מיוחד – אמנון צארום
חמישי, 04 מאי 2023 בשעה 20:30
והמרכז האתני הרב תחומי ענבל, יחיאלי 6 נווה צדק תל-אביב
כרטיסים – 80 שקלים בטל. 03-5173711 או באתר מרכז אתני רב תחומי ענבל