כנס בינלאומי לציון יום היציאה והגרוש במרכז מורשת יהדות בבל/ דין לביא
סיפורם המרתק של יהודי ארצות ערב לפני ואחרי קום המדינה סופר היום והוצג לעשרות אנשי סגל דיפלומטי ושגרירים, באירוע לכבוד יום היציאה והגרוש ( המצוין על ע"פ חוק ב 30 בנובמבר).
האירוע נערך היום במרכז מורשת יהדות בבל בשיתוף משרד החוץ, המשרד לשוויון חברתי ומרכז מורשת יהדות תימן ובמעמד סגן שר החוץ, מר עידן רול, ששיתף את הנוכחים כי המשפחה והבית שהוא הקים עם בן זוגו הראל סקעת בנוי מהתרבויות השונות - תימן, עיראק ופולין, מייצר מרקם ישראלי חדש ומגוון.
באירוע השתתפו דיפלומטים מעשרות מדינות שונות שבאו לשמוע על העבר של יהודי מדינות ערב ואיראן ועל גירושם מארצותיהם עם הקמת מדינת ישראל.
עוד אמר סגן השר "הטראומה של הבריחה, מראות בתי הכנסת שהושחתו, קרובי המשפחה שנלקחו לבתי הכלא והבתים שנותר מאחור - כולם חקוקים בנו".
סגן השר הצר על כי גירוש יהודי ארצות ערב ואיראן אינו נמצא בשיח הציבורי דיו ושאותם פליטים שגורשו מגיעים פיצויים או לפחות הכרה.
רגעי השיא של האירוע היו עדויות אישיות של עולות מעיראק ומפרס.
לינדה ששון ריתקה את המשתתפים כשסיפרה על הלקחו של אביה למאסר במקום לא נודע בשנת 1968. אמה האמיצה, הגיעה עד ביתו של סדאם חוסיין והתיידדה עם אימו, ידידות שכפי הנראה הצילה אותו ממוות, כפי שנודע מאוחר יותר.
הסופרת שרה אהרוני סיפרה איך אמה חששה לעלות לישראל מאיראן ולגור במעברות, וכך הגיעו תחילה כתיירים.
הדיפלומטים מהארצות השונות נחשפו לתרבות תימן במופע ריקודים ססגוני של להקת "ברחובות תימן" וצפו בסרטון המציג את העליות השונות לארץ מתימן.
הדיפלומטים סיירו במוזיאון באופן מודרך ונחשפו לפרעות הפרהוד, למחתרת הציונית בעיראק, שמעו על החלטת ממשלת עיראק לשחרר את היהודים אם יוותרו על האזרחות ועל כל רכושם, ולמדו על תקופת המעברות.
הביקור המיוחד הסתיים בארוחת צהרים מסורתית ממיטב מטעמי המטבח העיראקי.
עליזה דיין חממה מנכ"לית מרכז מורשת יהדות בבל: "אני מודה לאנשי משרד החוץ על ההזדמנות לחשוף את אנשי הנציגיויות הזרות בארץ לסיפורי היציאה והגירוש מארצות ערב ואיראן, ומעריכה את הבחירה המאתגרת דווקא בנו. הצלחנו לחבר אותם לנרטיב יהודי בבל, שסיפור בריחתם ועליתם לארץ הושפע מעליית התנועה הנאצית לשלטון.
תגובות הדיפלומטים היו מרגשות במיוחד כי כל אחת ואחד מהם התחבר למוזיאון מהמקום שלו".
ריגש במיוחד את הנוכחים השתתפותו של נשיא ומקים המרכז מר מרדכי בן פורת שבזכות פעילותו וסיכון חייו עלו לארץ 130.000 יהודי עיראק בעליית עזרא ונחמיה בתחילת שנות ה 50.