ערב הצדעה לאריה אליאס במרכז מורשת בבל/ עידית קינן
החום הכבד, הקורונה המשתוללת והחופש הגדול, לא מנעו את המפגש המרגש של ילדי "שכונת חיים" שגדלו קצת במרכז מורשת יהדות בבל .במסגרת אירוע הצדעה מיוחד לשחקן אריה (אלבר) אליאס (1921 – 2015) שהתקיים אחד השחקנים האהובים ומוערכים בתרבות הישראלית. באירוע שהתקיים בהנחייתו של שמעון פרנס נטלו חלק חברים ובני משפחה אשר סיפרו על אריה שהם מכירים: יוסי אלפי, גבי עמרני, אליק ותיקאי, יצחק חלוצי, חגי אריה יוצרי ושחקני הסדרה המיתולוגית "שכונת חיים", סדרת טלוויזיה מקורית לילדים שהופקה בטלוויזיה החינוכית ושודרה לאורך שנות ה-80 בה שיחק אליאס את דמותו של יחזקאל החנווני. במהלך האירוע סיפרו המשתתפים על הסיפורים עליהם ביססו את הסדרה, ההוואי בצילומים, והקשר ההדוק בין משתתפי הסדרה לאורך השנים ועל העבודה עם האריה והקשר המיוחד של כל אחד מהם עמו.
לרגל אירוע ההצדעה, הושקה במוזאון תצוגה המוקדשת לזכרו, שתכלול מבחר פרטי לבוש כמחווה לדמותו של "יהודה השמש", (דמות אשר שחק אליאס בהצגת היחיד "כרטיס בכיוון אחד", שמש בית כנסת בבגדאד ואותה שיחק אליאס, גם בחללי מוזיאון יהדות בבל). פרטי לבוש אלו, הם חלק מאוסף מלבושים שתרם אריה אליאס לאוסף המוזאון באחרית ימיו. לדבריו, הם שימשו אותו כששיחק את דמות הגבר המזרחי והעיראקי. לצידם של פריטי הלבוש יוצגו תצלומי דיוקן של אליאס בדמות הגבר העירקי וכן צילומים נבחרים מתוך דמויות שגילם בסרטים הרבים לאורך הקריירה שלו.
אריה אליאס, נולד בבגדאד למשפחה יהודית בת 10 נפשות ומשחר ילדותו נמשך לעולם המשחק והתיאטרון. בהיותו בן 12 שיתף את הוריו ברצונו להיות שחקן, אך הם הסתייגו מכך היות ומקצוע זה נחשב
"לא מכובד" בקרב בני הקהילה היהודית בעיראק. אף על פי כן הוא העלה הצגה בהיותו תלמיד בתיכון יחד עם שחקנים יהודים נוספים, הצגה שהוצגה בחצר בית הכנסת מסעודה שמטוב בבגדאד.
בשנת 1941, היה ליהודי הראשון שהתקבל לאקדמיה לאומנויות יפות בבגדאד וסיים את לימודיו בחוג לדרמה. במהלך שנות לימודיו, הוא נבחר לשחק תפקידים ראשיים למרות היותו יהודי. הקריירה שלו בעיראק נקטעה בראשיתה, עם עלייתו ארצה בשנת 1947 בעליה בלתי לגאלית. במהלך שנותיו הראשונות בארץ אליאס התקשה להשתלב בעולם המשחק בגלל מבטאו הכבד. על כן הוא ביים ושיחק בתסכיתי רדיו בשידורי קול ישראל בערבית והשתלם במשחק במשך שלוש שנים בפריז.
רק באמצע שנות ה-60 קיבל אליאס לראשונה תפקיד ראשי משמעותי בסרט "הילד מעבר לרחוב". לאחר מכן, זכה להכרה ושיחק במספר יצירות קולנועיות שזכו להצלחה, ובהם "עליזה מזרחי" ו"מרגו שלי". ב-1971 גילם את דמותו של "אלברט", לצד שייקה אופיר בסרט "השוטר אזולאי", שהיה מועמד לאוסקר וגרף את גלובוס הזהב בקטגוריית הסרט הזר. כשנתיים לאחר מכן, שיחק לצד יהורם גאון בסרטו של מנחם גולן "קזבלן" שהפך לקלאסיקה ולאחר מכן בלהיטים "צ'ארלי וחצי" ו"חגיגה בסנוקר". בשנת 1976 פנה גם לטלוויזיה והחל לשחק בסדרה "שכונת חיים" של הטלוויזיה החינוכית. ההצלחה של אליאס נמשכה גם בשנים לאחר מכן, הוא כיכב בסרטים "נורית", "המובטל בטיטו", "אבא גנוב" ורבים אחרים. בשנת 1992 הופיע אליאס בהצגת היחיד "כרטיס בכיוון אחד" בבימויו של יוסי אלפי, שהועלתה על בימת בית לסין, במסגרתה שיחק דמויות שונות ביניהן גם דמותו של יהודה, שמש בית כנסת בבגדאד.
הוא זכה בפרס אופיר לשחקן ראשי על משחקו בסרט האחרון שעשה לפני מותו, "מסעות ג'יימס בארץ הקודש", כמו גם בפרס מפעל חיים על תרומתו יוצאת הדופן לעשייה האמנותית בישראל. הפרס מטעם איגוד אמני ישראל (אמ"י) הוא מחוות הוקרה ליוצרים ולשחקנים בולטים בתחומם על עשייה שהותירה חותמה על התרבות הישראלית.
" אריה אליאס הוא אחד מגיבורי התרבות הישראלית", אומרת עליזה דיין חממה, מנכ"לית מרכז מורשת יהדות בבל", "תפקידיו בקולנוע, על במת התיאטרון ובטלוויזיה צרובים בזיכרון הקולקטיבי ושמור לו מקום של כבוד בקרב כל מי שהתרבות הישראלית קרובה לליבו, מעבר להיותו אדם חם צנוע, ואציל נפש ולמרות המבטא העיראקי שהיה בעוכריו, הוא הצליח להיות אחד השחקנים המובילים בארץ ולגלם מבחר דמויות בעשרות סרטים, הצגות ותוכניות טלוויזיה וזאת בזכות עקשנותו התמדתו ומקצועיותו, ובכך סלל את הדרך לרבים אחריו".
אסתי זקהיים וששון גבאי סיפרו על המפגש עם אריה כשחקן והחברות שהלכה והעמיקה עם השנים, יוסי אלפי דיבר כיצד ביסס אריה את מעמדו בתיאטרון ובקולנוע בתקופה בה לא הייתה הכרה בשחקנים ממוצא מזרחי ועל הקשר המיוחד שנוצר ביניהם והלך והעמיק עם השנים.
" אריה אליאס הוא אחד מגיבורי התרבות הישראלית", אמרה עליזה דיין חממה, מנכ"לית מרכז מורשת יהדות בבל", "תפקידיו בקולנוע, על במת התיאטרון ובטלוויזיה צרובים בזיכרון הקולקטיבי ושמור לו מקום של כבוד בקרב כל מי שהתרבות הישראלית קרובה לליבו, מעבר להיותו אדם חם צנוע, ואציל נפש ולמרות המבטא העיראקי שהיה בעוכריו, הוא הצליח להיות אחד השחקנים המובילים בארץ ולגלם מבחר דמויות בעשרות סרטים, הצגות ותוכניות טלוויזיה וזאת בזכות עקשנותו התמדתו ומקצועיותו, ובכך סלל את הדרך לרבים אחריו".
הגיעו להיזכר ולכבד:, פרופ' חזי לוי-לשעבר מנכל משרד הבריאות ומנהל בי"ח ברזילי, יוני פרס( בנו של שמעון פרס)נועם סמל-מנכל תיאטרון הבימה, ליאת שוחט - ראש עריית אור יהודה, מרדכי בן פורת- נשיא המרכז ולשעבר יו"ר הכנסת, פרופ' שלמה מעוז, גיא לואל, יוני פרס (הבן של שמעון פרס), ששון גבאי, רוני חזקיה (לשעבר החשב הכללי באוצר), יפה ויגודצקי יו"ר קרן מעגלים ולשעבר מנכ"לית הטלוויזיה החינוכית נועם סמל-(מנכל הבימה).
עוד נכחו: אורי גבריאל, מתי סרי , אסתי זקהיים, יוסי אלפי, ששון גבאי, צבי סלטון, יעקב נווה , יאיר דלאל.