צילה בינדר תערוכה/ מארי רוזנבלום
ואולי היה זה חלומי
תערוכת איורי הספרים של צלה בינדר
כחלק משנת אלתרמן של עיריית תל- אביב- יפו
אוצרת: מורן שוב
פתיחה : 6 בפברואר 2020
"ואולי היה זה חלומי" –תערוכה שהיא פרי מחקר על ייחודה של צלה בינדר כמאיירת.
בינדר איירה ספרים רבים, וביניהם גם את ספרי הילדים של נתן אלתרמן, שהיה אהובה.
התערוכה תוצג החל מה-6 בפברואר 2020 במרכז קהילתי מגיד (שד' נורדאו 63 תל־אביב), באוצרותה של מורן שוב.
התערוכה מציגה:
תצלומים מתוך ספרים שאיירה צלה בינדר;
איורים מעזבון צלה בינדר שבמרכז קיפ באוני' תל־אביב;
ספרים מקוריים;
הצבה מפעילה: נדנדות מיוחדות לתערוכה,
טריבונה לישיבה והאזנה;
התסכית "מכתבים אל צלה" להאזנה – בהשתתפות חוה אלברשטיין הקוראת מתוך מכתביה של צלה בינדר לאלתרמן.
צילה בינדר נולדה בוילנה שבפולין ב- 1919 . בגיל 12 עלתה לארץ, נפטרה ב-1987.
בבעלות המשפחה הייתה כריכיית ספרים (מכאן השם "בינדר" ביידיש= כורך). עובדה זו הייתה מכרעת בכל איוריה בספרים. מורן שוב, האוצרת, חקרה ומצאה כי בינדר תמיד התחשבה במיקום האיור וזאת כיון שינקה מאביה את מקצוע הכורכות. החלה לצייר מגיל צעיר. אחיה, הצייר, אברהם בינדר, לימד אותה לצייר. בינדר הציגה בתערוכות רבות בתל אביב, איירה כרזות לתיאטרון ונודעה בשל איור ספרי ילדים של לוין קיפניס, נתן אלתרמן, מרים ילן שטקליס, פניה ברגשטיין, תרצה אתר, טנסי ויליאמס ועוד רבים.
בינדר פגשה באלתרמן ב-1939 וביניהם התנהל רומן גלוי עד יום מותו.
רבים שבחו את עבודתה כמאיירת.
פאול לנדאו, מבקר אומנות בעיתון "על המשמר" כתב עליה "ציירת רעננה ומרהיבה ברישומיה ומסוגלת לספר סיפורים באמצעות מבטה החד בדמויות". אריה לרנר, מבקר אומנות של עיתון "דבר" כתב עליה: " מחוננת בחוש הסתכלות ער ומציירת בהעזה".
לא ניתן לנתק את הקשר של השניים והוא השאיר חותמו בהיסטוריה של הספרות, האיור, האמנות והאהבה. היא הייתה הכנף שלו ועימה יכול היה להמריא ואיתו יכולה הייתה לפרוח . החלטתי להוסיף עוד נדבך על צילה בינדר.
צילה- אלתרמן.
"באחד ממכתביה לאלתרמן היא כותבת: "לו יכולתי לצייר, תמיד לצייר, לו יכולתי להיות בחור, ולקחת תרמיל וללכת, לעשות מה שאני רוצה לעשות (...) למה בראת אותי אשה? ואם אשה, למה לא אשה ממש, אוהבת ונאהבת?"
ובמכתב מוקדם, כשהיא רק בת עשרים ואחת, היא כותבת לאלתרמן:
"בחורה מוכרחה להתחתן. בטבעה היא כל-כך דלה, כל-כך ענייה בכל המובנים. מוכרחה היא לחדש את חייה על-ידי חיים אחרים חדשים שהיא יוצרת, היא לבדה לא יכולה תמיד לחיות ברכושה הרוחני הדל. היא צריכה, מוכרחה, את הבחור, הגבר, ואת הילד. (...) אינני שייכת לאגודת שחרור האשה. אינני אפילו חובבת".
השקפותיה אלה של צילה בינדר אפיינו מן הסתם את הזמן שבו נכתבו - שנות הארבעים המוקדמות של המאה העשרים. מתוך מכתביה לאלתרמן עולה המאבק המתמיד בין החלק האמנותי היוצר שבאישיותה לבין שיוכה המגדרי כאשה. האם על שום תפישת עולם זו, אשר מבטלת כמעט את מעמדה כאמנית, לא הלכה מעולם להשתלם בלימודי אמנות ורק נכנסה כשומעת חופשית לשיעורים בבצלאל (כפי שהיא מספרת לאלתרמן באחד ממכתביה)? או שמא נהגה כך על שום הרוח החופשית שלה, האוטודידקטית, המתנגדת לכל דיסציפלינה? האם במו ידיה הביאה לוויתור על מקומה בשדה האמנות המקומית, שהיה גברי ברובו? (במשך חייה הציגה תערוכות ספורות בלבד בגלריות בתל אביב).
אלתרמן –צילה:
|