על הנצחת הזיכרונות עם ראובן יוקלר/ ראובן שבת
ראובן יוקלר, איש עסקים מעפולה ואחותו חדווה, מחנכת מרעננה, החליטו לחרוג מההנצחה המקובלת ובחרו להעשיר את מדפי ספרות הילדים בסיפור המיוחד של הוריהם אשר שרדו את השואה, עלו לארץ המובטחת והקימו משפחה לתפארת.
" אני זוכר את הסיפורים של אבי היקר, זאב ז''ל, שסיפר על הלילות בהם יצא דרך גדרות הגטו לחפש אוכל בדירי החזירים, מספר ראובן ואומר: הסופר עמנואל בן סבו כתב את הספר ''הקבצן הקטן מראבאדאן'' ברגישות מופלאה וממש נכנס לדמויות של ההורים והמשפחה, הספר המרגש כבר מעורר הדים בקרב מחנכים וקהילת יוצאי רומניה'' אומר יוקלר.
''לשם מה צריך להנציח את ימי הסופר והסער, הימים הקשים של זיכרונות ההורים מלפני עשרות בשנים'', שאלתי את איש העסקים, סגן ראש העיר עפולה לשעבר, ראובן יוקלר, כשביקש לפרסם את סיפור משפחתו עם הנגשה והלימה לילדים, לחיזוק הזהות היהודית-ישראלית.
''הוריי היו אנשי מעשה, אבא היה איש שכולו נתינה וחסד, אימא הייתה אימא אוהבת, חמה ומחבקת, אומנית רב תחומית, מוכשרת. ההורים גידלו את אחותי חדווה ואותי באהבה רבה, במסירות עצומה אך תמיד ימי השואה האיומה היו ברקע''. אומר ראובן.
לשאלתי, איך זה בא לידי ביטוי בחיי השגרה? אומר ראובן: ''בשגרה לא חשנו ברוחות השואה, לא היו שתיקות, לא היה בית קודר, אלא בית שמח, אוהב ומלא בשמחת חיים. מעת לעת שמענו מאבא ואימא על הימים ההם''.
איזה סיפור, מאורע, נחרת בזיכרונך ואתה סוחב אותו על גבך?
''הסיפור המעצב היה כשאבא שלי סיפר איך בלילות הקפואים כשהם לבושים בלויי סחבות בגטו דורוהוי, היו אבא ועוד מספר חברים וילדים קטנים מתגנבים תוך סכנת חיים, מתחת לגדרות הגטו, נשמרים מעיני השומרים וממהרים לכפרים של הרומנים, מתחננים למעט מזון להביא למשפחות שיהיה מה לאכול. אבא סיפר לי שלפעמים חסו עליהם ונתנו מזון, לפעמים הכו אותם מכות נמרצות וגירשו אותם, אבל התמונה שלא משה מעיני היא כשאבא סיפר שהיו פעמים שהם רעדו מקור וחיכו שהכפריים הרומנים יזרקו שאריות מזון לחזירים בדיר, או אז היה אבא מתגנב בשקט, לוקח מאוכל החזירים ומביא למשפחה לאכול. כל פעם אני מתפעל מחדש מעוז רוחו של אבי, מהאחריות והאומץ שלו'' אומר ראובן.
את הספר ''הקבצן הקטן מראבאדאן'' כתב הסופר, משורר, מחנך ופובליציסט, עמנואל בן סבו, הספר מצטרף לסדרת הספרים מעצבי הזהות שכתב בן סבו: 'הנרות שרעדו', 'אחי', 'סוכריות החיים'. הספר יצא בהוצאת האיכות 'מיטב ארגמן'.
בן סבו זוכה פרס רחל לשירה, פרס שופמן לספרות, אות קסת הזהב של אגודת הסופרים העבריים, אות התקומה במלאת 70 למדינת ישראל, פרס קורצ'אק לחינוך ואות החינוך והרווחההחברתית של ארגון אמונה-ישראל.