אירוע ט'ו באב במוזיאון בית יוסף באו /עדנה גלילי
בית באו הוא מוזיאון האהבה, והוא אינו מפספס את יום האהבה. קבוצות מסיירים שהולכות בערב חג האהבה בעקבות האהבה, אינן שוכחות אתר זה: המדריכים מביאים את המסיירים לשמוע את סיפור האהבה המיוחד מכולם- האהבה של רבקה ויוסף באו, שזכה להנצחה גם בסרט "רשימת שינדלר".
כבכל שנה, גם השנה- 15.8.2019- הזמין מוזיאון בית יוסף באו (ברדיצ'בסקי 9, תל אביב) את המשוררות והמשוררים לחוג בשיריהם את חג האהבה העברי ט"ו באב כמופע של שירה ומוסיקה. המנחים של האירוע בבית באו גם השנה היו המשוררים הרצל ובלפור חקק, בעבר יושבי ראש אגודת הסופרים העברים במשך 12 שנה ברציפות. קריינית האירוע הייתה בתיה ברלב, שקראה שירי אהבה של נתן אלתרמן.
האירוע התקיים הפעם בסימן מזוודת האהבה של יוסף ורבקה באו: נכללים בה שירים ויומנים שנכתבו במחנה השמדה פלשוב שבעיר קרקוב. צלילה באו סיפרה על אהבת הוריה, על מורשת של אהבה שההורים הפקידו בידיה ובידי אחותה הדסה.
צלילה באו חשפוה את המזוודה המיוחדת, שהן הפיקו: הפעלול הוא שהמזוודה כוללת משני צדדיה את ספר שיריו של יוסף באו 'העולם ואני" ואת יומניה של רבקה באו 'בשם אלוהים '. מתחת לספרים חבוי ספרון קטן המדמה את הספרון שכתב יוסף באו בפולנית, שירים שנכתבו על בדלי סיגריות וקובצו יחד בדבק בהיותו במחנה ההשמדה. רבקה ויוסף באו הכירו בעת היותם במחנה ההשמדה
המנחים הציגו את החג: ט'ו באב היה מאז ומתמיד חג בציר ומחולות בכרמים:
לאחר הריב עם שבט בנימין, נאמר בספר שופטים: יט וַיֹּאמְרוּ הִנֵּה חַג-יְהוָה בְּשִׁלוֹ מִיָּמִים יָמִימָה, אֲשֶׁר מִצְּפוֹנָה לְבֵית-אֵל מִזְרְחָה הַשֶּׁמֶשׁ, לִמְסִלָּה, הָעֹלָה מִבֵּית-אֵל שְׁכֶמָה--וּמִנֶּגֶב, לִלְבוֹנָה. כ ויצו (וַיְצַוּוּ), אֶת-בְּנֵי בִנְיָמִן לֵאמֹר: לְכוּ, וַאֲרַבְתֶּם בַּכְּרָמִים. כא וּרְאִיתֶם, וְהִנֵּה אִם-יֵצְאוּ בְנוֹת-שִׁילוֹ לָחוּל בַּמְּחֹלוֹת, וִיצָאתֶם מִן-הַכְּרָמִים, וַחֲטַפְתֶּם לָכֶם אִישׁ אִשְׁתּוֹ מִבְּנוֹת שִׁילוֹ:" (כ"א, 19-21)
ביום זה הוחל בבציר אשכולות הענבים וחגגו מאז את ט'ו באב בכרמים.
המנחים הציגו דיאלוגים שונים של אהבה, מתוך המערכונים של הגשש החיוור: הנה הקטע על פגישתו של גברי עם השכנה במדרגות:
"גברי: אני רציתי לשאול: כשאני עולה במדרגות, והשכנה יורדת. מי צריך לומר שלום, זה שעולה או זה שיורד?
פולי המומחה (בנימה רצינית): כמובן שהגבר צריך להקדים שלום לאישה, לקוד קידה עמוקה, ולומר: צפרא טבא, גברת זליבנסקי.
גברי : אבל קוראים לה מועלם... ויש לה פחד זבל ביד..."
כפי שראיתם, האהבה קורית בכל מקום, גם בחדר מדרגות ולא רק בחדר מדרגות.
המשוררים שנכחו במקום קראו משיריהם, שירי אהבה ביום האהבה. בין השאר קראו שירים אביבה גולן, דורית שירה ג'אן, ירדנה טל, הדסה מור, קלריס דיין, דן אלבו, ורדה גינזך, יהודה ניסן, ענת אורפז, כרמית רינצלר, שושנה ויג, שפרה ספרא, צלילה באו, שישי מאיר, אושרה יצחקי ואחרים. ועוד ועוד.
האווירה הייתה חמה ואוהבת ובין השירים שובצו סיפורים על אהבה. הרצל חקק סיים את האירוע בסיפור אהבה עם פואנטה "הפצע הבלתי נראה", וכל מי שיצא מן האירוע דקה לפני הסיפור החמיץ את הסיפור המיוחד ואת הפואנטה.
לאורך כל הערב חשו כולם את ההשראה הגדולה של יוסף ורבקה באו וסיפור אהבתם.