סקירת ההצגה תלושים במרכז לתאטרון לוד/ ראובן שבת

ההצגה תלושים הינה יצירתם החדשה של המרכז לתיאטרון לוד. היצירה עלתה בבכורה בפסטיבל לוד במזרח, בדצמבר 2018, ומאז משחקת במרכז לתיאטרון לוד בין פעם לפעמיים בחודש.

ההצגה מתעסקת בתקופת המעברות בשנות ה60-70 כאשר המחקר לקראת היצירה נעשה תוך ראיונות תושבי לוד שחיו במעברות, אך כל אדם שחווה את תקופת המעברות בארץ יוכל להזדהות עם התחושות העולות מתוך ההצגה. כאשר ייחודה של ההצגה הוא בכך שהקהל עובר חוויה מערבת חושים. ההצגה תלושים מתחילה בקבלת תלוש (כרטיס הכניסה) בעת הכניסה להצגה, החלפת שמות האנשים בקהל לשם ישראלי וריסוס קל המעביר את תחושות הריסוס בדי די טי אותו חוו העולים ארצה, בייחוד עולים מקרב עדות המזרח.

לאחר טקס זה יורד הקהל אל האולם ובעצם נכנס למעין "מעברה". השחקנים מקבלים את הקהל  כפקידי הממסד המקבלים עולים. הקהל מועבר ממקום למקום ומשם מתחיל טקס קבלת הפנים של הממסד את העולים. הקהל יושב כבזירה, על הבמה נגן גיטרה  וזמרת צעירה המיוחדת בבוסריות שהיא מביאה עימה שרה שירי ארץ ישראל.

השחקנים הופכים בתנועה מרתקת מפקידי הממסד לאנשים החיים במעברה ומשם נפרשים שביבי סיפורים מתוך החיים במעברה. בתוך הזירה טלויזיה ישנה שמנגת מידי פעם את שיר הפסטיבל ומיד מתקבצים סביבה כל השחקנים כעולים המתקבצים סביב מקלט הטלויזיה היחיד במעברה.

במעברה ישנה האישה המחזיקה ראשה מעל המים. היא "טוחנת וטוחנת חצץ" כסימבול לעשיה הציונית שהיא בעבור הכלל, בהמשך אף תוכבר הפעולה לכדי פיזור החצץ על פניה. ישנה הילדה שלא מפסיקה לחלום ומפנטזת על בית משלה, איש מבוגר שאיבד את מקצועו והונו בשל הגיעו ארצ  וכעת הוא מסתובב חסר מעש במעברה וקמל, אל מול עיני ילדה נוספת שרואה היטב את כל המתרחש במעברה והיא גם זו שתעורר את כולם לפעול. בין כל התרחישים האמנותיים יש נו ריקוד מרגש, שלל צינצנות מפוזרות בחלל, הקהל מקבל עוגיות תה וסוכריות תוך כדי ההצגה כמו ממתיקים בעבורו את הגלולה המרה, אחר כל קריסת המערכות נעמדות הדמויות המייצגות על הרגליים ומסתובבות סביב צירן כמסרבות לצאת מן המעברה עד שיקבלו בית הולם. הקהל בזמן הזה מפונה מן האולם, להם כבר מצאו בית. וכמו מכוח האנרציה גם הקהל מסרב ללכת, מתעקש לחזות בקבוצת האנשים/שחקנים הסובבת סביב עצמה. מתעקשת להישאר. ברקע הזמרת בקול עדין ומרגש מסכמת את רחשי התקופה.

ההצגה תלושים זו הצגה שכדאי להגיע אליה כדי לחוות. אל תנסו להבין. תנו ללב להרגיש, לחושים לפעול, בבית לעכל את עוצמת החוויה.

logo בניית אתרים