רשימה:
בעקבות העפיפונים מעזה/ יוסף עוזר


העפיפון שהופיע בשיר של המשורר יהודה עמיחי הוחזק על ידי ילד ערבי.

השיר ראה אור בספר "שירים", 1948-1962. הייתי אז בכתה ב' ובעצמי העפתי עפיפונים וטיירות בעמק יזרעאל. [טיירה מנייר מחברת נטול עץ...].

אצל עמיחי הילד שעומד בשיר יְרוּשָׁלַיִם, עומד מעבר לחומת  עיר העתיקה שהייתה עדיין מחולקת. הר הבית-פצצת האטום- עדיין לא "בידינו".

הילד ההוא אולי כבר נהרג. גם ילדים מטפוריים שותתי דם ואלוהים רק הוא מרחם על ילדי הגן.

אפשר שהיום הוא סבא של מעיף עפיפונים שגר בעזה, מקבל בעיר שכבישיה מאוחדים אבל לא כובשיה ונכבָּשיה- ביטוח לאומי ממדינת אל יאהוד.

המשורר יהודה עמיחי דמיין את הילד ההוא משחק להנאתו בירושלים הירדנית:

 

עַל גָּג בָּעִיר הָעַתִּיקָה,

כְּבִיסָה מוּאֶרֶת בְּאוֹר אַחֲרוֹן שֶׁל יוֹם:

 

סָדִין לָבָן שֶׁל אוֹיֶבֶת,

מַגֶבֶת שֶׁל אוֹיֶב

לְנַגֵּב בָּה אֶת זֵעַת אַפּוֹ.

 

וּבִּשְׁמֵי הָעִיר הָעַתִיקָה

עֲפִיפוֹן.

וּבִקְצֵה הַחוּט –

יֶלֶד,

שֶׁלֹּא רָאִיתִי אוֹתוֹ,

בִּגְלַל הַחוֹמָה.

 

הֶעֱלֵינוּ הַרְבֵּה דְּגָלִים,

הֶעֱלוּ הַרְבֵּה דְּגָלִים.

כְּדֵי שׁנַּחְשֹב שֶׁהֵם שְׂמֵחִים

כְּדֵי שֶׁיַּחְשְׁבוּ שֶׁאַנַחְנוּ שְׂמֵחִים.

 

הבית הפותח מגלה אמפתיה כלפי האויב. אישתו מכבסת ותולה. עוד מעט יבואו יוני השלום יעשו אהבה וגם יחרבנו גם על הכביסה שלהם ושלנו.

איזה יצור אנושי מגלה אמפתיה כלפי אוייב? משוררים הם יצורים כאלה.

 

הצמרמורת העוברת בקורא סימָנָהּ - ההשוואה  שבין שני עברי המתרס. המשוואה שבין האויבים. 

בקצה העפיפון התמים, אצבעות שמנמנות מתוקות של ילד קטן. איש אינו צופה שגלום בו בקצה החוט מטען חורג-אדיר של ציפור טרף של שנאה.

הוא ממקש את כל עפיפוני התום והילדות. את כל המבט של הילד בדבר הזה המעופף בשמים- חוצה גדרות וחומות, שמביא בשורה נקיית לב לעולם שחווה הרג מיליונים.

המשורר מביט גם הוא בעפיפון והתקווה היא שלמרות כל שואה, יש עדיין סגולה לשמים לשאת דבר שאין לו כנפיים- האושר שנמתח בין לבין. שהוא באגרוף, שהוא עדיין יד פתוחה ואצבעות אוחזות חוט. 

זה היה העפיפון של 1962 שהחזקתי גם אני במושב ברק בשמי עמק יזרעאל. כל עפיפון מתיימר ועולה מעבר לחומה של ניכור וגדר של הפרדה. משכתי את החוט והעפיפון נסק והחזיר תגובה.

הראו לנו אז את הסרט- הילד והבלון האדום שבסופו חייבים לבכות. בלון מקופח. עפיפונים מקופחים. קצה חוט מקופח.

רד אלינו עפיפון.

 

 

logo בניית אתרים