סקירת אירוע "באו מאהבה"- ט'ו באב במוזיאון בית יוסף באו (6.8.17)/ עדנה גלילי

כבכל שנה, גם השנה קיים מוזיאון בית יוסף באו (ברדיצ'בסקי 9, תל אביב) את חג האהבה העברי ט"ו באב כמופע של שירה ומוסיקה. האירוע התקיים הפעם בסימן ההוצאה לאור של מזוודת האהבה של יוסף ורבקה באו: שירים ויומנים שנכתבו במחנה השמדה פלשוב שבעיר קרקוב. הנחו את האירוע הרצל ובלפור חקק, ששימשו בעבר ראשי אגודת הסופרים העברים במשך תריסר שנים.

האחיות הדסה וצלילה באו חשפו את המזוודה שיצאה לאור: הפעלול הוא שהמזוודה כוללת משני צדדיה את ספר שיריו של יוסף באו 'העולם ואני" ואת יומניה של רבקה באו  'בשם אלוהים '. מתחת לספרים חבוי ספרון קטן המדמה את הספרון שכתב יוסף באו בפולנית, שירים שנכתבו על בדלי סיגריות וקובצו יחד בדבק בהיותו במחנה ההשמדה. סיפור האהבה של הזוג שהכירו בעת היותם במחנה ההשמדה והתחתנו שם במחנה שהוקם בבית הקברות בקרקוב, היה לסיפור שנכלל בתוך הסרט "רשימת שינדלר" של הבמאי סטיבן שפילברג. המיצג של האחיות היה מרגש מאוד. הדסה קראה משיריו של אביה יוסף, צלילה קראה מיומניה של האם רבקה.

הרצל ובלפור חקק הציגו את הסיפור של יוסף ורבקה:

"יש אהבות גדולות שמשמשות לכולנו אופק ורוד, שאנו מייחלים אליו, מחוז חלומות שכולנו היינו שואפים לחוות אותו, לפיד שמאיר לכולנו. כזאת היא אהבתם של יוסף ורבקה באו, שאנו מקדישים הערב את אירוע ט'ו באב לאהבתם."

הם הביאו בפני המשתתפים את משמעות החג במסורת היהודית:

ט'ו באב היה מאז ומתמיד חג בציר ומחולות בכרמים:

חמישה עשר באב  נזכר לראשונה בספר שופטים. ביום זה הותר לשבטים לבוא בקשרי נישואין עם שבט בנימין לאחר שהשבט הוחרם כתוצאה מן העימות שהיה בין שבט בנימין ויתר השבטים לאחר מעשה פילגש בגבעה. וכך נאמר בכתוב בספר שופטים: יט וַיֹּאמְרוּ הִנֵּה חַג-יְהוָה בְּשִׁלוֹ מִיָּמִים יָמִימָה, אֲשֶׁר מִצְּפוֹנָה לְבֵית-אֵל מִזְרְחָה הַשֶּׁמֶשׁ, לִמְסִלָּה, הָעֹלָה מִבֵּית-אֵל שְׁכֶמָה--וּמִנֶּגֶב, לִלְבוֹנָה.  כ ויצו (וַיְצַוּוּ), אֶת-בְּנֵי בִנְיָמִן לֵאמֹר:  לְכוּ, וַאֲרַבְתֶּם בַּכְּרָמִים.  כא וּרְאִיתֶם, וְהִנֵּה אִם-יֵצְאוּ בְנוֹת-שִׁילוֹ לָחוּל בַּמְּחֹלוֹת, וִיצָאתֶם מִן-הַכְּרָמִים, וַחֲטַפְתֶּם לָכֶם אִישׁ אִשְׁתּוֹ מִבְּנוֹת שִׁילוֹ:" (כ"א, 19-21)

ביום זה הוחל בבציר אשכולות הענבים וחגגו מאז את ט'ו באב  בכרמים.

בלפור חקק סקר את ספר שיריו של יוסף באו 'העולם ואני' והראה איך גם בימים של אימה ומוות, המשורר שהיה אז בנעוריו כותב שירי חשק ואהבה. הרצל חקק סקר את יומניה של רבקה באו, בספרה 'בשם אלוהים",  והביא מכתבים המעידים על גודל אהבתה ליוסף בימים קשים של השמדה.

המשוררים שנכחו במקום קראו משיריהם, שירי אהבה ביום האהבה. בין השאר קראו שירים  אביבה גולן, ירדנה טל, אירית שושני, מרדכי שוגרמן, יואל נץ, הדסה מור, עדנה מיטווך, משה שפריר, עפרה קליגר, רחל נפרסטק, קלריס דיין, שני כסיף ועוד ועוד.

הנעים בשירים מרגשים בעברית וערבית הזמר שי ביתן (ישעיה ביתאן).

האווירה הייתה חמה ואוהבת ובין השירים שובצו סיפורים על אהבה. הרצל חקק סיים את האירוע בסיפור חסידי על שידוך ואהבה מימיו של החוזה מלובלין. האחיות הדסה וצלילה באו העניקו כל האירוע את ההשראה של סיפור האהבה של הוריהם: רבקה ויוסף באו.

לרגל האירוע הופקה חוברת מהודרת של כל החומרים של האירוע: המאמרים והשירים: "באו מאהבה".

logo בניית אתרים