צילום: עזרא לוי-צלם פואטי 


אירוע החגיגה הכפולה של רחלי אברהם-איתן/ חגית בת אליעזר

 

ביום הולדתה, 24.5.2017, רחלי אברהם-איתן חגגה את צאת ספר שיריה "שירת השַחרור" במופע אור-קולי-שירי בבית היוצר בנמל תל אביב, בהנחייתו התיאטרלית של פרופסור גד קינר-קיסינגר.

הספר יצא בהוצאת הקיבוץ המאוחד במרץ 2017, ועל גבי 100 עמודיו מגוון רב של שירים בשפתה הציורית והנמרצת של רחלי.

 

להקת "קולות מודיעין" פתחה את האירוע בשיר "בוקר בירושלים" של רחלי בהלחנתו של זאב אולמן לרגל יום ירושלים, שגם הוא הצטרף לחגיגה הכפולה של רחלי.

 

אנשי ספרות מלומדים עלו על הבמה, ברכו את רחלי, קראו שיר שנגע בהם, עשה בהם, ודיברו על יופיו הגלוי וחכמתו העמוקה של השיר. שמחנו לשמוע את דבריו של פרופסור הלל ברזל, בן ה- 92, שהיה המנחה של רחלי לתואר השני והשלישי באוניברסיטת בר אילן, מכיר את שירתה ואף כתב אחרית דבר לספרה החדש. הלל ברזל דיבר על הניגודיות בשיריה של רחלי, על אמנותה היונקת משני מקורות המופנם והמוחצן, ולסיום דבריו אמר שהוא מעריץ גדול של הנפש היתרה של רחלי, בזכותה היא מתעלה מעל לניגודים.

 

פרופסור רפי וייכרט דיבר בהרחבה על שני שירים, שמפתחים את המוטיבים של רוח, אהבה, אבנים. את השורות הקשות "מצבת המתה / היא הדבר הבטוח / על מצבת לבך. / טבעת היהלום שענדה / ריקה מאצבעה" שבשיר "אצבעות רוח", רפי וייכרט מתאר ככלולות של רִיק, של העדר, אבל לאחריהם, במהלך של אוטוביבליאותרפיה, רחלי ממריאה על "אצבעותיי- כנפי רוח" אל "וטוב / טוב כך לעוף / ולשיר / את שירת השַחרור" ובכך השחרור, שהוא המוטיב המרכזי של הספר, משוחרר עם השיר מהכובד של האבן.

בבית הראשון של השיר "שפת האהבה" "אבני מילים מונחות / זו לצד זו / כאיש ואישה / שקלעו זרים / זה בזה", רחלי, מתוך הכבוד למסורת, מתכתבת עם יהודה עמיחי. גם בשיר הזה, בזכות החיוניות המפעמת ברחלי, האישה מתגברת על האבן, בוערת חיים ושופעת שירה: "תעבור / בין אבני המילים / תבער".

 

המשורר והמוזיקאי דוד ברבי הלחין את השיר "שפת האהבה" במיוחד בשביל ערב השקת הספר, ועשה זאת בצורה ואלסית-ריקודית, קליטה, מרוממת הנפש. דוד ברבי ביקש מרחלי לשבת בשורה הראשונה ליד רוני אלוני – בן זוגה, וביצע את שיר האהבה לכבודם.

 

גד קינר-קיסינגר המנחה קרא מתוך הספר שיר אהבה חביב מאוד "למשוך את הבוקר": "בסדין הפליז / שקערורית אהבה. /.../ דיבור חם בתוך האוזניים / טומן בגופי / את שיר השירים. // רוצה למשוך את הבוקר / אל תוך הצהריים."

 

פרופסור למחשבים עפר עציון קרא את השיר "מדרש הצדף" ונתן לו מדרש מתחום המחשבים – משהו מופלא לגמרי על מערכות אוטונומיות, כמו מכונית ללא נהג.

 

בן זוגה של רחלי - רוני אלוני - פרופסור לביולוגיה, קרא את השיר שכתב לכבוד רחלי וסיפר בהשראת שיריה על ההורמונים שעולים מקצות שורשיו של העץ עד לעלים בצמרתו, לוחשים להם את סוד היובש ומבקשים מהם לסגור את הפיוניות.

 

ההפלגות המדעיות האלה היו מרעננות ביותר ובתגובה עליהן אמר קינר-קיסינגר, שרחלי היא משוררת רב תחומית.

 

עורך הדין עצמון יניב בחר לקרוא שיר "האישה מציידן" שמבוסס על סיפור עממי, שמופיע גם במדרש שיר השירים. תחילה עצמון מסר לנו את עיקרי הסיפור על זוג עקר, שבסיוע חוכמתו של שמעון בר יוחאי והאהבה, שחיברה ביניהם גם אחרי 10 שנות נישואין, נפקד בפרי בטן. דבריו אלה הגבירו את קסמו של השיר של רחלי: "וּבָא בִּי מַיִם / אַחַר עֹצֶר עֲנָנִים / בְּאַלְמְנוּת אֶרֶץ / מְפַכִּים בִּמְעָרַת הַסֶּלַע / לְאוֹר יָרֵחַ, / בִּדְוַי-הַגּוּף מְרוֹנֵן / הָרוּחַ. // הִבַּטְתִּי בַּלְּבָנָה / עָנַדְתִּי כּוֹכָבִים עַל צַוָּארִי / וְאֶבְיוֹן בְּחֶבְיוֹן לֵב / נִצְמָד כְּצֵל, / מִשְׁתַּקֵּף / בִּי.

 

השיר ההגותי "כל עפאי הסגלון" דיבר אל לבו של צדוק עלון – דוקטור לפילוסופיה, סופר ומשורר, שהנחה את האירוע הקודם של רחלי שהתקיים במודיעין, עיר מגוריה. בדבריו המלומדים על השורות המרכזיות בשיר "לְעוֹלָם לֹא נֶחֱצֶה אוֹתוֹ נָהָר אַף לֹא פַּעַם אַחַת / כִּי שְׂפַת־הַיְּקוּם לוֹבֶשֶׁת וּפוֹשֶׁטֶת צוּרָה כַּמַּיִם.", צדוק התייחס לאמרתו של ההוגה היווני הירקליטוס על כך שהכול משתנה. רחלי מפגישה בשיר את ההגות היוונית עם החכמה היהודית-תנ"כית ובשורה האחרונה של השיר "וְחָדָשׁ תַּחַת שֶׁמֶשׁ בְּכָל עֵת." היא קוראת תיגר על דבריו הידועים של קהלת.

 

בנוסף לשירי הספר, שנקראו ע"י הדוברים הנכבדים, הוקרנו גם התמונות של רחלי וכן סרט על משפחתה. רחלי אברהם-איתן הייתה חגיגית ונרגשת והודתה בנדיבות לכל הנוכחים.

 

logo בניית אתרים