צילום: רדי רובנישטיין
אגדות מיערות וינה- הסטודיו למשחק של יורם לוינשטיין/ אסנת יששכרוף

 

וינה שלאחר מלחמת העולם הראשונה ידעה תהפוכות רבות- קיצו של השלטון ההבסבורגי,חלוקת גבולות מחודשת ,עלייתו של שלטון סוציאל דמוקרטי ודעיכתו בעקבות מתיחות פוליטית חריפה בין הימין לשמאל,וכן-המשבר הכלכלי העולמי הגואה שחילחל בהדרגה לכל ערי אירופה והשפיע רבות על הלך הרוח באותה תקופה.

בנקודה זו בזמן -שנת 1931,מביא המחזאי האוסטרי הפורה אדן פון הורבאט את סיפורם של דיירי רחוב אחד קטן בוינה. סיפור הנע בין תשוקה מאולצת,אופטימיות זהירה,והישרדות מתבקשת, ובמרכזו ניצבים מריאן- בתו האדיבה של מלך הקסמים העוזרת לו בניהול החנות שברשותו הידועה בין השאר בצעצועי המלחמה שבה, ואלפרד- עלם צעיר ומתוחכם,מהמר לעת מצוא ובעל נטיה קרימינלית בעת הצורך,אשר עושה לא מעט שימוש בקסמו האישי על מנת להמשיך ולהתקיים.

שתי הדמויות הללו ניצבות בפרשת דרכים כאשר מריאן מתוסכלת מאירוסיה לקצב העשיר אוסקר-אירוסים אשר נרקמו מבעוד מועד על ידי אביה האלמן,ואלפרד נאחז בואלרי- מוכרת הטבק החושנית והמזדקנת אשר נשבית בקסמו ומשלשלת לכיסו הלוואה אחר הלוואה,בתמורה לרומן דמה מפוקפק. גם אלפרד וגם מריאן חפצים לשינוי מיידי אשר ישחרר אותם מכבליהם,כך ששניהם מתירים לאותו ניצוץ בראשיתי הניצת ביניהם בהצטלבות מבט מקרית,לרקום עור וגידים לכדי תשוקה מתפרצת בסצנה חושנית על גדת הנהר.זאת כמובן למורת רוחם של קרוביהם ובעיקר לתדהמתו של אביה הקוצף של מריאן,המסרב להכיר בכך וגוזר על עצמו נתק מבתו היחידה.

 בדומה למחזות רומנטיים קלאסיים,גם כאן ישנה ציפייה לעלילה הנרקמת בקפדנות ובהדרגתיות בדרך לאושר ועושר המיוחל,גישור בין הצדדים ופרץ רומנטי העולה על גדותיו, אך התשוקה המפוברקת היא אינה אלא פיקציה המתנפצת במהירות שיא כאשר צרכי הקיום מתעלים מעל אפיזודת האגדה החולפת.

כשנה לאחר מכן אוסקר ומריאן מוצאים עצמם שרויים בעוני מכפיר ומבודדים ממשפחתם כשבתווך- תינוקם אשר נולד זה מכבר,ליאופולד. בדיעבד מסתבר כי אותו ניצוץ בראשיתי לא הבשיל לכדי אהבה חד פעמית גדולה מהחיים, וכעת הוא אינו אלא מעשה נמהר אשר אין ממנו דרך חזרה,כאשר נטל הקיום והפרנסה זורעים יותר ויותר סדקים אשר אינם ניתנים לאיחוי.

בינתיים  אלפרד מציע שהתינוק ישהה תקופת מה בבית אמו וסבתו בוואכאו,שכן מזג האויר שם עלול להיטיב עמו. מנקודה זו והלאה דרכם של מריאן ואלפרד מתפצלת מוקדם מהצפוי כאשר מריאן לא בוחלת בדרכים בכדי לספק פרנסה לה ולבנה ואף משמשת כחשפנית במועדון אירועים בעזרתו של הירלינגר-העסקן המפוקפק ,ואלפרד מרבה בנסיונות לגייס מעט כסף מסבתו שמצדה זוממת להיפטר מליאופולד הקטן, שכן אילו חיים צפויים לו לאור המצב הקיים.

במקביל, באותו רחוב קטן החיים ממשיכים כסדרם- אוסקר מנסה להתגבר על מריאן כאשר רגשותיו נעים על הגבול שבין שנאה תהומית לאהבה עיוורת,ואלרי מתנחמת בזרועותיו של סטודנט למשפטים זב חותם שמרבה לשנן טקסטים מלחמתיים פוליטים פאשיסטים, מלך הקסמים מפנה את חנותו, והקפטן-לוחם בעברו אשר פוקד מדי פעם את חנותה של ואלרי ואת הקצביה, תוהה בדבר הנתק בין מריאן לאביה ונחוש בדעתו לפייס ביניהם.נסיון זה מוביל לסצינת דיאלוג אמוציונלית בין מריאן לאביה לאחר שהיא נתקלת במבטו בעודה משמשת כחשפנית במועדון הריקודים.ללא ספק מדובר בסצינת שבר חזקה אשר ממחישה את התסכול של השניים לאור הניתוק הכואב ביניהם.

בעוד דמותה של מריאן סופגת עוד ועוד מהלומות, נראה שאלפרד מנסה להחזיר את המצב לקדמותו- להשיב אליו את ואלרי ולקרב שוב בין מריאן לארוס הנזנח אוסקר, כמעין הרע במיעוטו. אך האם נסיון זה יצלח בסופו של דבר?

ניתן למעשה להמשיל את סיפור האהבה הכוזב הזה למצבה של וינה לאחר המלחמה כאשר נעשה נסיון לשקמה באמצעות כינון שלטון סוציאל דמוקרטי אשר בסופו של דבר התדרדר למשטר שמרני בחסות השפל הכלכלי הגואה,בעוד התקווה הולכת וגוועת על רקע המערכה הקשה ביותר הניצבת בפתח.

 

ניכר כי כל הנוטלים חלק במלאכה עשו עבודה מופלאה, החל מהבימוי המדוייק והשוטף של איה קפלן אשר היטיב להמחיש את הזרימה בין הסצנות השונות ואת הדינמיקה הקבוצתית בין השחקנים, דרך התפאורה והלבוש הקלאסי המהודק הממחישים את רוח התקופה ,קטעי המוסיקה הקלאסית המתבקשים המתנגנים ברקע ועד צוות השחקנים הקסום  הכולל לא פחות מ-15 שחקנים אשר כל אחד מהם הפליא בעיצוב דמות מדויקת ורבת ניואנסים. ניתן לציין בעיקר את ג'ייד דייכס וויקס כמריאן,הדמות המובילה,אשר מיטיבה להמחיש במבעיה ובמשחקה הרגיש והמדוייק את הלבטים  הרבים והשבר הגדול אשר זועק מתוך דמות זו.טום מרסייה כאלפרד היטיב לעצב דמות מתוחכמת ורבת קסם אשר נעה בין תום ורגש ליצר ההישרדות המצריך לעיתים לא מעט חוצפה ודורסנות. הדס פדר הרשימה ביותר בתפקיד ואלרי המאהבת המזדקנת והיטיבה להגיש את תפקיד המאהבת החושנית  והטמפרמנטית אשר בתחילה מפגינה קנאות מה לנוכח הבגידה של מאהבה הצעיר אך בהמשך מתגלה בגרותה ונכמרים רחמיה לאור הנתק הכואב בין מריאן לאביה.אבי סרוסי כאוסקר הגיש משחק פגיע ומדוייק בתפקיד הארוס שנזנח לאנחות ונותר שבור לב.

ישראל קוג'ינסקי כמלך הקסמים-אביה של מריאן, שילב במשחקו בין עוצמה ואדנות לשברון לב, כאשר הסצינה בה הוא מתעמת עם בתו לאחר שפגש בה בתור חשפנית במועדון מעצימה את מורכבותו ואת היקרעותו בין עקרונותיו לבין רגשותיו כלפי בתו היחידה. יעל פולמן כאמו של אלפרד הפגינה עדינות ורגישות רבה. רוני אוחנה כסבתו של אלפרד הותירה רושם חזק בתור דמות שהיא ספק פראפרזה על דמות הסבתא המרשעת וספק הדמות המפוכחת והישירה שלא מהססת לאמר את אשר על ליבה.

דניאל דמידוב כאריך הרשים מאוד בתפקיד הסטודנט הנחוש והזחוח המשמש כמאהבה הזמני של ואלרי.לישי זטלאוי הותיר משב רוח מרענן בתור הירלינגר העסקן הנוכל וכמנחה במועדון החשפנות.גילי בורר כקפטן- גיבור המלחמה האלמוני ,הציג משחק בוגר,כדמות החביבה והמסתורית השמה לה למטרה לפייס בין מלך הקסמים לבתו.

עוד הפליאו במשחקם- אוראל איזיקל בתפקיד האמריקאי,שרי שימחוב- בתפקיד הגברת, אמה והלנה,סתיו בנית- בתפקיד הברונית והדודה השלישית,אוריה חייק בתפקיד האבליצ'ק, אביב פנקס בתפקיד אידה,ורקדניות המועדון- דניה לנדסברג, אנה צוקרמן, יהב מרום וטובית סמז'(תלמידות שנה ב)

בסופו של דבר מדובר במחזה חשוב ,עתיר בשלל דמויות מרתקות,החושף סיפור אהבה מפתיע כמעין מטאפורה לתקופה היסטורית מכוננת רבת תהפוכות,וחמוש בשחקנים נפלאים אשר תורמים כל אחד בדמותו לכדי יצירה מרתקת קולחת ומפעימה.

 

אגדות מיערו וינה.

מאת: אדן פון הורבאט

עיבוד ותרגום- דפנה זילברג

בימוי- איה קפלן

ניהול אמנותי-לילך סגל,כוריאוגרפיה-עמית זמיר,תפאורה ותלבושות-יהודית אהרון,מוסיקה- אודי ברנר,תאורה- אמיר קסטרו,צילום-רדי רובינשטיין.

 

ההצגה מתקיימת באולם המופעים של הסטודיו, רח' חנוך 19 פינת עבאס 37,תל אביב

logo בניית אתרים