צילום בלפור חקק:
קישור לתמונות:
https://www.facebook.com/balfour.hakak/media_set?set=a.1128813893830438.1073741970.100001055148280&type=3&pnref=story.unseen-section

תערוכת  "העיניים של המדינה" – 68 זוגות עיניים ביום העצמאות/ בלפור חקק

אני רוצה תמיד עיניים כדי לראות

את יפי העולם ולהלל את היופי

המופלא הזה שאין בו כל דופי ולהלל

את מי שעשה אותו יפה להלל

ומלא, כל כך מלא, יופי.

כך כתב המשורר נתן זך, וראה בעיניים את מהותו של האדם, ואת יכולתו לראות את היופי.

בתיאטרון ירושלים התקיים בתאריך  8 למאי 2016,  טקס הפתיחה של התערוכה "העיניים של המדינה". הצלמים יהודית הרפז ומאיר אליפור צילמו 68 דמויות המבטאות את המינעד של ההוויה הישראלית, בשנת 68 לעצמאות ישראל. "והשאר יסופר בתולדות ישראל" מסיים השיר מגש הכסף של נתן אלתרמן, וכאן רואים את העיניים של תולדות ישראל במבט עכשווי.

אם העיניים הן השתקפות נפש האדם, "העיניים של המדינה" נועדה להיות השתקפות של נפש המדינה, זו בעצם השאיפה הפנימית של יוזמי התערוכה. כולנו מודעים לתפיסה שהעיניים חושפות את הפנימיות, וכאשר הם משוחחים עם אדם, הם מעוניינים שהשיחה תהיה בקשר עין, במבט לתוך עיניו: "הסתכלתי לו בלבן של העיניים", נהוג לומר. לעיניים של אדם יש השפעה על התנהגותנו, ולא פעם השכנוע בשיחה מושג במבט של העיניים. בשנה ה-68 לעצמאות ישראל, בחרו הצלמים להביא את הסיפור הישראלי דרך 68 זוגות עיניים. מובן שלא שכחו את הקודקוד: בין זוגות העיניים מופיעות עיניו של האזרח מספר 1, הנשיא ראובן ריבלין.

הבחירה היא בחירתם של הצלמים ולא בהכרח ניתן להגיע לבחירה ייצוגית של ההוויה הישראלית. במצולמים ראיתי את עיניהם של אורי מלמיליאן, דויד רובינגר, יהודה משי זהב, טל ברודי, יהודה משי זהב, כושי רימון, מרים פרץ, נתן שרנסקי, עינת שרוף, ישראל אומן, רות דיין, רות סירקיס, אבי שומר ועוד.

בטקס הפתיחה של  התערוכה סיפרו הצלמים שנסעו לאורכה ולרחבה של הארץ כדי להביא את הפסיפס האנושי של הארץ: לכן נכללו גם בני מיעוטים (נוצרים, מוסלמים וצ'רקסים) בין המצולמים: הנה מסראו'ה (מוסלמית), פרינס עמנואל (כושיים עבריים), יוסף מזאריב (בדואי), זוהיר תחאוחא (צ'רקסי), איוב קרא (דרוזי) ועוד.

מי שנכנס לאולם התערוכה מופתע ממש לראות שכל הקירות מכוסים בתמונות של עיניים, כמו מבטן מזמין: "בואו תסתכלו לנו בעיניים"...בתערוכה מוצבת מפה של נקודות היישובים שמהם נבחרו המצולמים, וכן עמדת הקרנה שבה מופיעים קטעי וידאו על המצולמים בבתיהם. כך הותקנה גם אפליקציה חדשה  cometoart  שבה ניתן לקבל הסברים על המצולמים ועל התערוכה. שיווק התערוכה הוא באמצעות "מרום תקשורת" (טל מרום ומירה לוי).

בטקס הפתיחה הציגה האוצרת נוגה ארד-איילון את התערוכה והזמינה את הצלמים יהודית הפרז ומאיר אליפור לספר חוויות מהתהליך של הכנת התערוכה. כן עלו וסיפרו את סיפורם חלק מן הדמויות המצולמות: האם השכולה מרים פרץ, הזמרת עינת שרוף, הפרקליטה האנה מסראו'ה (מוסלמית),  זוהיר (הצ'רקסי), רות סירקיס ועוד.

 

 

logo בניית אתרים