תחתונים עם מסר פמיניסטי ראיון  עם המעצבת  רוני רוזנבאום/ אסנת יששכרוף 

בעלת המותג אנימוס-תחתונים פמיניסטים מכותנה מצרית


 


רוני רוזנבאום- בוגרת שנקר,משלבת בעיצוביה מסרים פמיניסטיים מעצימים לצד הקפדה על נוחות ואסתטיקה,זאת בין השאר על ידי שימוש בחומר גלם איכותי- כותנה מצרית,והדפסים מיוחדים בעבודת יד. מדובר בתחתונים המיוצרים מתוך פרספקטיבה נשית,במטרה להעצים נשים ולעורר מחשבה בקרב כולנו- נשים וגברים כאחד, בנוגע לכל אותן פרות קדושות ואמיתות מגדריות שהורגלנו לקבל לאורך השנים, ומתוך רצון לקבל ולהכיל את המרכיבים המנוגדים הקיימים בכל אחד ואחת  מאתנו, גם אם הם אינם מתיישבים עם הדפוסים החברתיים מגדריים המוטמעים בנו מינקות.

בעיצוביה בוחרת רוני להשתמש במספר אמרות מעליבות המוטחות בפני נשים כאשר הן אינן מיישרות קו עם המצופה מהן-ice queen,alpha bitch ועוד, וזאת במטרה לעשות לביטויים הללו ריקליימינג ובכך להפוך אותם למחמיאים ומעצימים.

 

מה הביא אותך לתחום ההלבשה התחתונה לאחר לימודי עיצוב תכשיטים בשנקר? מה הם לדעתך  הקוים המשיקים בין שני התחומים הללו, אם בכלל?

 

"סיימתי ללמוד עיצוב תכשיטים לפני שנתיים, וזמן קצר לאחר מכן הבנתי למעשה שמאז ומתמיד חלמתי לייצר תחתונים. מבחינתי יש דמיון רב בין שני התחומים, שכן ברמה הבסיסית המטרה היא להפוך דו מימד לתלת מימד סביב גוף האדם.לימודי הצורפות בשנקר הקנו לי את שפת העיצוב ואת  החשיבות לפרטים הקטנים והחיבורים בין החומרים השונים, אלמנטים שאני מרבה ליישם בעיצובים שלי .הלימודים בשנקר היוו מבחינתי סוג של טירונות שהרי בתחום הצורפות מדובר בהתעסקות עם חומרים קשים  ומורכבים כמו מתכת,כך שהמעבר לעולם הבדים היה הרבה יותר קל עבורי".

 

לפי יונג - ה'אנימוס' מייצג את הצד הגברי הפנימי של האישה,כיצד הגדרה זו מבטאת את האידיאולוגיה שמאחורי המותג?כיצד זה בא לידי ביטוי במסרים אותם בחרת להדפיס?

 

"המונח אנימוס התחבר בדיוק למה שחיפשתי,הן מבחינת המשמעות והן מבחינת המצלול והשילוב הגרפי בין האותיות.המטרה שלי היתה להמחיש את הגמישות בין המגדרים .לפי נקודת המבט שלי - מותר לי להיות גבר  מתי שאני רוצה ולהתחבר לצדדים מסוימים שקיימים בי בכל רגע נתון, וכך גם הגבר יכול להתחבר לצדדים הנשיים שבו.מגיל מאוד צעיר נוטעים בנו כל מיני אמיתות תמוהות  שמיוחסות לשני המינים - גברים לא בוכים,בנות אוהבות ורוד,נשים נמצאות בבית עם הילדים וכו'. בעיני יש לעצור לרגע ולנסות להבין מה עומד מאחורי הקביעות הללו, מאין זה נובע, האם בהכרח מדובר במרכיבים ביולוגיים?

לא פעם נדמה שאותו ביטוי מתפרש בצורה שונה כאשר הוא מופנה כלפי גברים וכאשר הוא מכוון לנשים.כך לדוגמא בחרתי להשתמש בעיצובים שלי בין השאר בביטוי אלפא ביץ'. בעוד המונח המקביל- אלפא דוג מהווה בדרך כלל מחמאה גדולה, הרי שברגע שמדובר באישה - דעתנות וחוצפה מתפרשים לעיתים  כדבר שלילי.המטרה היא למעשה לעשות ריקליימינג לכל אותם ביטויים המלגלגים על נשים ולהפוך אותם למעצימים ולמחמיאים".

 

כיצד הרעיון העומד מאחורי המותג שלך מתקבל בקרב שני המינים?אילו תגובות את מקבלת?

 

"מצד נשים נתקלתי בתגובות מדהימות. גם בקרב גברים יש פרגון. החברה של ימינו כל כך קפיטליסטית ותחרותית כך שלעיתים נוצר הרושם  כאילו הגברים מפחדים להכניס לקלחת הזו גם נשים וליצור תחרות גדולה יותר .אני לא חושבת שגברים צריכים לחוש מאוימים,הרי בסופו של דבר המוצר שלי לא יוצא נגדם אלא מנסה ליצור איזון והרמוניה בין הצדדים ולאפשר לכל אחד להתחבר לצדדים השונים והמגוונים הטמונים בו, גם אם הם לא מתיישרים בהכרח עם מוסכמות חברתיות מקובלות.מצד שני תמיד יש קצת התנגדות כאשר מישהו מנסה לערער על הסדר הטוב, אך לטעמי מדובר בתפיסה ישנה שהולכת ומתמוגגת לאט לאט".

 

בעיצובייך בחרת להשתמש בכותנה מצרית אורגנית במטרה לשמור על הסביבה.האם לדעתך המודעות האקולוגית של השנים האחרונות  מטביעה את חותמה  גם בענף יצור הבגדים? האם זה מניע גם את הלקוחות עצמם?

 

"מלבד המודעות האקולוגית נראה כי היום מתעורר גם  הנושא של סחר הוגן וכל מה שקשור לקניה חברתית מצפונית ואחראית. מצד שני- לא מעט ציניות כלפי ה'טרנד הירוק' ויש הטוענים כי חברות מסוימות משתמשות  במונח 'ירוק' כסוג של מקדם מכירות. מבחינתי  ירוק זה בעיקר תפיסה- כשאני מייצרת חשוב לי  לייצר את המוצר הכי איכותי שאני יכולה בשילוב של מראה קלאסי ושמיש שיחזיק מעמד הרבה שנים ,תוך מודעות סביבתית. בעיצובים שלי אני משתמשת בכותנה מצרית אורגנית.

מדובר בכותנה שגדלה ליד הנילוס. האיכות של הכותנה המצרית נובעת ממשקעים בתחתית של הנילוס, המים בו מלאים סידן, וכשמשקים את הכותנה היא גדלה באופן אידיאלי. בנוסף, במצרים יש מסורת של אלפי שנים של אריגה, אז האיכות היא גם של חומר הגלם וגם של הייצור. מעבר לכך מדובר בכותנה אורגנית, כך שהיא לא מכילה זיהום  של האדמה והמים, שהרי כותנה היא מאוד מזהמת ואחראית ל-25% מהזיהום בעולם מכיוון שנוצר בה מעגל שלילי של הדברה".

 

בתקופה האחרונה נראה כי יותר ויותר נשים מעדיפות תחתוני נוחות בגזרה מלאה וגבוהה על פני החוטיני החושני, האם לדעתך תופעה זו מבטאת שינוי בתפיסה החברתית בכל הנוגע לצרכי האישה?כיצד זה בא לידי ביטוי בארץ?

 

"נראה שיש התעוררות רצינית בתחום. כיום יש יותר ויותר נשים שמייצרות בשביל  נשים מבלי להתחשב בעין הגברית. לצערי התופעה הזאת עדיין לא חדרה למיינסטרים ומזוהה בעיקר  עם מעצבי נישה פרטיים, בעוד המותגים הגדולים והפופולריים עדיין מתמקדים בקו הסקסי החושני . גם בישראל זה פחות בא לידי  ביטוי ,בין השאר מכיוון שהשוק מאוד קטן, אין את המכשור הדרוש, ובכלל הרבה יותר קשה לתחזק פה מותג נישה פרטי. בארה"ב לדוגמא- יש הרבה יותר מתחרים, כך שגם יוצרים בשוליים יכולים להתקיים יפה. על מנת להתבלט בארץ צריך להצטיין באופן מיוחד ולהתאים לכמה שיותר קהלי יעד. אני בחרתי לייצר בישראל כי היה מאוד חשוב לי לייצר בארץ, במקום שאני אוהבת, על אף שעלות הייצור של התחתונים שלי ספציפית מאוד יקרה. בעבר הייתי במגעים עם מפעלים בטורקיה  ובסין ,אבל לאחר שנחשפתי לתנאי ההעסקה הקשים שם החלטתי ליצור בארץ במפעל בגליל במקום בו יש תנאי העסקה הוגנים  ואין ניצול של בני אדם ככח עבודה זול. ברגע שהחלטתי ליצור מוצר משלי היה לי חשוב לעמוד במאה אחוז מאחורי כל הפרטים בין אם מדובר באופן הייצור, סוג הבד האג'נדה של המוצר וכו'. בנוסף לכך-לאורך כל הדרך מלווה אותי 'קרן שמש'- מדובר ארגון ללא מטרת רווח שמלווה יזמים בתחילת דרכם ונותן ליווי צמוד בכל הקשור לפן הניהולי של המותג".

 

נראה כי בכל הקשור לעיצוב בגדים בין אם מדובר בהלבשה תחתונה או בפרטי לבוש אחרים, מסרים פמיניסטיים מתקשרים בעיקר  לנוחות על כל המשתמע ממנה.האם פמיניזם יכול לבוא לידי ביטוי גם באמצעות גזרות סקסיות,צמודות וחושניות?

 

"נראה שגם היום חלק מהנשים עדיין פוחדות לייחס לעצמם את המונח פמיניזם בשל האסוציאציות השונות שהוא  מעורר, אבל לטעמי ברגע שאישה מכריזה על עצמה כפמיניסטית היא אכן כזאת ואין צורך להתקיל אותה ולמצוא בכח סתירות בהתנהלותה.אישה יכולה ללבוש בגדי נוחות ולנעול  נעלי עקב מדי פעם כאשר זה משרת אותה , ועדיין לשמור על ערכים פמיניסטיים.השילוב בין אסתטיקה לנוחות לא בהכרח מייצר סתירה. כך גם התחתונים שאני מייצרת  הם מאוד סקסיים מצד אחד, אך גם משלבים נוחות מצד שני. מה גם שלעיתים  יש נטייה לקשר בין חוסר סטייל  לפמיניזם, ולייחס לפמיניזם קבעונות מסוימים  בעוד שלמעשה מדובר במונח הרבה יותר רחב  ועגול.כך גם דמותה של האישה נתפסת לא אחת כחד מימדית, ולעיתים קשה לאנשים מסוימים להכיל את המורכבות  והרב ממדיות שבה".

logo בניית אתרים