בין ארכיאולוגיה לספרות עם מוטי אביעם/ ראובן שבת
דילמות ההתאבדות של יוסף בן מתתיהו ביודפת, גמלא ומצדה נבחנות בספר חדש ומרתק מאוד.
ברומן ההיסטורי “משגב — סאגה גלילית“ צולל פרופסור מרדכי אביעם אל דמותו המורכבת של יוסף מתתיהו ומציע זוויות חדשות להתבוננות בדמותו. דרך אבק הדורות, נופי הגליל ואנשיו בעבר, הממצא והמחקר הארכיאולוגיים, מתחברים הסיפורים יחד ומציעים נקודת מבט חדשה. אביעם טווה חוט בין הסיפורים והדורות, ומפגיש בין המרד ההיסטורי למלחמת יום הכיפורים, תוך שהוא מעלה שאלות על הבחירה בחיים בנקודות קצה. הספר עוסק בשאלות של זהות, אמת היסטורית והכרעות מוסריות שמשמעותן חיים או מוות.
ספר מעט על עצמך ומדוע בחרת לכתוב את הספר
בן 70, נשוי אבל ל 4, סב ל7 נכדות ונכדים, אני משמש כפרופ׳ מרצה לארכיאולוגיה במכללה האקדמית כנרת, במחלקה ללימודי א״י. חלק מהשנה מוקדש לקורסים האקדמים, סיורים ובחינות והשאר, חוץ ממה שמוקדש למשפחה, מוקדש למחקר. אני שותף בשתי חפירות ארכיאולוגיות עם שותפים מארה״ב. חפירה אחת היא בשרידי הכפר היהודי שיחין שליד ציפורי, והשנייה באתר ״בית הבק״ בצפון הכנרת. שם חשפנו כנסייה מהתק׳ הביזנטית שהוקמה לכבוד פטרוס הקדוש, ואחיו אנדריאס, מכיוון שלפי המסורת הנוצרית זוהה במקום הכפר בית צידה, שבו נולדו שני השליחים האלו ושליח נוסף בשם פיליפוס. מתחת לשרידי הכנסיה התגלו שרידי היישוב היהודי שהוא ככל הנראה בית צידה.
שתי החפירות מעסיקות אותי במחקר, כתיבת מאמרים והרצאות בארץ ובחו״ל
מה מייחד את הספר סאגה גלילית.
יש כמה דברים שמייחדים את הספר. קודם כל זה הרומן הראשון שמתאר ועוסק בקרב הדרמטי על יודפת. הקרב הראשון (!) במרד הגדול. את הקרב האחרון כולם מכירים -מצדה, אבל הראשון? שנית הוא מביא זוויות של יוסף בן מתתיהו שלא עסקו בהם במחקר ו/או ברומנים. הוא מביא גם תובנה בקשר לרגע הקריטי של חייו, הכניעה לרומאים. הספר אורג את סיפור הקרב על יודפת, ובייחוד את הרגעים האחרונים של הכיבוש, עם ההסטוריה המודרנית של מדינת ישראל - מלחמת יןה״כ. הספר עוסק מראשיתו בשאלות אנושיות של קיום, ומחשבות על חיים ומוות. ולבסוף בשאלה המאד דרמטית של התאבדות. לבסוף, כרומן, מעביר באופן חוויתי את מהותן וליבן של החפירות הארכיאולוגיות שחושפות עבר.. האם יוספיוס פלבסיוס הוא דמות ערכית שיש גם ללמוד ממנה משהו או שערכו הוא רק בהיסטוריה שהנחיל. תשובה:
אז כמובן שאני כמחבר רואה בו דמות ערכית. דמות של אדם צעיר חושב, שידע לפתח את מחשבתו וראיית עולמו, יש לפניו מטרות שראה אותן כ נשבות לעמו ודתו, כמפקד צעיר הוביל את אנשיו למלחמה שבשלב מסויים הוא הבין שהיא אבודה. הוא יכול היה אז להתאים את מטרת חייו למצב החדש שנוצר.
מי הם שלושת היוצרים בתחומך שאתה הכי מעריך ואוהב ומדוע
בראש ובראשונה הספר ״המקור״ של ג׳יימס מיצ׳נר. ברגע שיכולתי לקרוא אנגלית באופן שוטף, אבי נתן לי את הספר ואמר ״אם אתה אוהב ארכיאולוגיה, תקרא״. בפעם הראשונה הבנתי שאפשר להסתכל על תולדות האנושות, ובמקרה זה, העם היהודי, דרך המשקפיים הארכיאולוגיות.
ספרו של יגאל ידין ״החיפושים אחרי בר כוכבא״ לקחו אותי כנער גם אל ״גיבורי״ ההיסטוריה שלי וגם אל המחקר הארכיאולוגי על ההרפתקנות והבלשות שבו, וגם אל הכריזמה של הסופר בספר דוקומנטרי נפלא.
ספרה של מרגרט יורסנאר ״זיכרונות אדריאנוס״, הוא אחד הספרים היחידים שקראתי פעמיים ברצף! כתיבה מופלאה ומרתק של ספר רומנודוקו, שיש בו כל כך הרבה אמירות פילוסופיות שרציתי לזכור את כולן לחיים…
אם היית נקלע לאי בודד לחצי שנה איזה 3 ספרים היית לוקח איתך ומדוע
1. שוב את ״זיכרונות אדריאנוס״ לקרוא עוד פעמיים.
2. ״נוטות החסד״ של ג׳ונתן ליטל. לא רק שהספר מאד עבה שיספיק לחצי שנה באי, אלא שלטעמי זהו הספר הכי טוב שקראתי מימי
3.דויד גרוסמן, ״אישה בורחת מבשורה״. כתיבה מעולה, סיפור ישראלי שיזכיר את הדברים הקשים והטובים בישראל, מקווה שיחלצו אותי מהאי.