על אירוע הגבורות לכבוד אמוץ דפני באוניברסיטת חיפה/ חגית בת אליעזר ראובן שבת
חגית בת אליעזר: "ב- 2.5.2024 בערב, יומיים לאחר יום הולדת 80 של פרופסור אמוץ דפני, אוניברסיטת חיפה ערכה את אירוע הגבורות לכבודו. עמיתים ותלמידים לשעבר של אמוץ דפני, בני משפחה, וחברים רבים הגיעו לקבלת הפנים החגיגית במבואה ליד אולם ספדיה בבניין הרב תכליתי. אמוץ דפני בירך את הבאים וחתם על 3 ספריו החדשים: ספר השירה "ברית – 80 שירים ל-80 שנותיי" בהוצאת "ספרי עיתון 77" ושני ספרי בוטניקה בהוצאת פרדס "האבקה בראי ישראלי" ו-"שורשים, שושנים ומלכים".
את האירוע הנחה פרופ' אפרים לב, דיקן הפקולטה של מדעי הרוח. הוא ישב לצד אמוץ דפני ליד שולחן הכבוד על הבמה, והציג את הדוברים, שעלו לברך את אמוץ דפני ולספר על פועלו הרב-תחומי. פרופסור משה ענבר מהחוג לביולוגיה אבולוציונית וסביבתית סיפר על עבודתו המדעית של אמוץ, אשר עם הצטרפותו לסגל האקדמי של אוניברסיטת חיפה בשנת 1977, היה בין ראשוני החוקרים בתחום הבוטניקה, והנחה דורות של דוקטורנטים, שרבים מהם היו בין היושבים באולם. כאן, באוניברסיטה, ובמורדות הכרמל, אמוץ דפני החל לחקור את נושא ההאבקה ובמרוצת השנים הפך למומחה בעל שם עולמי בתחום, כתב מאות מאמרים, שצוטטו רבות בעבודות מחקר, והוזמן לתת הרצאות במדינות שונות.
אמוץ דפני עוסק גם באתנובוטניקה, כלומר בוטניקה בראי התרבויות השונות, וכותב ספרים בנושא. שניים מהם הוא כתב עם סאלח עקל ח'טיב, חוקר מסורות ופולקלור צמחי הארץ: "צמחים, שדים ונפלאות" בשנת 2017, ו"שורשים, שושנים ומלכים" החדש, השנה. סאלח עקל ח'טיב עלה על הבמה, דיבר על כתיבת הספרים המשותפת עם אמוץ דפני, ועל חקר המסורות השונות, הקשורות בצמחים, וציטט פתגמים עממיים בערבית. הוא סיפר על איסוף של השמות של הדודא הרפואי בשפות השונות, שהסתכם ב- 219 שמות ב- 41 שפות, שנכללו בספרם "שורשים, שושנים ומלכים".
גם פרופסור אריאל הירשפלד, מבקר תרבות וספרות, סופר, מסאי וחוקר ספרות עברית, חברו הטוב של אמוץ דפני, דיבר על החשיבות של מתן השמות לצמחים, ואף על ויכוחים שהתעוררו בין החוקרים באוניברסיטה העברית בירושלים אי אז בשנות ה-70, כשאמוץ דפני למד בה לתואר דוקטור בביולוגיה. אריאל הירשפלד גם הזכיר, שבאותן השנים, בירושלים, אמוץ למד בסדנה לשירה בבית הסופר בהדרכתו של יהודה עמיחי, שבימים אלה מציינים 100 שנים להולדתו. "כך, לאורך השנים, אמוץ דפני שילב בין המחקר האקדמי לבין היצירה הספרותית", אמר אריאל הירשפלד בדבריו תחת הכותרת "אמוץ במעגלי החיים".
רפי וייכרט, משורר, מתרגם, מוציא לאור, מסאי, פרופסור מן המניין לספרות באוניברסיטת חיפה, נשא דברים תחת הכותרת "אמוץ דפני – מרקו פולו שירי". רפי וייכרט, שמכיר היטב את שירתו של אמוץ דפני, ועזר לו לבחור את השירים לספרו החדש "ברית – 80 שירים ל-80 שנותיי", המליץ לו לכלול שירי מסעות, ודיבר עליהם באירוע. רפי וייכרט קרא את השיר "רגעים רומיים", שהוקדש לאריאל הירשפלד:
רְגָעִים רוֹמָאִיִּים
לאריאל הירשפלד
כָּל תֹּם הַיַּלְדוּת
שֶׁל הַנַּעַר הַיּוֹשֵׁב
מִתְכַּנֵּס לִשְׁלִיפַת הַקּוֹץ
מִכַּף רַגְלוֹ הַשְּׂמָאלִית.
בְּקַמְפּוֹ דִּי פְיוֹרִי
גּ'וֹרְדָּנוֹ בְּרוּנוֹ מַרְכִּין רֹאשׁוֹ
נוֹעֵץ מַבָּט הַנּוֹקֵב
אֶת הַפַּחַד.
הָאֵימָה שֶׁנִּצּוֹדָה
טֶרֶם הָפְכָה דַּפְנָה לְעֵץ
הוּא הָרֶגַע בּוֹ בֶַּּרְנִינִי
שָׂרָה עִם הָאֵלִים.
הֶרֶף הָאֶצְבַּע
שֶׁבֵּין אֱלֹהִים לְאָדָם
טֶרֶם עָבַר הַנִּיצוֹץ.
יהונדב פרלמן, קרא מבחר שירים מהספר "ברית". שני ילדיו של אמוץ דפני ושני נכדיו שיתפו במדגם חוויותיהם המשפחתיות.
האביב בעיצומו, הפריחה בדרכה אל ההאבקה, אמוץ דפני, חוקר ויוצר, נכנס אל העשור הבא, עטוף אוהבים רבים.
ראובן שבת:" היכרותי עם אמוץ דפני, היא לדידי היכרות רבת חשיבות ומשמעותית מאוד.
לב הארץ הזאת, עטור צמחיה ועציה הרבים, השונים, המגוונים, חב הרבה לאמוץ, על פעילותו חסרת הלאות, היצירתית וכמובן החקרנית בתחום הבוטניקה וצמחי ארץ ישראל.
תמיד התפעלתי ועודני כמובן מתפעל, מגודש הידע, מיכולת הניתוח מעוררת הכבוד.
מתוך שיחותנו עולה תמיד דמותו של אמוץ, כמי שחובק באהבה גדולה את מושאי מחקרו.
הוא מכיר כמעט כל צמח, כל עץ, יודע תולדותיו ותכונותיו.
לכל שאלה כמעט היה לו מענה באשר לשם הצמח, סיווגו ואפיונו המיוחד.
האם זה נוגע או קשור גם לכתיבתו השירית החשובה?
לדעתי כן. ובהחלט.
אלמלא היה ,הוא, האורים והתומים ובור סוד של צמחי ארץ ישראל, לא היינו נהנים כה הרבה גם מכתיבתו השירית, שהיא כמו צועדת במקביל במרחב עם מחקריו החשובים, זה בצד אלו.
יחד, לעבר מהות חשובה של שפה וטבע.
המתמזגים כה יפה ונהדר במכלול עשייתו החשובה ורבת הערך."