על כנס המושכות בחוטים במרכז מורשת יהדות בבל / ראובן שבת



"האשה כאן, היא כביכול המשרתת בביתה, אך מצליחה תמיד להניע את בעלה לעשות את רצונה. יש לה באמת השפעה יוצאת מן הכלל... כאשר ההשפעה הזאת תהייה בידי נשים צעירות מבין בוגרות בית ספרנו, הן תוכלנה לפעול לשיפור תנאי החיים במשפחה".

כך כתבה גב' ג'מיל דואק, שהייתה מורה בבית ספר אליאנס לבנות בבגדאד, בפברואר 1903, לפני 120 שנה :

הנשים היהודיות של עיראק, שבשעתו "משכו בחוטים" מאחורי הקלעים, ובהמשך רכשו השכלה ופרצו את הגדרות ו"משכו בחוטים" בגלוי ולעיני כל, נשים אלה הן העומדות במרכזו של יום העיון הנערך במרכז מורשת יהדות בבל. שמונה הרצאות שיעבירו נשות ואנשי אקדמיה מאוניברסיטאות שונות וגם ממרכז המורשת, יעלו בפני הקהל את סיפוריהן של הנשים העיראקיות.

ד"ר איתמר דרורי יציג נשים שלמדו תורה בבגדאד, כפי שמספר "הבן איש חי", הוא הרב יוסף חיים, וד"ר לימור קטן תרצה על סיפורו של בית הספר שהוקם בכלכותה עבור בנות הקהילה הבגדאדית בהודו.

תמונה רחבה של מעמד הנשים בעיראק תוך בחינת מאפייני תופעות של "התעוררות נשים" למען שינוי מעמדן - תציג ד"ר נוגה אפרתי, ותשאל, אם אכן מדובר היה בתופעה של התעוררות ושינוי. ד"ר יהודית ארנברג תפנה את הזרקור אל הנשים היהודיות בכורדיסטן ואילו ציונית פתאל-קופרווסר תדבר על נערות שהיו פעילות בתנועה הציונית תוך התמקדות בשינוי הרדיקלי שהתחולל כבר בעיראק ואשר הלך והתעצם לאחר העלייה לישראל.

שלוש הרצאות יתמקדו בחיים בישראל. ד"ר בתיה שמעוני תבחן את המשמעויות השונות של תופעת ההגירה, מצד אחד - כמשבר ומצד שני - כהזדמנות לבניית חיים חדשים, וד"ר סיגל גורג'י תבחן את הכאב, את המחיר הרגשי ואת הדילמות שהיו כרוכים בתופעת ההגירה, כפי שהם עולים ביצירותיהן של סופרות יהודיות מעיראק. הרצאה נוספת, של פרופ' אסתר מאיר, תעסוק בפעילותה הציבורית של שושנה ארבלי-אלמוזלינו ובתרומתה לקליטתה עולים, ועד עלייתה המטאורית לתפקיד שרת הבריאות של ישראל. כל אלה ייבחנו אל מול הסטריאוטיפ המלגלג של דמותה בציבוריות הישראלית היום.

בסיכומם של דברים נחזור אל דבריה של גב' דואק מלפני 120 שנה ונבחן את התמורות שחלו ב"המושכות בחוטים" ובמעבר של הנשים מאחורי הקלעים אל קדמת הבמה.

 

לסיום הכנס ייערך שיח "נשים מושכות בחוטים" בהנחיית הסופרת והעיתונאית ענת לב אדלר ובהשתתפות  הרבנית עדינה בר שלום, הכתבת הצבאית כרמלה מנשה, ח"כ לשעבר רונית תירוש והפרשנית הכלכלית סטלה קורין ליבר.


שאלנו את פרופ' אסתר מאיר-גליצנשטיין, מנהלת מכון המחקר של מרכז מורשת יהדות בבל ומרכזת הכנס כמה שאלות

מה מייחד את הכנס ומדוע למעשה הוא מתקיים

 

כנס "המושכות בחוטים" שיתקיים במרכז מורשת יהדות בבל באור יהודה ביום שלישי, 12 במארס 2024, בא לפרוע חוב לנשים היהודיות של עיראק, שסיפורן מושתק ונעדר מהסיפור הכולל של הנשים היהודיות בעידן המודרני.

בכנס נבחן את הנסיבות המיוחדות של הקיום היהודי בחברה מוסלמית שמרנית ואת הדרכים שאיפשרו לנשים לממש, ולו רק חלק, מתוך השאיפות שלהן לרכוש השכלה, להתפתח ולהגשים חלומות.

 

האם ערכו של הכנס הוא גם בחשיפה תרבותית/ סוצילוגית/ חברתית הנוגעת למעמד האישה והמודעות שלה לעומת העבר

הכנס יחשוף את המאבק האישי שניהלו נערות יהודיות בעיראק, מאבק פמיניסטי שהתנהל אמנם ללא מודעות מהפכנית, אך היה עקבי וממושך, והוביל לכך שעוד לפני העלייה לישראל צמחה בעיראק שכבה של נערות משכילות – למרות הביקורת החברתית שראתה את מקומה של האשה בבית, בגידול ובחינוך הילדים, בבישול ובנקיון.

מה החשיבות והמשמעות שהכנס מתקיים במרכז מורשת יהדות בבל?

הנכחת יהדות עיראק, כולל הנשים היהודיות, בחברה הישראלית ובתרבות הישראלית, הוא ערך יסוד בקיומו של מרכז מורשת יהדות בבל. הנכחה זו באה לביטוי בתצוגה מוזיאלית עשירה ומרתקת, בעריכת מחקרים ובהוצאתם לאור, וגם בשימור נכסי התרבות של יהודי עיראק. המרכז גאה על פעולתו להעשרת עולמה של החברה הישראלית.

האם המסר נוגע גם בערכים של שילוב בין מסורות עבר להוויות הווה, ולעתיד לבוא, מבחינת ערכים, מנהגים, כבוד למסורת בד בבד עם קדמה הכרחית בנוגע למעמד האישה מבחינה חברתית

הכנס יעלה מסר ברור של קשר בין עבר, הווה ועתיד, מתוך שילוב והכלה של ערכים חשובים. נראה את הקשר הזה דרך התהליך שהוביל את הנשים היהודיות מתפקיד של "מושכות בחוטים" מאחורי הקלעים, אל מנהיגות ופעילות ציבור שגם היום ממשיכות למשוך בחוטים. אבל את מה שהן עשו  בעבר מאחורי הקלעים, עכשיו הן עושות בגלוי, על הבמה הציבורית.

בכך הכנס יקשור בין עבר, הווה ועתיד, ויחבר בין סבתות אמיצות ונועזות ובין נכדות ונינות, שגם היום אינן מהססות להיאבק על חלומות, על הגשמה עצמית ולא פחות חשוב - על תרומה למען הקהילה והמדינה.


"המושכות בחוטים"

כנס בנושא נשים יהודיות מעיראק בסגנון הרצאות TED
ובסיומו שיח נשים פורצות דרך

מרכז מורשת יהדות בבל, שד' מרדכי בן פורת 83
יום שלישי 12.3.2024 החל מהשעה  14:00
מחיר לחבר המרכז 60 ₪  לאורח 70 ₪
להרשמה : טל./ווטסאפ: 03-5339278 שלוחה 8  |  מייל:
babylon@bjhc.org.il

 

logo בניית אתרים