על הסרט נקודת שוויון 2/ ארמאן אוונוב

על מה הסרט?

הרפתקאות חדשות של סוכן ה-CIA בדימוס רוברט מק'קול (דנזל וושינגטון) בסרט ההמשך לסרט הפופולרי מ- 2014 "נקודת שוויון". הרבה מים זרמו מאז, ונראה שרוברט נרגע. הוא עובד כנהג מונית פרטית, ומדי פעם שובר שיניים לכל מיני נבלות קטנות מטעמי צדק. אבל חברתו הקרובה ועמיתתו סוזן פלאמר (מליסה ליאו) מאמינה שזה לא ימלא את הריק בנפשו. עם זאת, המקרה האחרון שסוזן חוקרת מסתיים במותה. בעקבות רציחת מרגל העל, מק'קול לוקח את החוק לידיים ומתחיל לנקום ועושה זאת בדרך הייחודית שלו.

"אתה לא צריך אקדח כדי להיות גבר" (משפט חזק) הגיבור מטיף מוסר לשכנו הצעיר. אולי מתוך אמונה זו הוא מבצע את כל הפעולות שלו כאשר נמנע משימוש בנשק חם.

על מה מבוסס הסיקוול

חובה לציין שהטרילוגיה מבוססת על תוכנית טלוויזיה ממחצית השנייה של שנות השמונים. בה אדוארד וודוורד גילם בלש פרטי שפתר את בעיות לקוחותיו בצורה כל כך חכמה שבחיים האמיתיים אנשים חשבו שהוא מק'קול ובקשו את שירותיו. במאה הנוכחית, אנטואן פוקואה וצוות התסריטאים שלו הפכו את הבלש לסוכן מיוחד בדימוס, שינו את גוון עורו כדי להעצים את האפקט וגם העניקו לו תחושת צדק מוגברת. זה הספיק לסרט "נקודת שוויון" הראשון כדי להכניס לכיס מפיקיו פי ארבעה מהשקעתם. שם הגיבור מגן על זונה שפגש במקרה וביעילות מדהימה שולח לעולם הבא את הגנגסטרים הרוסים שפגעו בה. היו בדרך הרבה, אבל הקשיש שעובד בחנות למוצרי בית בעזרת מיומנותו ידע להביס לבד גדוד או שניים של פושעים מקועקעים בעלי מראה סלאבי והקהל אהב את זה. הסרט הזכיר מיד את כל מה שהופק לפניו על גיבורים בודדים, לא התיימר להיות מקורי במיוחד ונשען בגלוי על הכריזמה של וושינגטון שיודע לא רק לזכות באוסקר, אלא גם להילחם ברעים בעזרת נשק ואגרופים עם אותו המבט העצוב בעיניים שהביא לו אוסקר. בסופו של דבר, הוא הפך להתגלמות חיה של הפרשה המקראית הפופולרית על נקמה ותגמול ("לעשות נקמה בגויים תוכחת בלאמים" תהלים פרק קמט פסוק ז) - ובבירור התכוון להמשיך את פעילותו הבלתי חוקית, אך בעלת משמעות חברתית רבה.

 

איכות העלילה

וכן, הסיפור פשוט, התפתחות העלילה צפויה ואפילו פרימיטיבית. דמות האנטגוניסט דייב יורק בגילומו של פדרו פסקל דהויה ולא כריזמטית במיוחד. חבל, לוושינגטון מגיע יריב מעניין יותר.

נראה שאנטואן פוקואה ודנזל וושינגטון, מבלי להתכוון לכך פעלו במסגרת תת-ז'אנר - סרט פעולה אנושי וסנטימנטלי. אין בקנה איום על כדור הארץ, וירוסים אוכלי כל או אסטרואידים הרסניים במסלול, הדגש כאן הוא על אנשים רגילים שסובלים מחוסר השלמות של העולם ומאדישותם של אחרים.

לטעון שהם החלוצים אז לא. עוד  לפניהם, עשיית סרטים בז'אנר זה שייכת לאמן המתיחה הבלגי ז'אן קלוד ואן דאם. היו אלה גיבוריו שהושיטו יד לאנשים זרים והוא סתבך בעקבות זאת ("אין לאן לברוח", "מטרה קשוחה").

מה קשור לעלילה?

במהלך הסרט הגיבור עוזר לסם רובינשטיין, ניצול שואה קשיש שמחפש ציור של אחותו. הוא ואחותו הופרדו במחנות ההשמדה הנאציים והציור שהיה שייך למשפחה נמכר במכירה פומבית. "זה ציור נדיר, אולי נדמה לך שהוא מוכר לך?" שואל הגיבור לאחר כישלון בבית המשפט. זה כמו לשאול "אולי נדמה לך שהייתה שואה". למרות הספק הגיבור מבקש לברר את ההיסטוריה של הציור. אגב, המהלך הזה עם הציור נלקח ממקרה אמיתי כאשר בבית המשפט הצליחו להוכיח שבזמן השואה הציור נגנב על ידי הנאצים ממשפחה יהודית והוחזר לבעליו האמיתיים. במהלך זה השתמשו כבר במאות סרטים והשאלה היא מה הוא קשור ל"נקודת שוויון 2". ידוע שרוב המשקיעים בהוליווד יהודים ואולי לא הסכימו להשקיע מבלי שיזכירו את השואה בסרט. חשוב להזכיר לעולם שהייתה שואה, חשוב לא לשכוח. אבל למה ככה?

שאלה נוספת: למה הגיבור מפעיל שעון ומודד זמן בכל פעם לפני סצנת קרב? ועוד מראים לנו את הצג בסוף הפעולה – 29 שניות. התשובה ההגיונית היחידה היא שבחוזה של השחקן ישנו סעיף תמחור נפרד עבור סצנות אקשן. אולי גם מנגנון פרס קנס: לקח לך להרוג את כולם בפחות מדקה, כך בונוס, לא עמדת בזמנים, תקבל לארוחת צהרים המבורגר בלי צ'יפס. ואם ממש התעכבת אז אולי גם בלי קטשופ.  

 

פחות סרט, יותר תרפיה

בסרטו השני בטרילוגיה (נקודת שוויון 3 יצא למסכים) של במאי אנטואן פוקואה, דנזל וושינגטון עדיין כריזמטי בדמותו של סבא אפרו-אמריקאי אדיב וצנוע שעדיין מסוגל לשבור ידיים ורגלים לכנופיית נבלות תוך חצי דקה. רבים התמודדו עם עוול נצחי. בורחים בעל כורחם מתחושת חוסר האונים אל הפנטזיה בה הם מסוגלים לפעול בתוקפנות כדי למעמיד את הממזרים במקומם. סרט "נקודת שוויון 2" מגשים את הפנטזיה בצורה מושלמת ועל זה ניתן לשבח אותו על האפקט הפסיכותרפויטי. הייתי ממליץ למשרד לאיכות הסביבה להקרין אותו בבתי הקולנוע בחינם יתכן ובעקבות זאת כמות כיסאות "קטר" שנשברים במהלך הקטטות הייתה קטנה. דאגה לנפש וצמצום ייצור תעשיית הפלסטיק – שתי ציפורים במכה אחת.

 

 

פספוסים

אני מודע לכך ששמתי לב לפספוס הבא אך ורק מתוך דפורמציה מקצועית שלי ובכל זאת. מבדקה (53:48) הגיבור מראה דוח ניתוח גופה: דקירה 2 מילימטר מתחת לצלע 3. ובדקה (1:16:49) מראים את הדקירה עצמה בפועל שבוצעה בין הצלעות 5-6. גם היא קטלנית כי הלב ממוקם בין הצלעות 2-6 אך היה אפשר לדייק במיוחד עבור אנשים עם ידע באנטומיה של גוף האדם.

 

המלצה

הגיבור של וושינגטון, רוברט מק'קול, שעובד כעת כנהג אובר, חי בצניעות וממשיך, לזכר אשתו, לסיים לקרוא את הרומנים מתוך "100 ספרי חובה". בעקבות הצפייה בסרט התעורר בי רצון לקרוא מחדש את ספרו של מרסל פרוסט "בחיפוש אחר זמן אבוד".


"נקודת שוויון 2" הוא סרט משעמם מדי, סרט פעולה ארוך עם מספר קטן להחריד של סצנות אקשן. העצה שלי - תסתפקו בצפייה בטריילר.


בימוי אנטואן פוקואה 
עריכת הנתון בוויקינתונים
הפק בידי טוד בלק, סטיב טישדנזל וושינגטון, מייס ניופלד 
עריכת הנתון בוויקינתונים
תסריט ריצ'רד וונק
עריכה קונרד באף ה-IV 
עריכת הנתון בוויקינתונים
שחקנים ראשיים דנזל וושינטון (Robert McCall)
סקינה ג'פרי
מליסה לאו
ביל פולמן
ג'ונתן סקארף
אשטון סנדרס
פדרו פסקל
logo בניית אתרים