הווידאונלה הים תיכונית הבינלאומית בחיפה/ חגית בת אליעזר
בלו-סימיון פיינרו הוא אמן ואוצר, בעל תואר B.A. באמנות ופילוסופיה מאוניברסיטת חיפה ותואר MFA באמנות ועיצוב מאוניברסיטת שיקגו שבארה"ב. הוא הציג בתערוכות יחיד במוזיאונים בארץ ובעולם, השתתף בביאנלה בערים מרכזיות, מכהן כמרצה בכיר במרכז האקדמי ויצו חיפה.
אביטל בר-שי היא אמנית, אוצרת, מעצבת ואדריכלית, בעלת תואר ארכיטקט ותואר B.A. באמנות. היא הציגה בתערוכות יחיד ותערוכות קבוצתיות בארץ ובעולם, עסקה בפרויקטים במרחב הציבורי.
שני האמנים יזמו את הביאנלה הים תיכונית הבינלאומית בעיר חיפה, כמודל לשיתוף פעולה רב-תרבותי ולדו-שיח בין השקפות ודעות מגוונות. מאז הביאנלה הראשונה ב-2010, הם אוצרים ומנהלים אותה אומנותית.
בחודשים אפריל-יוני 2021 התקיימה בחיפה הביאנלה הרביעית, אשר התמקדה בסולידריות חברתית בתגובה למשבר הקורונה ולזעזועים שהוא הביא עמו. 60 אמנים מעשרות מדינות הציגו את יצירותיהם במושבה הגרמנית בחיפה: במרכז האקדמי ויצו, ובבתי העסק בשדרות בן גוריון.
בביאנלה בשנת 2021 הוצגו תמונות לצד מיצגי וידאו ארט, שתופסים חלק הולך וגדל בתערוכות אומנות ומושכים את תשומת לבם של המבקרים, אשר מקבלים רצף של תמונות ולא רק אחת, מופע אור-קולי של ממש. הדבר גם נוח ליוצרים, כפי שמסביר בלו-סימיון פיינרו: אין צורך בסידורי אחסון ושינוע, היצירה מגיעה תוך שניות במייל, והיא שלמה ונשמרת לאורך זמן.
התערוכה הבינלאומית, שמוצגת בימים אלה במרחבים ציבוריים בחיפה, בין התאריכים 20.4 – 16.6, באוצרותם של בלו-סימיון פיינרו ואביטל בר שי, היא Videonale – על טהרת מיצגי וידאו ארט. בתערוכה, תחת השם IMAGE OF HAPPINESS ובתרגום "אושר מדומה", מציגות רק נשים: 20 אמניות מהארץ ומהעולם – מהמדינות ישראל, איטליה, קובה, פולין, דרום אפריקה, גרמניה וטורקיה, ועוד. התערוכה שמה במרכז את מחאת הנשים הנלחמות על זכויותיהן. הווידאונלה מוצגת גם בקונטקסט של השתתפות הנשים במחאה נגד ההפיכה המשטרית בישראל. התערוכה עוסקת באמנות נשים בתחום הווידאו תוך הצגת עמדות פמיניסטיות מובהקות. אוצרי התערוכה אף מצטטים את דבריו של פרופסור ישעיהו ליבוביץ, אשר אמר על המהפכה הפמיניסטית, שהיא המהפכה החשובה ביותר בתולדות האנושות, ששאפה לשחרר את הנשים והגברים מסטראוטיפים מגדריים ולאפשר להם להיות חופשים.
"מראשיתה של האמנות הפמיניסטית, שהתגלמה כרב-תחומית, פנו אמניות להשתמש בגופן כמדיום, כשפה וכאמצעי לבטא את זהותן האישית, המגדרית והמינית. העבודות מתמקדות בחוויה הנשית, באמנות, שהיא לא רק אסתטית, אלא גם ביקורתית, כזו המעוררת את הצופה להטיל ספק בנוף החברתי והפוליטי, וכך להשפיע ולחולל שינוי מתוך שאיפה לשוויון." – כותבת האוצרת אביטל בר-שי אודות התערוכה. בהקשר של התכנים הביקורתיים ואף חתרניים, השם העברי "אושר מדומה" הוא הרבה יותר מדויק בזכות הספק המגולם בו, מאשר השם האנגלי "Image of happiness", שאינו נוקט עמדה ברורה.
בנוסף לעבודות הווידאו ארט המוצגות במרכז האקדמי ויצו, התערוכה מתפרסת על פני בתי עסק במושבה הגרמנית: בתי המלון טמפלרס וקולוני, קניון סיטי סנטר, בית קפה ארומה, ועוד.
אתאר כאן מספר מיצגים, ואביא תמונות מהם, באדיבות אתר הווידאונלה.
https://mediterraneanbiennale.com/
נלי אגסי היא אמנית מיצג, העוסקת ברישום, פיסול רך, רקמה, עבודות גוף, ווידאו ארט, החיה ויוצרת בישראל ובארה"ב. היא עושה שימוש בגוף ככלי מרכזי לביטוי אמנותי. היא מיוצגת בתערוכה ע"י מספר עבודות. ב- Red Flame נלי אגסי עומדת מול המצלמה ומתחילה למרוח עם גב כף ידה את האודם האדום משפתיה אל פניה. יש בכך מרד נגד ייצוגים נשיים בחברה, הפיכת יופי לכיעור, ורמז לאלימות נגד נשים.

הצבע האדום על פניה של נלי אגסי יכול להתפרש כדם, אך סיגלית לנדאו, אמנית רב-תחומית, החיה ויוצרת בתל אביב, בעבודת הווידאו ארטBarbed Hula ממש פוצעת את עצמה מול מצלמה עם חישוק עשוי תיל דוקרני, המהדהד את כתר הקוצים של ישו .

לי ינור, ילידת חיפה, חיה ויוצרת בישראל. היא צלמת ואמנית וידיאו. בחלקה הראשון של יצירתה AND NOW"" נראה זוג ידי אישה אוחזות חול זהוב, שזולג מבין האצבעות כשעון חול, בו הזמן הולך ואוזל. בחלק השני מצולמת דמות אישה עם רעמת שער אדמוני, בפעולה חוזרת של ריצה, מעידה ונפילה. הצבע הזהוב-אדמוני מקשר בין שני חלקי העבודה. היצירה אסתטית מאוד, נעימה לצפייה, ועם זאת, מעוררת מחשבה על אובדן, סכנה ומצוקה.

מורג'אן אבו דיבה חיה ויוצרת בכפר טורעאן שבגליל התחתון. היא בוגרת התואר הראשון והשני לאמנות באוניברסיטת חיפה, ויוצרת בתחום הצילום והווידאו. ביצירתה, המוצגת בתערוכה, היא עומדת מול הים עם הגב לצופה, לבושה בבגדים מסורתיים בצבע לבן, המתכתב עם קצף הגלים. היא אוחזת מגב כחול, המדגיש את התכלת הסובבת, וגורפת את הגלים חזרה אל הים. המרחב הפתוח החופשי עומד בניגוד לבית, הסוגר והמטיל את משמותיו על האישה. האבסורד בפעולתה של האישה מול הים מהדהד מרד נגד עול עבודות הבית.

מומלץ בחום לבקר באתרי התערוכה במושבה הגרמנית הציורית של חיפה, לצפות במיצגים, ליהנות מן העושר הוויזואלי, לחוות את המסרים הקיומיים, ולהתמסר לשובל המחשבות.