מסה:

על אקראיות ואי אקראיות בקללות ידועות שם/ ארמן אוונוב


בהיסטוריה של האנושות, קורה לעתים קרובות שסדרת אירועים מוזרים וטרגיים הקשורים למקום מסוים, אדם או דבר מסוים מוסברת על ידי שימוש בקללה. מונח זה נמצא קיים מאז ימי המקרא. בימים ההם האמינו שמסר רגשי כלשהו יכול להביא קללה על האויב.

המדע מכחיש כל קשר סיבתי בין המיתוס לתוצאותיו בפועל באירועים אלה, ומייחס את סיום דרכם המפתיע של המשתתפים באירוע למקריות בלבד. הרי מתו בודדים חוץ ממקרה אחד או שתיים. אני כמובן לצד המדע ובכל זאת, לפני שנצלול לעומק הנושא, אצייר סביבי על הרצפה מעגל ואדליק נרות תוך כדי לעיסת שן  שום.

עכשיו, לצורך המחשה אציין מספר הקללות הידועות ביותר ואתאר אותן בקצרה (אם לא איחנק משום):

"קללת הסימפוניה התשיעית" (באנגלית: "Curse of the ninth") היא אמונה טפלה הקשורה להיסטוריית המוזיקה הקלאסית. האמונה הרווחת היא כי ה"סימפוניה התשיעית" של מלחין נועדה להיות יצירתו האחרונה; כלומר, גורלו של המלחין הכותב סימפוניה תשיעית יהיה מוות לאחר כתיבתה, או לפני כתיבת סימפוניה עשירית. נקודת הפתיחה – מותו של לודוויג ואן בטהובן.

איך מתגברים על הקללה? לא מלחינים יותר מ-9 סימפוניות. האמת, עדיף לא להלחין בכלל כי בכל מקרה לא תעשו זאת יותר טוב מבטהובן.

המונח קללת טיפקאנו (גם: קללת טקומסה, "קללת עשרים השנה" או "הקללה הנשיאותית") מתייחס לעובדה שכל נשיאי ארצות הברית שנבחרו לתפקידם בשנים העגולות 1840, 1860, 1880, וכך הלאה עד 1960, מתו במהלך כהונתם. כמה הקללה גבתה – כמה פוליטיקאים נוכלים בודדים. איך מתגברים על הקללה? מכוונים להיות נשיא ארה''ב? קודם תוציאו ויזת עבודה אחר כך נדבר.

קללת העז בילי הוא השם של סדרת כישלונות של "שיקגו קאבס" בליגת הבייסבול שהחלה ב-1945 והסתיימה רק ב-2016. לפי הגרסה הנפוצה ביותר, וויליאם סיאניס, הבעלים של ה-Goat Tavern, הגיע לאחד המשחקים של שיקגו קאבס (המשחק הרביעי של ה-World Series של 1945) מול דטרויט טייגרס עם העז שלו. העז הדיף ריח רע, ומעריצים ממורמרים דרשו מסיאניס לעזוב. סיאניס הזועם נאלץ לעזוב את האצטדיון, אך קרא בלבו: "שיקגו קאבס" לא יזכו באליפות לעולם! כמה הקללה גבתה – כמה בודדים אלרגיים לפרוות עז. איך מתגברים על הקללה? במקום לאכול הפסדים אוכלים את העז.

יהלום הופ (באנגלית: Hope Diamond; בצרפתית: Le bleu de France ואף Le Bijou du Roi) הוא יהלום גדול במשקל 45.52 קרט (9.10 גרם), בצבע כחול כהה, המוצג במוזיאון הלאומי להיסטוריה של הטבע של הסמית'סוניאן בוושינגטון די. סי. כמה הקללה גבתה – אם נסכים שכשהיהלום הגיע לראשונה לאירופה המגיפה הגיעה איתו ליבשת, אז סביבות ה-100 מיליון איש. איך מתגברים על הקללה? עושים חיסון. תתפלאו, יש חיסונים שעובדים.

ולעניינינו, "כשקז'ימייז' הרביעי היגלוני, מלך פולין, מת בשנת 1492, איש לא יכול היה לחזות את המוות שיגרום לו לאחר פתיחת קברו חצי מילניום מאוחר יותר. בשנת 1973 קבוצה של ארכיאולוגים פתחה את קברו ומצאה את מותה זמן קצר לאחר מכן מנסיבות מסתוריות". אז שמונה מתו מקללת קז'ימייז' הרביעי ועוד שניים עשר מתו מקללת תות ענח' אמון. בקטנה. 

בקיצור שמרו גם את התאריכים הללו בפנקס או בממו. ליתר בטחון...


 

logo בניית אתרים