על הכלייזמר ושירת הבקשות עם ד"ר יובל רבין/ דין לביא  



פסטיבל "ימי מוזיקה יהודית" ה- 11  
בסימן "יחד-כולם"

 

בימים אלו של מחלוקת, פסטיבל "ימי מוזיקה יהודית" ממשיך לפעול כדי לקרב לבבות וליצור גשרים בין דתיים לחילוניים, בין מזרח ומערב, בין ישן וחדש ובין העממי והאקדמי. 

הפסטיבל בניהולו המוזיקלי של ד"ר יובל רבין, מוזיקולוג ונגן עוגב בינלאומי, ובשיתוף פעולה עם מחלקה למוזיקה ומרכז דהאן באוניברסיטת בר-אילן,  נותן במה למוסיקה יהודית איכותית באשר היא ללא משוא פנים של סגנון אחד על פני האחר
. מתוך גישה מקרבת זו הפסטיבל מתקיים הן פיזית, במחלקה למוזיקה, במחירים סמליים והן דיגיטלית, ללא עלות. 

מוזיקה מטבעה חוצה גבולות ויכולה לחבר בין תרבויות שונות. מעצם קיום מופעי הפסטיבל בסביבה שאינה משוייכת באופן כלשהו לעדה או תפוצה כלשהי, הוא מזמין את הקהל הרחב לקחת חלק, להכיר ולהתחבר לתפוצות השונות ולתת תחושה של אחדות ושייכות לכל הגוונים השונים. לא חייבים להשתייך, כדאי להכיר. כדי להנגיש את המוזיקה של התפוצות השונות תתקיימנה גם הרצאות מקדימות לחלק מן הקונצרטים, שיעזרו להבין טוב יותר את השפות המוזיקליות השונות של התפוצות השונות וליהנות מהן.

אורחי הפסטיבל מחו"ל הם זמר הקונטרה-טנור דורון שלייפר ונגנית הצ'מבלו קורינה מרטי משוויץ, שיחברו לטל ארבל ואופירה זכאי, נגניות מוזיקה עתיקה בינלאומיות שמרכז פעילותן  בישראל לקונצרט  'על אדמת נכר''. קונצרט זה ישלב בין הלחנים העתיקים ביותר במוסיקה של יהודי אירופה, אשר חלקם הגיעו לידינו דרך מסורות בעל פה וחלק בכתבי יד, ביחד עם קטעים אינסטרומנטלים מאותה הסביבה בכלים אותנטיים ששוחזרו על פי תיאורים מאותה התקופה.
כמו כן יתארח בפסטיבל אנסמבל "אל'פאדו" הפורטוגלי-ישראלי. האנסמבל שר בשפת הלאדינו 
כשהמוזיקה שלו מושפעת
מסגנונות מוסיקליים מקומיים שונים כגון פאדו ופלמנקו בצד מוסיקה אפריקאית וברזילאית אשר משולבים גם הם בעבודת האנסמבל. יופיה של המוסיקה הזו מוגש עתה לקהלים חדשים ברחבי העולם.
בפסטיבל תשתתף גם תזמורת "פירקת אל נור" בשני קונצרטים: האחד פיוטים משירת הבקשות החלבית והשני מהמסורת המצרית. קונצרט נוסף בפסטיבל הוא "כיסופים לירושלים", אשר יכלול פיוטים מאיראן (מורין נהדר), תוניסיה (מעין ליניק), בוכרה (אתי ג'ון ויצחק אליעזרוב) בולגריה (דורה גלאור) וגיאורגיה (להקת קולן). אורחת מיוחדת: רוחמה רז (ירושלים של זהב).
לפני חלק מהקונצרטים תתקים הרצאה אקדמאית קצרה על נושא הקונצרט. המרצים:
פרופ' אדוין סרוסי,  אורית פרלמן ורוני איש-רן.
הפסטיבל יכלול גם תהלוכת כלייזמר ברחבי הקמפוס, ולאחריה קונצרט של הרכב הכלייזמר "פולקעס" המשלב בין כלי נשיפה לכלי הקשה.
בפתח הפסטיבל משולבות גם סדנא של פיוטי יהודי קוצ'ין (טובה קסטיאל) והרצאה על טרנד הפיוטים במוזיקה הישראלית הקלה (ד"ר נעמי כהן צנטנר). ההשתתפות בכל ההרצאות והסדנאות בפסטיבל ללא עלות.

ד"ר רבין
איך נולד הפסטיבל ואיך הוא השתנה לאורך השנים?
הפסטיבל נולד בעצם מזה שהתגלגל לידי ספר חזנות מקורי של חזן עלום מתחילת המאה העשרים, בשם הרמן ברמן. כשהסתכלתי ביצירות, גליתי שיש שם פנינים של ממש. היה ברור שצריך לעשות מזה קונצרט. זה בעצם הדליק אצלי את הנורה, שיש המון מוזיקה איכותית מאוד, שלא מקבלת במות איכותיות כמו שמגיע לה. אז ייסדתי את הפסטיבל מתוך כוונה לתת מענה לענין הזה: לתת במה איכותית למוזיקה יהודית שמסיבות לא מצדקות נתפשת אצל אנשים רבים כפחות טובה.

 כבר הפסטיבל הראשון היה עם מגוון מאוד רחב של מוזיקה יהודית, מעדות שונות. היו אנשים שהגיעו כמעט במקרה ויצאו נפעמים מהמוזיקה הנהדרת שגילו בזכות הפסטיבל. זה הבהיר לי שצריך להמשיך. 

בשנים הראשונות היה יום עיון אקדמי חלק מרכזי מהפסטיבל. מאידך לא כ"כ רצו לאפשר לי לעשות סדנאות התנסות, בטענה שאין לזה קהל. במהלך השנים הנהגתי סדנאות התנסות כחלק מהפסטיבל. ובשנים האחרונות ההרצאות מפוזרות בין הקונצרטים, ומכוונות להעשיר את החוויה שבקונצרטים העוקבים. זה התברר כמבנה מאוד מוצלח. 



 איך אתה מוצא איזון בין העדות השונות והסגנונות השונים?
אני מאוד מקפיד למצוא איזון בין עדות שונות וסגנונות שונים, אף שאני לא עורך רשימה מסודרת של "איזו עדה הופיעה מתי ועם איזו מוזיקה". ברוך השם העושר פרוש לפנינו, כמו על מגש, רק צריך ללכת ולבחור, ולא להיצמד
תמיד לאותם הדברים. 

האם תהיה חזנות השנה זו השנה הראשונה של הפסטיבל, בה לא יתקיים קונצרט חזנות. מאחורי הקלעים, אני יכול לשתף שהיה קונצרט חזנות מתוכנן, ולמעשה כמעט סגור, ואז מסיבות שונות החלטנו לוותר עליו השנה ולדחות אותו לשנה הבאה. מאידך, גם השנה "אשכנז" לא יוצאת מקופחת, שני קונצרטים השנה מיוחדים לאשכנז: מוזיקה עתיקה

מאשכנז, וכליזמר. 

בדרך כלל אתה משתלב בנגינת עוגב, מדוע לא השנה?

אני מופיע הרבה כעוגבר בכל העולם. ב"ה לא חסרות לי הזדמנויות להופיע. למעשה בפסטיבל ימי מוזיקה יהודית אני מופיע כאשר התכנית דורשת שאנגן (ולא להיפך). אני אוחז בשני כובעים - של מנהל אמנותי, ושל נגן. ההחלטות שלי כמנהל אמנותי אינן מושפעות מהיותי נגן עוגב. במסגרת הפסטיבל "יובל העוגבר" כפוף לצרכים ולהחלטות של "יובל המנהל האמנותי". למעשה ארגון הפסטיבל דורש מעורבות מאוד גדולה, גם בזמן אמת, ולכן למעשה אני מעדיף לא לנגן בפסטיבל 'ימי מוזיקה יהודית'. היו לא מעט מקרים שחיפשתי נואשות נגן או נגנית שינגנו במסגרת הפסטיבל, אך ללא הצלחה. היו אפילו מקרים שנגנים אמרו שינגנו, ובשלב מאוחר בטלו, ואני הייתי חייב להשלים מקום ולנגן במקומם. השנה, כיוון שלא נעלה קונצרט חזנות, וגם לא קונצרט אחר שמצריך עוגב, לא אנגן בפסטיבל, אך התכנית עשירה ונפלאה, ואני שמח שכך אוכל ליהנות יותר מהקונצרטים השונים (וללא המחויבות האישית לנגינה). 



 יום שני, כ"ד אייר תשפ"ג 15.5.2023 

12:00   פיוטי קוצ'ין בסימן מהולל / טובה קסטיאל (חדר 108) . כניסה חופשית
14:00   טרנד הפיוט במוסיקה הישראלית / ד"ר נעמי כהן צנטנר (חדר 108). כניסה חופשית

17:30 דברי פתיחה ד"ר יואל גרינברג וד"ר יובל רבין 

 17:45  הרצאת קדם קונצרט- פרופ' אדוין סרוסי (האוניברסיטה העברית בירושלים). כניסה חופשית

18:30   "על אדמת נכר'' - מסע בין הלחנים העתיקים ביותר במוסיקה של יהודי אירופה (לפיוטים ולריקודים) שוויץ/ישראל קורינה מרטי, דורון שלייפר, אופירה זכאי וטל ארבל
בתשלום.
כיסופים לירושלים –בתשלום

19:45 התכנסות וכיבוד   

20:00 ברכות  – פרופ' אמנון אלבק רקטור האוניברסיטה, וד"ר שמעון אוחיון, מנהל מרכז דהאן

פיוטים מאיראן (מורין נהדר), תוניסיה (מעין ליניק), בוכרה (אתי ג'ון ויצחק אליעזרוב) בולגריה (דורה גלאור) וגיאורגיה (להקת קולן). אורחת מיוחדת- רוחמה רז (ירושלים של זהב). 

 

יום שלישי כ"ה אייר תשפ"ג 16.5.2023 

17:00  תהלוכת כלייזמר פתוחה בקמפוס עם הרכב "פולקעס"
18:30
 קונצרט כלייזמר - הרכב "פולקעס". בתשלום.

19:45 שירת הלדינו מהבלקן עד מרוקו – – אורית פרלמן. כניסה חופשית.
20:30 הלאדינו חוזר הביתה -אנסמבל אל'פאדו מפורטוגל. בתשלום.

 

 

יום רביעי כ"ו אייר תשפ"ג 17.5.2023 

18:00 – על המסורות המצרית והחלבית של הפיוטים - רוני איש-רן. כניסה חופשית
19:00 -
 שירת הבקשות החלבית (פירקת אלנור). בתשלום. 
20:30    פיוטים לירושלים/המסורת המצרית (פירקת אלנור). בתשלום.


הפסטיבל יתקיים פיזית וגם בשידור דיגיטלי
שני-רביעי 15-17.5.23 , כד-כו באייר תשפ"ג,
במחלקה למוזיקה באוניברסיטת בר-אילן

כניסה ברגל דרך שערים: 10, 15 – ללא הגבלה. דרך שער 20 עד השעה 18:00  
סדנאות והרצאות בכניסה חופשית. קונצרטים ב 35 שקלים ב
קישור  או בטל 03-7316561

ליוטיוב  https://youtu.be/GIlFLD0AjVU

ליוטיוב  https://www.youtube.com/watch?v=Sq9RMmiHVKs


 

logo בניית אתרים