ביאטה וסרז' קלרספלד בסינמטק וסרטם -סיפור אהבה קלרספלד /בלפור חקק
במסגרת פסטיבל הקולנוע היהודי הכ"ד בסינמטק בירושלים (במתחם הטופוגרפי של כּתף הינום- נחל קדרון) הוקרן הסרט "קלרספלד- סיפור אהבה". הסיפור חושף בצורה מרגשת את סיפורם של ציידי הנאצים ביאטה וסרז' קלרספלד, אשר לאורך שנים לא הרפו מפּושעי המלחמה הנאצים והביאו אותם למשפּט. הם היו אורחי הכבוד של הסינמטק. לאחר הקרנת הסרט, עלו שניהם לבמה לשוחח עם הקהל על עשייתם ועל אהבתם. הבמאי יריב מוזר הציג את הזוג קלרספלד, גיבורי סרטו.
האירוע נפתח בדבריו של יו"ר 'יד ושם' דני דיין. הוא שימש קונסול ישראל בניו יורק לפני תפקידו כיו"ר 'יד ושם'. הוא סיפר שטיפל בעבר בפרשת המאבק בפושע המלחמה הצרפתי קלאוס ברבי, ומפגשיו בעבר עם הזוג קלרספלד היו מעוררי השראה. "זה זוג מופלא", כך הגדיר אותם.
תוכן הסרט: מאבק, אהבה
הסרט היה מרתק: הובאו במהלך הסרט עדוּות של של ניצולי שואה ושל פעילים שליוו את המאבק של הזוג קלרספלד להביא את פושעי המלחמה הנאצים לדין. הסרט מציג צילומי ארכיון, כותְרות עיתונים, ריאיונות לאורך השנים וריאיונות עכשוויים.
סרז' קלרספלד (ברומנית: Serge Klarsfeld; נולד ב-17 בספטמבר 1935) נולד ברומניה. רוב חייו התמסר למאבק בפשעים כלפי הקורבנות של שואת יהדות צרפת (במשטר 'וישי'). משפחתו עברה בילדותו מבּוקרשט לצרפת. ב-1943 אביו נעצר ע"י האֵס אֵס וגורש לאושוויץ, שם נספָּה. הוא, אמו ואחותו שָׂרדו בזכות 'תנועת ההתנגדות הצרפתית'. הוא הקים והוביל את ארגון 'הבנים והבנות של מגורשי היהודים מצרפת'. הם איתרו בכירים נאצים ומשתפי פעולה צרפתים. בין הפושעים שהוא איתר ונאבק בהם: קלאוס בּארבּי, רנה בּוסקה, ז'אן לגואי, מוריס פּאפּון ואחרים. פושעים אלה היו מעורבים ברצח יהודים במהלך מלחמת העולם השנייה.
בּיאטה קלרספלד (בגרמנית: Beate Klarsfeld; נולדה ב-13 בפברואר 1939) היא בת זוגו של סרז' קלרספלד, היא עיתונאית גרמניה: הם שיתפו פעולה במאבק בנאצים והיו לְזוג. היא נישׂאה לו ב-1963. ביחד עם בעלה סרז' הם עלו על עקבות פושעי מלחמה, כדוגמת קוּרט לישקה, קלאוס בּארבּי ואחרים.
כפעילה פוליטית היא הביעה מחאה עם בחירת קורט גיאורג קיזינגר לנשיא גרמניה. ב-1968 עלתה על הבמה בוועידת מפלגת האיחוד הנוצרי הדמוקרטי בברלין, סטרה לו וקראה לו "נאצי". היא נידונה לשנת מאסר, והעונש הומתק לארבעה חודשים.
מאבקים משותפים נגד פושעי מלחמה נאצים
סרז' וביאטה הגישו תיקי תביעה נגד ממלאי תפקידי במשטר הנאצי ונגד משתפי פעולה צרפתיים, בְּגין פּשעים נגד האנושות. לאורך דרכם הארוכה יחד הגיעו להישׂגים רבים במאבקים אלה, ובעמדם על הבמה וכן בדבריהם בסרט, הם מעידים שהאהבה היא הכּוח המניע את פּעילותם המשותפת. יודגש שהם מנהלים מאבקיהם בעיקר נגד פושעי מלחמה נאצים בצרפת, בתקופת משטר 'וִישי', ששיתף פעולה עם הנאצים.
לאחר הקרנה הסרט, שוחח הבמאי יריב מוזר עם סרז' וביאטה קלרספלד על דרכם המשותפת במאבק נחוש זה להביא את הפושעים לדין לאחר המלחמה.
סרז' סיפר שהגיע לביקור במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו בשנת 1963, וחשב לעצמו שאילו היה נשלח לשם, ייתכן שכך חייו היו מסתיימים. בהיותו במחנה אושוויץ הוא נשבע לעצמו שיקדיש את חייו למאבק בנאצים, שהוא ייאבק למען הנצחת זכְרון השואה וכיהודי הוא יגן על קיומה של ישראל.
בני הזוג קלרספלד הביעו סיפוק מכך שמדינת ישראל קיימת והיא חזקה, שהקיום היהודי היום הוא מוּגן ויהודים אינם בסכּנת השמדה.
שניהם אמרו שהקדישו כל חייהם לכך, ואינם יודעים עד כמה הישראלים מוּדעים למאבקיהם. הם זָכו להכרה מצד ממשלות זרות (אות לגיון הכבוד הצרפתי,אות הצלב הפדרלי הגרמני ואות מסדר סנט שארל של נסיכות מונקו), אך הם מאושרים שהיו נאמנים לאמת שלהם.
סרז' סיפר שבצעירותו הגיע לקיבוץ כמתנדב וישראל הייתה אז מדינה ענייה מאוד. היום הוא גאה להשתייך לעם היהודי ולראות עד כמה הצליחה ישראל בדורנו. השניים גאים שהם זכו לחוות גם את השואה וגם את התקומה.
סרז' סיפר ששָׂמח שהכיר את ביאטה כצעירה גרמניה, שמשפחתה סייעה לנאצים והיא הייתה נחושה למאבק בנאצים ובעוזריהם. הפגישה שלה עם סרז' השפיעה עליה מאוד. הם התחתנו, וסיפור האהבה שלהם הניב מאבק נחוש יותר נגד הנאצים.
לא פלא שהסרט נקרא: "קלרספלד: סיפור אהבה".
בתוך האירוע ניגשתי אליהם לשוחח מקרוב וגם להצטלם עם דמויות מעוררות השראה אלה, זוג של לוחמים בנאצים שידעו להיות נאמנים לעצמם כל ימי חייהם.