אירוע 'אות החלוצים' מטעם האיגוד הספרדי העולמי/הרצל ובלפור חקק
האיגוד הספרדי העולמי קם בתשע"ד (2014) בזיקה להסתדרות הציונית. האיגוד מבקש לתת מקום לַתרבויות של יוצאי ספרד והמזרח. על פי המליצה הידועה, בא האיגוד "להחזיר עטרה ליושנה". נשיא האיגוד הוא פרופ' שמעון שטרית, שכּיהן בעבר כשׂר בממשלות ישׂראל, והוא פרופסור למשפט ציבורי ובינלאומי באוניברסיטה העברית. פרופ' שטרית יזם מיזם חברתי זה כדי לתת מקום של כבוד לדור העליות ההמוניות שבּנו את המסד של מדינת ישׂראל, ולא הוכּרו בחלוציותם.
טקס הענקת "אות החלוצים" יש בו אמירה לחברה הישראלית: דור העליות של יהודי ספרד והמזרח היו שותפים למפעל החלוצי של הקמת המדינה וביסוסה, והם חלק מִדור החלוצים שהקימו את היישובים בארץ. הם תרמו להקמת ערי הפּיתוח, שכונות הערים והמושבים בשנים המכוננות של המדינה עד 1964. הם בעצם החלוצים הממשיכים.
גילוי נאוֹת: גם אנו היינו בין הזוכים ב'אות החלוצים' וראינו בכך הוקרה לתרומה של הורינו לבניין הארץ, וגם לנו כדור של בּנים ממשיכים, אנו דור של עולים ומגשימים. אות הוקרה זה מעיד עד כמה החברה הישראלית היא פסיפס של מורשות תרבותיות.
חלוצים בדמעה
פרופ' שמעון שטרית פרסם בעבר את ספרו "חלוצים בדמעה" (עם עובד, 1991). שם הוא התווה את הקווים של חלוציות מיוחדת זו של דור המעברות, עיירות הפיתוח, המושבים ושכונות הערים. זו קריאת כיוון לחברה הישראלית לראות בְּדור חלוצים זה חלוצים מגשימים "באותה רמה של מסירות נפש ובאותה מעלה של חשיבות לאומית כמו אלה של חלוצי ההתיישבות העובדת של העליות הקודמות. מצוות יישוב הארץ והגשמת המפעל הציוני אינה נחלקת לרמות שונות ולמעלות שונות. אנחנו צריכים להאדיר את המפעל העצום של התיישבות שנשׂאו על כתפיהם הורינו, אחינו ואחיותינו מהעלייה החדשה (מכל הארצות), ואת תרומתה העצומה למדינה", כך כותב פרופ' שטרית בספרו, עמוד 301.
חשוב להזכיר כאן, שבין הזוכים ב'אות החלוצים' גם יוצאי אירופה שהיו בדור 'העלייה ההמונית'.
מקובל תמיד שאת ההיסטוריה כותבים החזקים בחברה, וכך במשך שנים הונחל לדור הצעיר בארץ אֶתוֹס החלוציות כמעלָה של ההתיישבות העובדת, ואת דור המעבּרות ועיירות הפיתוח תייגו במושגים של סֵבל ושל מצוקה.
פרופ' שטרית מדגיש בספרו שהעלייה של יוצאי ספרד והמזרח "נטלה חלק מרכזי בתקומת ישראל בארצו ובחיזוק המדינה. את דור המעבּרות ובָניו אנו צריכים לצייר לא כעלובי חיים שסבלו, אלא כחלוצים שעזבו הכול מאחוריהם ובאו להגשים את החלום הציוני. אם נצליח בכך, אזַי כל תלאותיהם לא ייראו כתהליך מצער או מכאיב, אלא כהתרחשות לאומית בעלת חשיבות, שהמשתתפים בה זוכים ליוקרה ולהערכה".
התפיסה היא שזהו אינטרס לאומי של כולנו לראות את השותפות בינינו, לראות את השילוב של כל התרבויות למארג אחד של התרבות הישראלית הנוצרת כאן. אין לקטוע מן הרצף ההיסטורי והתרבותי שום חלק מן התַצרף של עם ישראל ושל תרבות ישראל. רק כך תיווצר בארצנו שותפות של אמת ושילוב שיש בו הפרייה הדדית.
טקס חלוקת 'אות החלוצים'
הטקס התקיים ב'יד בן צבי' בירושלים ביום 20 בנובמבר 2022. על הבמה בשולחן הנשיאות ישבו: פרופ' שמעון שטרית (נשיא האיגוד הספרדי העולמי), שׂרת החינוך ד"ר יפעת ששה –ביטון, יעקב חגואל (יו"ר ההסתדרות הציונית), פרופ' אהרן ממן (נשיא האקדמיה ללשון עברית ויו"ר ועדת השיפוט של האיגוד הספרדי העולמי), ואמורה הייתה להיות: מירב כהן, השרה לשוויון חברתי. מסיבות אישיות היא לא יכלה לקחת חלק בטקס.
המנחה היה העיתונאי אליהוּא בן און.
הודתה בשם הזוכים: העיתונאית כרמלה מנשה.
שמחנו לקחת חלק בטקס חשוב זה ולזכות ב'אות החלוצים'. חשנו שההוקרה ניתנה להורינו, גם אם במאוחר. הזוכים היו נרגשים מאוד (ביניהם השר לשעבר מאיר שטרית, הזמר נסים גרמה, השר לשעבר אבי דיכטר, מנכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד, פרופ' חביבה פדיה ואחרים).
שילוב התרבויות בישראל
בכל פעולותינו בעבר ראינו עצמנו שליחים של העם היהודי. עלִינו עם הורינו מעירק (בּגדד)/ סיפרנו בכתיבתנו על בריחתנו מעירק עקב הפעילות הציונית של אבינו, שָהינו כילדים בני שנתיים במחנה חשאי בבית קברות יהודי בטהרן, ומשם עלִינו לארץ. חווינו את חיי המעברה (מעברת בֵּית לִיד), וּמשם עלינו לירושלים. הורינו קידשו כל חייהם את ערך ההשׂכלה לילדיהם. בהיותנו בני 17 נבחרנו להיות חתני התנ"ך העולמי לנוער. למדנו בתיכון ליד האוניברסיטה העברית. סיימנו תואר ראשון ושני בהצטיינות. פרסמנו כל אחד עשׂרה ספרי שירה, וכן כתבנו יחד לקסיקון לשון, מחקרים ספרותיים, ספר ביאור לפיוטי התפילה, ספרי ילדים ועוד. שנֵינו שימשו יושבי ראש של אגודת הסופרים העברים במדינת ישראל, שלוש קדנציות כל אחד. זכינו בפרס השִירה של אגף תרבות יהודית- פרס ע"ש אורבך (א' בניסן תשפ"א), וכן פרס על מפעל חיים מטעם קרן אח"י בדצמבר 2021. בכל פעולותינו ראינו את השילוב של התרבויות בישראל, ובכתיבתנו תרמנו לקיומה.
המשימה הבאה: מוזיאון מורשת ספרד והמזרח
אנו מקווים שהאיגוד הספרדי העולמי יעמוד במשימתו הבאה: הקמת מוזיאון ממלכתי לאומי בירושלים, שייתן ביטוי לכל המורשות התרבותיות של קהילות ספרד והמזרח. חשוב לבטא את השותפות היהודית ואת הקֶשר בין יהודי ישראל ויהודי התפוצות. המוזיאון שיקום בירושלים ימחיש שירושלים היא בירת העם היהודי. ירושלים היא המסד ללאום שלנו, להיסטוריה שלנו ולתרבותנו. הכיסופים לירושלים סללו את הדרך לשיבת ציון בדורנו.
יישר כוח לאיגוד הספרדי העולמי על יוזמה מבורכת זו.