יום בריאות הנפש הבינלאומי במרכז לסיינטולוגיה/ דין לביא
40 פעילים חברתיים, פעילי זכויות אדם, מחנכים, ועורכי דין התכנסו במרכז לסיינטולוגיה ביום רביעי שבוע שעבר כדי לציין את יום בריאות הנפש הבינלאומי. האירוע התמקד בנושא זכויות אדם בתחום בריאות הנפש, ויותר ספציפית בתחום זכויות המטופלים במוסדות פסיכיאטרים, והכל לאור הדו"ח שפורסם בפברואר השנה ממשרד הנציב העליון של האו"ם לזכויות האדם על "דרכים להתאמת חוקים, מדיניות ופרקטיקות הנוגעות לבריאות הנפש עם הנורמות של האמנה בדבר זכויותיהם של אנשים עם מוגבלויות וכיצד ליישם אותן" והתכנית החדשה של ארגון הבריאות העולמי שיצאה בנושא, בשם "QualityRights".
ספי פישלר, אחראי קשרי קהילה של המרכז לסיינטולוגיה, ניהל את האירוע ופתח אותו בהקרנת סרטון על פעילות העולמית של "ועדת האזרחים לזכויות האדם" (CCHR), הגוף הבינלאומי שהוקם על-ידי ארגון הסיינטולוגיה הבינלאומי יחד עם הפסיכיאטר פרופ' תומס סזאס ב-1969 לחקור ולחשוף הפרות זכויות אדם בתחום בריאות הנפש. הארגון המקומי הקשור ל-CCHR הוא עמותת מגן לזכויות אנוש, אשר פועלת בישראל מאז 1999.
פישלר המשיך בסקירה של המהפיכה שנעשתה בעשור האחרון ברמה הבינלאומית לכיוון של גישה מבוססת זכויות בתחום בריאות הנפש – החל מדו"ח הרפורטור המיוחד של האו"ם בתחום האיסור לעינוי ב-2013 ועד לדו"ח האחרון של משרד הנציב העליון לזכויות האדם מה-2 לפברואר, 2022. באירוע הוצגו בין השאר יזמות מקוריות וחשובות, שתיארו את סיפורן המרגש של נשים שהעזו לקום ולהתלונן על היחס המשפיל וההתעללות לה זכו כמטופלות במחלקה לנשים בבית החולים הפסיכיאטרי "איתנים".
הדוברת הבאה, עורכת דין כרמית גבאי, סיפרה על פעילותה במסגרת עמותת מגן לזכויות אנוש והתלונות המזעזעות שהיא נתקלת בהן של אלה שאין להם קול או ייצוג, מטופלים פסיכיאטרים שבמקום עזרה ותמיכה זכו לקשירות ובידודים, זלזול, חדירה לפרטיות, טיפול בכפייה ולפעמים אף אלימות.
לאחר עו"ד גבאי עלתה לבמה עו"ד איריס שמואלי, ששירתה בעברה כעורכת דין בכירה בפרקליטות של מחוז תל-אביב וחברה בהווה בהנהלת "התנועה לאיכות השלטון", ומייעצת לעמותות שונות בתחום. עו"ד שמואלי תיארה את המצב החוקי של זכויות מטופלים והכשל החמור הקיים בו בהשוואה לחוק הפלילי, בין השאר בגלל מחסור של הגדרות משפטיות או רפואיות מדוייקות בניסוח שלו. עם כל זאת עו"ד שמואלי הביעה אופטימיות בדבר הכיוון הכללי של התחום, שמתקדם לכיוון של רפורמה כבר כמה שנים.
את האירוע חתם קורבן של התעללות פסיכיאטרית בשם ליאור, אשר סיפר את הסיפור הקפקאי האישי שלו אשר הוביל מתגרת רחוב עם שכנים לאישפוז כפוי, טיפול בכפיה וארבע שנים של סבל.
לפרטים נוספים ניתן לפנות לעמותת מגן לזכויות אנוש, באימייל contact@cchr.org.il