צילום: מיכל פביה
התזמורת הקאמרית הישראלית שופן מוזיקאליות וירטואוזית / ורדה שפין גרוס
ברק הפסנתר השוֹפֶּנִי
התזמורת הקאמרית הישראלית (מייסודו של גארי ברתיני )
בתכניתה :
יוסף ברדנשווילי (1948) "אקס אנימו" ("מעומק הלב") לתזמורת קאמרית (בכורה עולמית)
פרדריק שופן (1849-1810)
קונצ’רטו לפסנתר ולתזמורת מס' 2 בפה מינור, אופ' 21
קונצ'רטו לפסנתר ולתזמורת מס' 1 במי מינור, אופ' 11
מנצח – אריאל צוקרמן
סולנית - אֶלִיסוֹ וִירְסַלָדְזֶה (גאורגיה) פסנתר
קונצרט סיום העונה של התזמורת הקאמרית כמו שקונצרט סיום עונה אמור להיות. גרנזיוזי, וירטואוזי, מרגש.
בניצוחו של אריאל צוקרמן שהוא גם המנהל המוזיקלי של התזמורת, שארחו הפעם את הפסנתרנית הבינלאומית, אליסו וירסלדזה, מגאורגיה, שמופיעה כסולנית בקונצרטים ברחבי העולם, מזה עשרות שנים.
כך אמרה לי י', חובבת שופן מובהקת שזכתה כבר לשמוע פסנתרנים סולנים מהמעלה הראשונה-
"לא זוכרת שכך התרגשתי מביצוע היצירות של שופן. עם הבעת פנים קפואה עלתה הסולנית לבמה התישבה אל הפסנתר והעיפה אותי לרקיע השביעי בביצוע מבריק וסוחף של 2 הקונצ'רטים שניגנה ברצף, ללא תוים ובשליטה מהממת ווירטואוזית שהותירה קהל נלהב ביותר שדרש הדרנים, גם אחרי ביצוע ללא הפסקה של 2 היצירות התובעניות .."
אבל ראשית ל 'אקס אנימו', שפתחה את הקונצרט.
זוהי יצירתו של יוסף ברנדשווילי, שנולד ב 1948, עלה לארץ מטיביליסי גאורגיה ב 1995 וחי בארץ. שמו הולך לפניו כאיש סגל במוסדות גבוהים ומובילים ללימוד מוזיקה וכמלחין ישראלי שהלחין יותר מ 100 יצירות, בהן 4 אופרות. ויצירותיו מושמעות במקומות רבים בעולם.
'אקס אנימו'(מעומק הלב) היא יצירה לתזמורת קאמרית (11 דקות).
דבר המלחין על יצירתו: "את 'אקס אנימו' הזמינה ממני התזמורת הלאומית של ליאון ב-2018. אני מתנצל מראש על נימת אי-הצניעות העלולה להתקבל מהמטפורה שעלתה על דעתי בשעה העבודה: חשבתי על פנינה המתגבשת בצידפה, בשל כניסתו של מיקרו-אורגניזם או גרגר חול. מדוע? כי גם יצירתי נבנתה סביב אתגר לא קל: בקונצרט שבו עמדו לשלב אותה המזמינים, שובצו גם "מיסת נלסון" של היידן והקונצ'רטו השלישי לפסנתר של בטהובן. (בנגינת ראדוּ לופו האגדי). על כן הם הציעו שיצירתי תתבסס אולי על ציטוט(ים) מאחת היצירות. לבי הלך אחרי הפרק השני, לרגו, מהקונצ'רטו של בטהובן. ממנו נטלתי קדנצה הרמונית - מדומיננטה לטוניקה - הפותחת את הליווי התזמורתי, כדי שישמש נושא חוזר ביצירתי, שהיא מעין רונדו. בתור אחת האפיזודות ברונדו (הכתוב כמובן, בשפת המאה ה-21) משמש אותי מהלך מלודי מהלרגו הבטהובני, סקוונצה משתפלת, שאצלי, יליד גיאורגיה החי בישראל, קיבל גוון קצת מזרחי, רחוק מאוד מארסנל המוטיבים של הגאון הגרמני".
לאחר 'אקס אנימו' עלתה לבמה הסולנית המפוארת אליסו וירסלדזה,
אגב תכנית הקונצרט המקורית היתה שהיצירה 'אקס אנימו' תושמע בין 2 הקונצ'רטים של שופן. רק בזמן ביצוע הקונצרט הוחלט כי הקונצ'רטים של שופן יושמעו יחד, וללא הפסקה בין כל היצירות!
התזמורת ניגנה 2 יצירות של פרדריק שופן, שהיה מלחין ופסנתרן וירטואוז פולני ,גדול פסנתרני פולין ובכיר מלחיניה. במלאכת ההלחנה התרכז שופן, ה"מוצרט שלנו" ככינויו בפי הפולנים, בעיקר במוזיקה לפסנתר והשקיע ביצירתו סממנים פולניים רבים, לצד מגמות אוניברסליות.
פרדריק שופן נולד בזֶ'לָזוֹבָה ווֹלָה שבמרכז פולין. בגיל שש החל לקבל שיעורי פסנתר ובגיל 16 החל ללמוד בבית הספר למוזיקה באוניברסיטת ורשה. כבר אז נולדו כמה מיצירותיו החשובות. ב־1829 יצא למסע הופעות בווינה והצליח הן כפסנתרן, הן כמלחין. בעת ביקורו השני בווינה שמע שבפולין פרץ "מרד נובמבר" נגד האימפריה הרוסית וידע שמעתה הוא גולה. ב-1831 יצא לפריז דרך גרמניה, ומאז לא שב למולדתו. בסלוני פריז הוצגה לפניו עִדית חיי המוזיקה של פריז ובזמן קצר הוצף בהזמנות לתת שיעורי פסנתר. לצד זה פרסם את יצירותיו. ב-1836 פגש את הברונית דוּדֶבָן, שלשם שיווקה כסופרת בחרה בשם הגברי ז'ורז' סַנד, ושופן נותר עימה בקשר זוגי עד סוף חייו כמעט.
ראשונה נוגנה היצירה קונצ’רטו לפסנתר ולתזמורת מס' 2 ,(כ-30 דקות)
בקונצ'רטו 3 פרקים.כבר בפרק א' ניכר חוסר העניין של שופן בתזמורת. רק בהיכנס הפסנתר לפעולה, המוזיקה מתעוררת.
הפסנתר של שופן הוא הכוכב והתזמורת רק תאיר, תשקף, תהדהד ותתמוך בסולו הפסנתר שבפרק ב' הוא מרהיב ונשמע זורם כפלג מים, ופרק ג' מציג את מורשתו הפולנית של שופן: קִצבי מזורקה המוליכים אל סיום מלהיב.
אחר כך, בקונצרט ללא הפסקה, נוגנה היצירה קונצ'רטו לפסנתר מס' 1, (כ-39 דקות)
לבירת צרפת הביא עמו שופן את שני קונצ'רטי הראשונים לפסנתר שיצר בוורשה בגיל 20.
קונצ'רטו מס' 1 נוגן במופע פרידה ממולדתו, ב 11-באוקטובר 1830.
גם כאן בהיכנס הפסנתר לשיח, הוא עושה זאת באצילות ובעדינות שלמדנו לצפות משופן. במשחק השגור בין הסולן לתזמורת, הפסנתר הוא הזוכה. פרק ב' הקרוי "רומנצה" והוא נוקטורן רחב-יריעה, ומנגינה ממיסת לב של הסולנית, פרק ג' הפולקה הפולנית חוזרת שוב ושוב בין מעברים תזמורתיים כבדי משקל.
לסיכום- מופע ראווה פסנתרני .
צילום: פורצילין
קונצרט מהמם!
אגב, בטיול בורשה הייתי בפארק היפהפה , וואזיאנקי פארק, שבימי ראשון (פעמיים ביום) נערכים קונצרטים של שופן.
כשאתם מרשים לעצמכם לרגע לא לחשוב על השואה אז השבילים, העצים, המוזיקה, האגם, הפסלים, הארמון על האגם, הניקיון, השקט הפסטוראלי יחד עם האנדרטה המיוחדת של שופן והמוזיקה שלו המתנגנת הופכים את החוויה להתרוממות רוח בלתי נשכחת.