חגיגת השראה במוזיאון לאומנויות בתל אביב/ אריה רגב

את מיזם ההשראה הגתה, ויזמה המשוררת והפרסומאית טלי דביר לבנת לפני שנים ספורות ומימשה אותו בסיוע עמיתים וידידים ממיטב כישרונות היצירה אשר בארצנו.

טלי כיוונה גבוה מאוד ולא שיערה תחילה עד כמה ירקיע שחקים רעיון ההשראה במובנו העמוק והרחב. ההשראה היא אותו מוקד פנימי עלום הטמון ברוח האדם, הנוטל  ומקבל מן הבלתי נודע רעיונות גולמיים וממיר אותם לפאר היצירה הרוחנית והגשמית. ההשראה על כל גווניה מסתחררת לה במרחב החשיבה וההגות, ואם היא נועזת ומגלה דבקות במטרה, אזי היא מתמירה את עצמה לשלל תחומי מימוש של היצירה האנושית.

ועל שלל התחומים הללו, אם למנות רק כמה, יצוינו האומנויות; כגון  מוסיקה, שירה ופיסול , אופנה חדשנית ופורצת דרך,  תחום המדעים המדויקים והנדסה ויש כמובן עוד רבים אחרים.

אירוע חגיגת ההשראה שהתרחש השנה במוזיאון האומנויות בתל אביב מתקיים אחת לשנה זו השנה הרביעית.

השנה עמד אירוע ההשראה בסימן "ריפוי" נושא מתבקש לאחר הטראומה הכלל עולמית של הקורונה. קדמו לכך מאז 2019 שלושה נושאים: השראה, שינוי, ותשוקה, נושאים  שנגעו היטב אף בכל תחומי האמנות. . הנושא שנבחר כמוטיב לשנה הבאה הוא: תנועה.

 

 

קדמה לאירוע החגיגי עבודת הכנה של חודשים רבים, אשר במהלכם על כול אלה המבקשים להשתתף במיזם (והם רבים מלהכיל) להכין יצירות, כול  אחת ואחד בתחום כשרונו (שירה, מוסיקה, אמנות פלסטית ופיסול, מיצגי אופנה, והמצאות הנדסיות)

החגיגה היוותה מרקם של רגעי דרור יצירתי  וחשיבה פתוחה. הלב נפתח והנפש של מאות משתתפים עפה גבוה עם טלי דביר לבנת המייסדת וגילי סיוון כהן אוצרת ומפיקה בהנחיית יובל אברמוביץ.

 את הערב פתח דוד בן הראש בתרגיל נשימה משחרר ומאוורר. לאחריו הושמע רסיטל קסום בנגינתו שובת הלב  של הפסנתרן המעולה והמהולל – מאסטרו גיל שוחט. 

היהלום שבכתר הייתה הופעתה והדברים שנשאה הסופרת והמשוררת המוערכת ציפי שחרור, עורכת אנתולוגיית השירה המהווה את הליבה של מיזם ההשראה. באנתולוגיה משובצים שירים של 120 משוררים, מן הוותיקים  והידועים שבארצנו ועד לפרחי שירה שזה מקרוב באו להציג את פרי ביכוריהם.

ציפי שחרור הקסימה והרשימה בדבריה מעוררי ההשראה בציטוטים משירתה הברוכה ומשיריהם של כמה ממשתתפי האנתולוגיה. בין היתר אמרה את הדברים הבאים:

" לפני מספר שנים הקימה אגודת המשוררים באנגליה קבוצת תחומי עניין בנושא בריאות, ריפוי והתפתחות אישית, שהורכבה מחוקרים, רופאים, אנשי אקדמיה וסופרים, שמטרתה לקדם את הרעיון שרופאים כלליים ירשמו כתיבה יוצרת במקום כדורים, לאותם אנשים הפונים לעזרה בשל מצוקה נפשית או חולי גופני הנגרמים בעטיה"

ואני משוררת ישראלית בת זמנינו שאבתי השראה רבה מהדברים הללו ובהמשך נולד ספר שיריי הייחודי שיריפוי ( שם שהוא גם מטבע לשון חדשה) ובו 151 שירים שנושאם ומטרתם ריפוי הנפש.

הנה לפניכם שיר אחד מתוכו, אשר אף הוא נושא את השם שיריפוי:

שִׁירִיפּוּי‏

אֲנִי מַגְדִּילָה לִבְּכֶם בְּשִׁיר.

אֲנִי מַכְתִּירָה אֶתְכֶם בְּשִׁיר.

אֲנִי מַשְׁקִיטָה אֶתְכֶם בְּשִׁיר.

אֲנִי מַצִּיתָה דִּמְיוֹנְכֶם בְּשִׁיר.

אֲנִי מַעֲמִיקָה דַּעְתְּכֶם בְּשִׁיר.

אֲנִי מְנִיקָה אֶתְכֶם בְּשִׁיר.

אֲנִי מִשְׁתּוֹקֶקֶת אֲלֵיכֶם בְּשִׁיר.

אֲנִי מַרְעִיפָה עֲלֵיכֶם בְּשִׁיר.

אֲנִי מְחַמֶּמֶת יְצוּעֲכֶם בְּשִׁיר. ‏

אֲנִי מַרְוָה אֶתְכֶם בְּשִׁיר. 

אֲנִי מְמוֹסֶסֶת אֶתְכֶם בְּשִׁיר.

אֲנִי חוֹבֶשֶׁת פִּצְעֲכֶם בְּשִׁיר.‏

אֲנִי מְבָרֶכֶת אֶתְכֶם בְּשִׁיר.‏

אֲנִי מְקַדֶּשֶׁת אֶתְכֶם בְּשִׁיר.‏

אֲנִי מַתְמִירָה אֶתְכֶם בְּשִׁיר.‏

אֲנִי זוֹרֶמֶת בְּתוֹדַעְתְּכֶם בְּשִׁיר.

אֲנִי מְעַרְסֶלֶת אֶתְכֶם בְּשִׁיר.‏

אֲנִי מַמְתִּיקָה אֶתְכֶם בְּשִׁיר.‏

אֲנִי מְעַנֶּגֶת אֶתְכֶם בְּשִׁיר.‏

אֲנִי עוֹטֶפֶת גּוּפְכֶם בְּשִׁיר.‏

אֲנִי מַשְׂבִּיעָה אֶתְכֶם בְּשִׁיר.‏

אֲנִי מְרַפְּאָה אֶתְכֶם בְּשִׁיר.‏

אֲנִי שִׁירִיפּוּי‏

 

                      נְשֹׁם! נִשְׁמִי!‏

 

במהלך הערב הוענקו אות שגריר/ שגרירת השראה לאושיות-השראה מרתקות בהן דיקן מכללת שנקר פרופ׳ אהוד המניפז, זוהר יעקובסון, המשורר רוני סומק, והווטרינר ד״ר רפי קישון.

בעת האירוע הוצג לקהל הבאים  סרטון וידיאו ארט שחצה את גבולות המסך ובו נראו פסלים שצורתם ותנוחתם מלאי הבעה של רגשות עמוקים ונוצרו על ידי האמן עומר געש.

בהמשך חברנו יחדיו לצפות, כול הקהל התוסס  במיצג  ססגוני של עשרות דוגמניות ודוגמנים, אשר ייצגו שלל בתי אופנה פורצי דרך.  המוזות האנושיות שצעדו על הבמה וברחבי האולם עטו מקסמי לבוש אומנותי  ויצרו שרשרת שעטפה את מרחב האולם והקהל המריע אשר בתוכו.

מופע האופנה המסקרנת שהוצגה, אורגנה על ידי האמן דן רייזנר בעיצוב ישראלי ובהן מוזה בעיצובם של האופנאים:  שי שלום, מיכל נגרין, שחר אבנט, ירון מינקובסקי, יואב מאיר, דרור קונטנטו, ששון קדם, טל מדינה, ירדן מרציאנו, מירית רודריג, אסיה, גל אולמן, אורי שרייבר, שרון שרביט, רעומה זק״ש קליר, שרה בלוז כרמי, רביד הקן-אוזן, אור יאיר ביטון, טארק מכלוף, עדן בן עמי, דניאל וינברג, נדב רוזנברג, אלכס זאק, ליאור שוורצמן, סתיו אופמן, ינקי ונטף, דילן פריינטה, נעמה בצלאל, אסף פרן, מיכל מנגיסטו, ואהרון גניש. 

הנה כי כן, ההשראה נמצאת ורוחשת סביבנו. רק צריך להתכוונן ולהקשיב ללחישות שלה,  להיות פתוחים ולתת לה לסחוף אותנו למחוזות חדשים. השראה הרי היא איתנו משחר ההיסטוריה. והיא לובשת דמות, עוטה כסות וחובשת מגבעות וכיסויי ראש שונים ומשונים, והיא תנאי ויסוד לכל יצירה.

לפעמים כילד פנימי, השראה צריכה שיעירו אותה, זה התפקיד של יום ההשראה הבינלאומי- לעורר, לרגע הזה בו הנפש עפה גבוה וחוצה את כל הגבולות, לכוח הזה, יש לתת לביטוי. 

 

logo בניית אתרים