פרס מפעל חיים להרצל ובלפור חקק מטעם אח"י- אגודה לחקר ויצירה/עדנה גלילי
במוזיאון יהודי בבל באור יהודה התקיים (7.12.2021) טקס הענקת פרסי יצירה מטעם אח"י- אגודה לעידוד מחקר, ספרות ואמנות מטעם יוצאי עיראק לשנת 2021.
הפרסים מוענקים מדי שנה לאמנים, יוצרים וחוקרים יוצאי עיראק אשר גילו מצוינות בסוגת היצירה שלהם והם תורמים לחברה הישראלית. בכל שנה מוענק פרס מיוחד למפעל חיים על תרומה לתרבות הישראלית, לחברה הישראלית. השנה הוענק הפרס להרצל ובלפור חקק (ילידי 1948), משוררים וסופרים שפעילותם הציבורית נמשכת במשך עשורים רבים.
חבר השופטים בפרס אח"י: מנכ"לית מרכז מורשת יהדות בבל, עליזה דיין חממה, ד"ר ליליאן דבי גורי, יו"ר ועדת הפרס, דוד לויתן יו"ר אח"י, הסופרת ציונית פתאל קופרוואסר (שגם הנחתה את האירוע) וד"ר מאיר צדוק.
היוצרים בתחומים השונים הם:
פרופ' יוסי יונה, על ספר הפרוזה "תאני ם טובות מאוד.
מכי חכם – נאמן, על ספר השירה "אנחנו סוסי הפרא של נהרייה".
שמואל ארנון, על ספר הזכרונות "ואדי באר שבע".
מענק עידוד לספר השירה: אמירה מיטשל, "במונולוגים אנו מדברות".
אגודת אח"י הוקמה בשנת 1976 על ידי חבר הכנסת מרדכי ביבי, כדי לטפח את היצירה והמחקר בקרב יהודי בבל ולקדם את המורשת התרבותית של יהדות זו בתרבות הישראלית החדשה. לכן, מקיימת האגודה גם כנסים של מחקר ויצירה בשילוב אמנים מיהדות בבל. קהל ישראלי נוהר לאירועים, ובכלל זה קהל יוצאי בבל.
בשני העשורים האחרונים מנהיגה את הקרן נזהת קצב, בעבר חברת כנסת.היא הרחיבה את פעילות הקרן . את האירוע הנחתה הסופרת ציונית פתאל קופרווסר. הזמרת הייתה תמר שאוקי.
חלק נכבד מן האירוע הוקדש לפועלם וליצירתם של הרצל ובלפור חקק, שנולדו סמוך להקמת המדינה בתש"ח, ואביהם שהיה פעיל ציוני העניק להם שמות שביטאו את התקופה. הוקדש סרטון מיוחד שסקר בתמציתיות את הסאגה של משפחתם, ואת המחויבות של התאומים חקק לתעד את הסיפור המשפחתי במאמרים ובשירים: הפרהוד הוא נדבך מרכזי ביצירתם, סיפור הירצחם של שני האחים הבכורים של אמם, שנקלעו להמון פורעים בשבועות תש"א (1941), בצאתם בדרך לבית סבם חכם ציון חבשה, אב"ד בקהילה. הסרט מתעד את המיתוס שנוצר במשפחה: האם סעידה ז"ל הוכנסה בברית נישואין בצעירותה, כמו "נקראה ללדת את אחיה המתים", כלשון המשוררים, והיא ילדה כעבור שבע שנים את התאומים חקק. החכמים אמרו לאביהם של הנרצחים, חכם יצחק חבשה: "קיבלת שניים תמורת שניים, זה צידוק הדין". המיתוס הוסתר מן התאומים עד היותם בני 29, אז יצא ספרו של אברהם תו'ינה "גולים וגאולים" (כרך ו' על הפרהוד), והם נחשפו למיתוס זה כמידע כתוב, שסופר במשפחה, והגיע לכותב הספר.
ההתוודעות לסיפור נסתר זה יצרה תפנית ביצירת האחים חקק, ומאז הם הקדישו את עיקר יצירתם לסיפורים המשפחתיים ולתיעוד של ה'פרהוד' במשפחה.
הרצל ובלפור חקק הקדישו פעילותם הציבורית בשדה החברתי והספרותי. הם היו פעילים במועצה הציונית ויזמו ימי התנדבות של סופרים בעיירות פיתוח וכפרי ילדים, וכן יזמו מפגשים יהודים ודרוזים בדאלית אל כרמל.
שניהם שימשו יושבי ראש של אגודת הסופרים העברים במשך 12 שנים ברציפות, וכיהנו לסירוגין בתפקיד יושב הראש. הם ראו את תפקידם גם כשליחות חברתית וקיימו גם במסגרת אגודת הסופרים יציאה של סופרים לכפרי ילדים. בתקופת הטילים על שדרות ונתיבות, הם יצאו עם סופרים לבתי ספר ביישובים אלה. שניהם יזמו את מיזם הזמר העברי שפעל במספר בתי ספר, יזמו פרסום של לקסיקון הסופרים בהווה, וכן לקסיקון הסופרים ההיסטורי. יזמו תחרויות כתיבה של ילדים ובני נוער, והפקת אסופות של יצירותיהם. במשך שנים הם יוזמים את כנס "העבריה" על הלשון העברית במוזיאון חצר היישוב הישן בירושלים.
הסיפור האישי שלהם: נולדו סמוך להכרזת העצמאות בתש"ח. בהיותם בני שנתיים, ברחה המשפחה בליל סדר תש"י, כדי למנוע שיבתו של האב למשמורת בבולשת העירקית. הם שהו במחנה חשאי בבית קברות בטהרן, ומשם עלו למעברת בית ליד. משם עלו לירושלים, רוב ילדותם עשו בשכונת 'בתי סיידוף'. היו בצעירותם חתני תנ"ך עולמיים לנוער. פרסמו ספרי שירה, ספרי ילדים, ספרי מחקר וכן לקסיקון לשון וביאור לפיוטי התפילה. זכו בפרסים שונים, ביניהם פרס השירה של אגף תרבות יהודית, במעמד שר החינוך, בא' בניסן תשפ"א- 2021.
לאורך כל השנים פרסמו מאמריהם על שורשיהם הבבליים בכתבי עת שונים, ובכלל זה בכתב עת "נהרדעא", של מרכז מורשת יהודי בבל.
הסרטון על דמותם מדגיש את תחושת השליחות שלהם מילדות לתיעוד השורשים המשפחתיים והקהילתיים שלהם. על כך הוענק להם פרס על מפעל חיים מטעם קרן אח"י, מרכז מורשת יהודי בבל. הסרטון הסתיים בקטע שיר על דמותה של סעידה חקק ז"ל:
כְּשֶׁעָבְרָה אִמִּי בָּרְחוֹבוֹת עֲטוּפָה אוֹר
פָּנוּ אֵלֶיהָ הָעֵצִים וְעַנְפֵיהֶם לְעֶבְרָהּ
עֵינֶיהָ הֵפִיקוּ חֹם לְכָל הָעוֹלָם סָבִיב
וְהָעֲשָׂבִים תַּחַת רַגְלֶיהָ אָמְרוּ שִׁירָה.
הקרנות שתרמו כספים למימון הפרסים של קרן אח"י לזוכים בחקר וביצירה הן: קרן שלמה אליהו, יהודה אסיא, יעקב ורבקה נמרודי, יעקב ובלאנש לב, משפחת כוויתי, האקדמאים יוצאי עירק, רינה ויואל צרף, שאול ורוזה לוי ועוד.