תפילין של  הבן איש חי במוזיאון יהדות בבל / ראובן שבת

 

זה היה ערב מרגש מאוד שהתקיים ביום ה', י"ז תשרי, ב' חוהמ"ס 23.9 בשעה 19:30 במוזיאון מורשת יהדות בבל באור יהודה. למעלה מ200 איש נכחו באירוע שבו הוצגו  שבו שר וניגן הפייטן הידוע הרב דוד מנחם ביחד עם הנגן יוסף חיים הראל ובאירוח של היוצר המוזיקלי והמלחין עובדיה חממה.

 


.
התפילין היו ברשותו של ר' דוד ששון אשר נפטר שבאנגליה בשנה 1942 ומאז נשמרו בידי צאצאיו. לפני כחצי שנה התפילין הוצעו למכירה בגלריית הסותביס ונקנו ע"י יהודי שומר תורה ומצוות, שהואיל בטובו להשאילן למוזאון יהדות בבל כדי להציגן בפני הציבור הרחב.

 

הרב יוסף חיים (1909-1834) גדול רבני בבל בדורות האחרונים,  מוכר בכינוי "הבן איש חי" על שם ספרו ההלכתי הידוע. הרב יוסף חיים לא נשא משרה רשמית בקהילתו ולא עמד בראש ישיבה, אך נחשב בדורו כסמכות הרוחנית הגדולה ביותר, ופסיקותיו ההלכתיות השפיעו לאורך הדורות על יהודי המזרח בכלל ויהודי בבל על פזורתן, בפרט.

במהלך חייו, חיבר למעלה מ-60 חיבורים תורניים, אשר המפורסם שבהם הוא ספרו ההלכתי "בן איש חי", שלאורו הלכו עד הדור האחרון כל יהודי המזרח וצפון אפריקה.

 

הבן איש חי נולד למשפחת רבנים ידועה וגדל בבגדאד. אביו, הרב אליהו, היה חסיד ומקובל גדול, דרשן ומוהל בחסד, אשר רוב ענייני הקהילה היו תחת השגחתו. לפרנסתו, הוא עסק שעות מעטות בכל יום במסחר, וראה ברכה גדולה בעסקיו.

התפילין המוצגים בויטרינה כוללים שני זוגות תפילין מכל סוג( יד וראש) שאותם נהג הבן איש חי לעטות על ידיו וראשו( רש"י ורבנו תם), מעטפות הבד של התפילין ותפילה מודפסת, ככל הנראה בת התקופה.

בפתח האירוע כובדו האורחים בדברי מתיקה ממיטב המטבח הבבלי.

 


"זהו כבוד גדול עבורנו לחשוף את ערכת התפילין המקורית של הרב יוסף חיים - "הבן איש חי", אומרת עליזה דיין חממה, מנכ"לית מרכז מורשת יהדות בבל. ״אין ספק שהם הגיעו לידיים הנכונות ואנו מודים לרוכש הצנוע וטוב הלב שברוחב ליבו הסכים להשאיל לנו אותן כדי שהציבור הרחב ייחשף אליהם. זוהי ערכת התפילין האישית של הרב, דבר המרגש אותנו באופן מיוחד, ומוקירי זכרו מוזמנים לראות אותה היום - 112 שנים לאחר פטירתו".

מנכ"לית המרכז פתחה בדברי ברכה, ואחריה עלו לדבר אוצרת המוזיאון אורית בחר לוי שדיברה על חשיבות התפילין וערכן ההיסטורי המשמעותי מאוד . אחריה דיבר הרב הראשי של אור יהודה הרב ציון כהן.

ההופעה המרגשת מאוד של הפייטן הרב דוד מנחם, סחפה את הקהל לזכרונות יפים מבית הוריהם ועד ימנו.

כמו ב"בפלאש בק" קסום ,איפשר ונתן קולו הערב של דוד מנחם שיבה לפיוטי בית הכנסת שנגעו לחג הסוכות ובכלל: "סוכה ולולב" ."בזכות אלוהיי" ופיוטים נוספים, חלקם של "הבן איש חי", וחלקם של מחברי פיוטים אחרים וידועים כמו הרב ישראל נאג'רה.

בעיצומו של הערב, עלה גם היוצר המוזיקלי והמלחין עובדיה חממה, לביצוע משותף ומרגש בצוותא עם דוד מנחם לתפילה הידועה "אנא בכוח."

היה זה ביצוע מעניין ביותר שכן הוא שילב נגינה של חליל ותופי יד.

 

ההופעה המוזיקלית ,נתנה אכן נופך מאוד משמעותי לאירוע בכללותו.

התחושה הייתה של ספיגת הרוחניות העצומה, רבת המשמעות של הבן איש חי, שמעבר להיותו דמות רוחנית מובילה וחכמה, נתן לנו במיטבו מזמורי תפילה שבנפשם של רבים, ולא רק בני וצאצאי העדה הבבלית, חקוקים היטב בקסמם היפה והמיוחד.

 



 

 

logo בניית אתרים