על נשים ושחמט
בעקבות הסידרה 'גמביט המלכה'
דויד לידר
הסידרה 'גמביט המלכה' תרמה רבות לפופולריות של משחק השחמט. בין השאר צפה ועלתה שוב לדיון השאלה, האם אשה יכולה להיות אלופת עולם בשחמט.
עד כה היו לנו רק אלופי עולם גברים. לנשים יש אמנם אליפות עולם נפרדת משלהן בשחמט, אך השיטה הנהוגה מאפשרת לנשים להשתתף גם בתחרויות הגברים ולהתמודד על תואר אלוף העולם. ברשימת 100 השחמטאים המדורגים ראשונים בעולם יש כיום אשה אחת בלבד, והדבר מהווה טיעון בידי הגורסים לשליטה גברית בענף.
לפני שאדון במספר נתונים בתוך ענף השחמט, כמה מילים על הסידרה 'גמביט המלכה', שזכתה להצלחה ענקית. עלילת הסדרה מתרחשת בשנות ה-60 של המאה שעברה. נראה שדמותה של גיבורת הסידרה, בֶּת' הרמון, היא בהשראת אלוף העולם האמריקני בובי פישר. פישר ניצב בסוף שנות ה-60 ותחילת שנות ה- 70 מול ההגמוניה הרוסית בשחמט, וניצח את בוריס ספאסקי בדו-קרב על אליפות העולם ב-1972. מיליונים בעולם עקבו אז במתח ובהתרגשות אחר מהלך המשחקים, ששודרו באמצעי התקשורת, כמובן בהקשר של ה"מלחמה הקרה" שהיתה אז בעיצומה.
בת' הרמון בסידרה לא זוכה באליפות העולם, אלא מצליחה לנצח בתחרות-על בקטגוריה מהגבוהות שיש - דבר הנקבע לפי ממוצע הדירוג של המשתתפים בתחרות. בתחרות משתתף גם אלוף העולם המכהן, רוסי כמובן, ורגע השיא בסידרה מגיע כששניהם נותרים אחרונים בתחרות והיא מתמודדת מולו על המקום הראשון. יש דיבור על סדרת המשך – ואולי שם הכיוון יהיה התמודדות של בת' בדו-קרב על אליפות העולם.
ג'ינגי'ת כמו ג'ודית
דמות מן המציאות בתחום השחמט התחרותי, שמאוד מזכירה את ההישג של בת' הרמון בסדרה, היא השחקנית ההונגריה ג'ודית פולגאר שהיא חלק משלוש האחיות פולגאר - כולן שחקניות שחמט ברמה הגבוהה. ראוי לציין שבת' בסידרה היא ג'ינגי'ת כמו ג'ודית במציאות. ג'ודית פולגאר היא אגדת שחמט שהגיעה להיות מדורגת מספר 8 בעולם, בדירוג הכללי עם הגברים. היא עשתה זאת תוך שהיא מנצחת אלופי עולם, לרבות גארי קספארוב. עובדה מעניינת היא שקספארוב אמר בשנות ה-70 כי אין סיכוי שאשה תהיה אלופת עולם בשחמט. לזכותו ייאמר שכ-30 שנה לאחר מכן הוא חזר בו מדבריו אלה.
החברה כולה תרוויח
בעניין היכולות השכליות, האומנותיות והמדעיות, יש כיום הסכמה כללית כי נשים לא נופלות מגברים. בעניין ההיבט הספורטיבי אפרט מעט; בכדי להימנות עם 100 המדורגים הראשונים בעולם, נדרשות מן השחקן בדרך כלל 6-8 שעות אימון ביום,לאור זאת נדרשת החלטה והקרבה מצד הנשים המחליטות ללכת במסלול זה והימצאות "על הקו" בין מדינות בסבבים התחרותיים. למרות שיש גם שחקנים בני 50-60 ברמות הגבוהות ביותר, מקובל שכושר השיא במשחק השחמט הוא עד גיל 35. לאור זאת מנשים השמות לעצמן מטרה להיכנס ל100 מדורגים ראשונים נדרשת החלטה והקרבה על תחומים אחרים. בנוסף, נדרש מהן ויתור על השתתפות בתחריות לנשים בלבד תוך ויתור על פרסים כספיים נחשקים והתמודדות בתחריות עם הגברים שבהם האתגר הוא קשה הרבה והסיכויים לפרס או לתואר הם קטנים. עם זאת כל שחקן ומאמן שחמט יאמרו, שבכדי להתקדם ברמות המשחק ובדירוג רצוי לשחק בתחריות החזקות מול השחקנים החזקים ביותר.
לנתונים אלה יש השלכות מגדריות מבחינת עניין ההסללה, ובהחלט גם עניין קביעת מטרות מן הצד הנשי. בעניין זה ראוי כמובן לציין שעד לפני שנים לא רבות לא היו טייסות בצה"ל, או לוחמות קרביות. בעיקר כי אף אשה לא הציבה זו כמטרה לעצמה. נושא ההסללה אוזכר בכתבה מעולה של העיתונאית דנה הרמן ששודרה בערוץ 'כאן'. הכוונה כאן ב'הַסלָלָה', מהמלה מסלול, היא להכוונת בנות לחוגים אחרים, ומכאן מיעוט בנות שמשחקות שחמט. יש עניין של הכוונה הורית וחברתית, שאולי ישתנה בעקבות הפופולריות של הסידרה.
בכתבה של דנה הרמן עלו דברים נוספים. רב-אמן ישראלי חזק הדגיש את היכולת הפיזית המעולה של רבי-אמנים בשחמט כמו גם את כושר הריכוז הגבוה שלהם. אני יכול להעיד משנותי בשחמט שהדברים נכונים. אך, האם יהיה זה נכון לומר כיום שהיכולת הפיזית של אותם רבי-אמנים גבוהה מזו של לוחמות קרביות בצבא? האם יכולת הריכוז שלהם גבוהה מזו של טייסות בחיל האוויר?
הדעת נותנת שאם יתמודד אלוף העולם באגרוף או בג'ודו מול אלופת העולם בענפים אלה, יהיה לו, כגבר, יתרון אובייקטיבי. אך בענף השחמט אלה הם רק אלמנטים מתוך מכלול. מאידך גיסא, היתה בכתבה שחמטאית שציינה כי כשתפסה עצמה חושבת על תינוקהּ במהלך משחק בתחרות חזקה מאוד היא הבינה שלא תוכל לתת את כל כולה לספורט השחמט. האם דבר כזה לא יכול לקרות גם לגברים? אני חושב שניתן ביושר לסכם - וזאת גם מניסיוני כשחמטאי נוער בכיר בעבר - שמבחינה שכלית אין לגברים יתרון בענף. יש עניינים חברתיים של הסללה ושל קביעת מטרות והקרבה על תחומי עניין אחרים מצד המין היפה. העתיד יראה לנו לאן הדברים הולכים בענף מרתק זה.
אני רוצה לציין שענייני במאמר זה הוא אובייקטיבי מצד השחמט ובכלל, ולא כצד של לוחם פמיניסטי. אני לפחות אינני רואה בעצמי ככזה. אני כן מתחבר לאמירה של לוחמת בצוות מסוק כל-נשי, בכתבה בטלוויזיה לא מזמן, שבכל מקום שנשים יוכלו ויעודדו למצות את יכולתן, החברה כולה מסביבן תרוויח מכך.
____
דויד לידר הוא מורה ומאמן מנוסה לשחמט. לשעבר מבכירי שחקני הנוער בישראל. בעל דרגת מועמד לאמן.