צילום: הילה קומם
פסטיבל ימי מוזיקה יהודית התשיעי /לילך קם
פסטיבל ימי מוזיקה יהודית התשיעי, התקיים השבוע באופן מקוון, ושודר מאוניברסיטת בר אילן. הפסטיבל עמד בסימן ''מעבירין את רוע הגזירה''. על 'רוע הגזירה' של ימים אלו, אין צורך להרחיב, במיוחד לאנשי אמנויות הבמה. ובאמת עמד לפי מתכנני הפסטיבל אתגר גדול, לקיים את ימי המוזיקה היהודית בימים אלו למרות המצב.
כנראה בגלל המעבר למדיום מקוון, לא התקיימו השנה סדנאות התנסות כבשנים עברו וכן התקיימו פחות הרצאות. והן לא היו מרוכזות ביום עיון ארוך. אך מי שעקב אחר כלל אירועי הפסטיבל לא הרגיש בחוסר, אלא בעושר שנפרש לקהל.
הפסטיבל נפתח בשתי הרצאות על הפיוט ''ונתנה תוקף''. פרופ' אליהו שלייפר עסק בדרכי הביצוע וההלחנה השונות לפיוט. מעניין במיוחד היה הקשר למוזיקה הרועים העממית, באירופה. עובדה זו הפכה למעניינת במיוחד במסגרת ההרצאה העוקבת, של ד''ר אבי בר איתן, שעסקה בלחן של יאיר רוזנבלום לפיוט זה. הרצאות אלו היו מעין הקדמה לקונצרט שהתקיים מיד לאחר מכן: גרסאות שונות לפיוט ''ונתנה תוקף''. מדובר בתכנית לכאורה מאתגרת. מאתגרת את המבצעים ואת הקהל, כיוון שמדובר בחלקים של אותו הפיוט, המבוצעים שוב ושוב, והרי מדובר בטקסט קשה וכבד. בביצוע הקונצרט השתתפו עופר כלף, סשה יגודין, זמרים מהאנסמבל הקולי הישראלי וד''ר יובל רבין, שליווה אותם בהרמוניום. למרות התוכן הקשה, התוצאה ממש מרוממת נפש. הרב גוניות שבין הגרסאות השונות יצרה ענין מיוחד.
היום השני נפתח בקונצרט שיוחד למסורת מרוקו. חי קורקוס וטאראב ירושלים הפליאו בתכנית נהדרת ובביצוע מקצועי וסוחף. התכנית נתנה למאזינים להנות מפיוטים שונים שלקוחים מכל מעגל השנה. הקונצרט נחתם בשירת בקשות לפרשת תצוה. לפניה טאראב ירושלים עם חי קורקוס בצעו גרסא מרוקאית של ''העוקד הנעקד והמזבח'', שקשרה את הקונצרט עם הקונצרט שהתקים אחריו. הקונצרט השני באותו היום היה מקביל באופן מסוים ליום הראשון של הפסטיבל. בקונצרט זה אלעד גבאי, עם אנסמבל, לצד פרופ' אדוין סרוסי, העלו הרבה גרסאות לפיוט "העוקד הנעקד והמזבח". פרופ' סרוסי העלה עובדות מעניינות, וכן הוסיף קטעי הקלטות נדירים ומפתיעים של הפיוט. אלעד גבאי לעומתו העלה גרסאות שונות ומרגשות משלל בתי כנסת שונים והפגין בקיאות מרשימה בסגנונות ובמקורות הלחנים השונים.
כותרתו של היום השלישי היHתה "מעבירין את רוע הגזירה" והתכנים ביום זה באמת היו קלילים יותר. את הערב פתח קונצרט של הדס פל ירדן, ואנסמבל, ממסורת הלדינו של תורכיה. מדובר בשירי הלדינו שמקור חלקם בתורכיה ומקור חלקו האחר באזורים אחרים באגן הים התיכון. הדס גם בצעה גרסה מקורית שלה, בסגנון תורכי ל"אשת חיל". גם שיר זה, כמו כל האחרים היה תענוג צרוף. את הפסטיבל חתם קונצרט של ג'אז כליזמר, עם הניו אורלינס פנקשן וגלעד הראל. גם קונצרט זה הוא חגיגה לאזנים. הוירטואוזיות, במיוחד של שני נגני הקלרניט משאירה את המאזינים בפה פעור. בע"ה השם, בשנה הבאה יהיה גם קהל באולם.
הבשורה המשמחת ביותר היא למי שפספס: הקונצרטים וההרצאות נשארים זמינים בערוץ היוטיוב
jewish music in israel Treasures of Jewish Music
ובפייסבוק "ימי מוזיקה יהודית"
וניתן להנות מהם שוב ושוב.