סוף לזיהום החלל הקרוב?
ב-21 במארס תשגר חברת 'אסטרוסקייל' (Astroscale)
לחלל את ELSA-d - "לוויין ניקוי" הראשון בעולם
מאת יעקב שקד
פעם, כשהייתי ילד, היה החלל מכונה לא סתם "החלל", כי אם "החלל הריק". זה היה פעם. אבל מאז ששוגר חלוץ הלוויינים מעשה ידי אדם לחלל, 'הספוטניק', הסובייטי בשנת 1957, התואר "החלל הריק" שוב אינו נכון. יתרה מכך, החלל האופף את כוכבנו הולך ומתמלא בעוד ועוד ועוד גופים מעשה ידי אדם, עיקרם לוויינים. דוגמה? לפני שבועות ספורים שיגרה חברת SpaceX של אילון מאסק מַשגֵר 'פלקון 9', שנשא לחלל לא פחות מ-143 (!) לוויינים בשיגור אחד.
אחת מן הבעיות העיקריות הרובצות לפיתחה של האנושות, היא זיהום כדור-הארץ. עכשיו הבעייה מתרחבת. מסתבר שהאדם מזהם לא רק את הכוכב שעליו הוא חי, כי אם גם את החלל שסביב כוכבו. דבר זה צופן בחובו שתי סכנות עיקריות: התנגשויות בין לוויינים וגופים מעשה ידי אדם הנעים סביב כדור הארץ והריסתם, ונפילה של גופים כאלה על כדור הארץ.
החלל הקרוב לכדור-הארץ אינו שייך שלטונית לאף מדינה או גוף. זה מאפשר לכל מי שיכול, לשלח לשם לוויינים וגופים אחרים, זאת מחד-גיסא. מאידך-גיסא, כל מי שיכול מזהם את החלל הזה כמו היה איזור הפקר. ללוויינים מטרות מגוונות, בהן: חקר החלל וכדור-הארץ; תקשורת וטלפוניה בין-יבשתיות; שידורי רדיו וטלוויזיה; ריגול תעשייתי וצבאי; תצפיות אקלים וחיזוי מזג-האוויר; ניווט בשירות בני-אדם, מטוסים ואוניות; מעקב אחר שינויים גיאוגרפיים וחקלאיים. מי שנולד אחרי העשור השמיני של המאה הקודמת, קשה לו לתאר את החיים ללא תרומת הלוויינים לקידמה ולאיכות החיים כאן.
המון זבל
הרוב המוחלט של תושבי כדור-הארץ אינו ער לעובדה שהחלל הקרוב רוחש כרבבה של גופים שנשלחו לשם על ידי בני-האדם. גרוע מכך - במרחב זה עצמו יש גם כמות גדולה פי מאה של דברים קטנים וגדולים שהם גרוטאות ופסולת - החל בלוויינים גוססים ומתים, וכלה בכל מיני חתיכות ציוד וחלקים ושברים מיותרים. ועוד יותר גרוע מכך - במרחב זה עצמו יש גם כמות גדולה עוד פי מאה מן הפי מאה הקודם, של חלקיקים זעירים בגודל מילימטרים. זה המון זבל. ה-מ-ו-ן!
וכל אלה משוטטים בחלל הקרוב, הקטנים שבהם ללא כל הכוונה ופיקוח. מבחינת כוח הנזק וההרס, לפעמים אין לגודל חשיבות. מהירויות גבוהות מאוד של חלקיקים זעירים, מעצימות את האנרגיה הקינטית של הגופיפים ואת עצמת פגיעתם רבבות מונים. כך עלול הנזק שתגרום פיסת מתכת בגודל סנטימטר אך מהירותה 30 אלף קמ"ש, להיות כשל התנגשות במשאית דוהרת. במהירויות הגבוהות אלו עלולה פגיעת בורג יתום או חלק מתכתי משוטט, לגרום להשמדת לוויין שערכו מאות מילוני דולר. אף גרוע מכך, לפגוע אנושות בחלליות מאויישות ובתחנות חלל. עם המון כזה של גופים, תאונות הן עניין צפוי. מעבר לכך, תוצאת כל התנגשות בין גופים בחלל, תהיה, בין היתר, עוד הרבה גרוטאות ופסולת.
הדברים האלה אינם בחדשות, כמעט שאין לומדים עליהם דבר בבתי-הספר, ואין עליהם ספרות פופולארית. למעשה, רק הצופים בסרטים שבהם רשעים גלובאליים משלחים חלליות ש"בולעות" לוויינים ומדענים וטכנאים העוסקים בכך ישירות, מודעים בכלל לעובדת קיומם של כל הגופים האלה בחללנו.
עד שלוויין יחרוג ממסלולו
כך זה יישאר, עד. עד שלוויינים יתנגשו זה בזה בחלל, ישמידו זה את זה ויגרמו להפסקה בשידורים, או הרבה יותר גרוע מכך, עד שלוויין יחרוג ממסלולו, יפול על כדור הארץ ויתרסק במרכז עירוני הומה. אז יקרה עם הלוויינים מה שקרה עם הוירוסים. עד לפני כשנה לא היה לאדם מן השורה מושג וירוס מהו, דבר שהקורונה שינתה מן הקצה אל הקצה. כך יהא גם עם השפע הגדול של הלוויינים בחלל הקרוב לכוכבנו במקרה של אסון. פתאום כולם ידברו עליהם ויתעניינו בם.
יש לעשות מעשה, לפני שהדברים יצאו מכלל שליטה בשל כמות פסולת גדולה מכדי יכולת הניקוי של בני-האדם. אשר זהו כמעט המצב הנוכחי של זיהום כדור-הארץ. יש לקבוע מי, איך, ובאיזו תכיפות, ינקה את הגרוטאות והפסולת שבמרחב החללי שלנו. רבותי בני-האדם, מישהו צריך בדחיפות להעביר שואב אבק חללי או משהו דומה, ולנקות את המיותר מן המרחב האופף את כדור הארץ.
יבוא יום - במסגרת 300 השנים הבאות - שבו יִיוַעֲדוּ יחדיו נציגי חיבנויות* ביקומנו, יקבעו גבולות ויקצו מרחבים טריטוריאליים בין גלקסיות, כוכבים, מערכות שמש וכוכבי-לכת. אז ייקבע שהמרחב החללי האופף את כדור הארץ עד למרחק של עשרים ושניים מיליון קילומטרים, שייך לו על כל מה שבו, והינו המרחב החללי הטריטוריאלי של האנושות. כמו מרחבי המים הטריטוריאליים של מדינות. עד אז, אין מחלוקת על כך שהחלל האופף את כדור הארץ שייך לכל תושביו ומדינותיו, ובאחריות כולנו שיהיו בו סגר ונקיון!
'אסטרוסקייל' - אנחנו מוכנים:
Astroscale היא כיום, מעשית, החברה היחידה בעולם המתמקדת בלעדית באספקת שירותים בחלל, הן במסלול לווייני נמוך והן במסלול גיאוסינכרוני - גובה של כ-35 ק״מ מעל לקו-המשווה של כדור הארץ. החברה מפתחת פתרונות לוויינים זעירים, שישמשו למגוון משימות בחלל, כדוגמת הארכת חיי לוויינים, סילוק פסולת חלל, החזרת לוויינים סוררים למסלולם, או שינוי מיקומם במקרה הצורך.
בסיס החברה נמצא ביפן, ולה נוכחות בארה״ב, בבריטניה, בסינגפור ובישראל. Astroscale ישראל נמנית עם החלוצות העולמיות בתחום שירותי תפעול בחלל. החברה פיתחה כמה מן הטכנולוגיות המבטיחות והחדשניות ביותר בשוק השירות בחלל. תוכנית לווייני ה-Space Drone שלה, שמתפתחת כיום לפלטפורמה של Astroscale להארכת חיי הלוויינים במסלול גיאוסינכרוני, כבר זכתה להכרה רחבה על ידי מפעילי לוויינים מובילים - בהם גם לקוחות פוטנציאליים - כפתרון חסכוני, חדשני ותואם לשירות לוויינים בחלל. אלה מקבעים את מעמדה כמובילת השוק בתחום הקיימות בחלל לטווח הארוך.
בניגוד לתוכניות ניקוי שיהיו מעשיות רק בעוד כמה שנים, 'אסטרוסקייל' מוכנה כבר עתה, ותדגים את הניקוי הלכה למעשה בעוד ימים ספורים בלבד.
שירות סוף חיים:
לוויין ניקוי החלל ELSA-d (End-of-Life Services Demonstrator) של חברת Astroscale, כבר נמצא במתחם השיגור בייקונור שבקזחסטן. השיגור עצמו יתבצע ב-21 במרץ 2021 על גבי משגר 'סויוז'. לוויין ELSA-d הוא הראשון בעולם שידגים בחלל את טכנולוגיות הליבה הדרושות להיצמדות לזבל חללי וסילוקו. הכוונה בתיאור ELSA-d כשירות סוף חיים (End-of-Life Services) היא לסוף החיים של לוויין או כל גוף אחר שנמצא בחלל והוא "גוסס" או "מת".
״אנו עסוקים כעת בהכנות האחרונות של המבצע המורכב, כולל החיבורים למערכות של 'סויוז' ובדיקות תפעוליות במרכז הבקרה שלנו שנמצא בבריטניה,״ אמר נובו אוקאדה, מייסד ומנכ״ל Astroscale. ״העבודה בשנה האחרונה תחת "מטריית" הקורונה, היתה מאתגרת במיוחד, אבל, הצוות שלנו היה ממוקד ודבק במטרה, תוך כדי הסתגלות לתנאים החדשים. כעת, עם ההגעה של הלוויין שלנו לאתר השיגור אנו נמצאים צעד אחד קרוב יותר להדגמת היכולות שלנו לעולם כולו בניקוי החלל מפסולת.״
בפתיחת שבוע החלל בישראל, לפני כחודש, אמר מנכ״ל Astroscale ישראל, אריה הלזבנד - יזם, מנהל מפעל החלל של התע״א לשעבר ומראשוני תעשיית החלל בישראל - "התקדמות משימת ניקוי הזבל החללי היא אחת הקריטיות ביותר בעבור קהיליית משתמשי החלל בכללותה."
אנחנו מצפים בלב הולם להדגמת פעולת ה-ELSA-d.
חברה שוויצרית מצטרפת למרוץ לניקוי החלל
'אלזה-d' לא לבד במערכה. 'סוכנות החלל האירופית' (ESA), מודאגת אף היא מן המצב בחלל הקרוב. היא הזמינה מומחים להגיש הצעות לפתרון בעייה הזיהום במרחב החללי של כוכבנו. בסופו של דבר חתמה בסוף 2020 על חוזה של 68 מיליון אירו עם חברת הסטארט-אפ השווייצרית 'קלירספייס' (ClearSpace), למשימה הראשונה שלה לסילוק גרוטאה מחלל כדור-הארץ. על פי החוזה תשגר 'קלירספייס' ב-2025 את משימת 'קלירספייס-1', לוויין ייעודי שייפגש, ילכוד ויוריד לחדירה לאטמוספרה גוף מטען מושבת מסוג וספה' (Vespa) שמידותיו כשל לוויין קטן, בכדי ששניהם יישרפו בחדירה עקב החיכוך באוויר.
הדעת נותנת כי כאשר יהפוך ניקוי חללנו לעניין רוטיני, יתפתח הדבר באופן טבעי גם להחזרה בטוחה של לוויינים גוססים או מתים לאדמה, שיפוצם, מיחדושם, ושימוש חוזר בהם.
----
* חייבנות ©, ציביליזציה של יצורים אינטליגנטיים מעולמות אחרים. אני מאמין שזה מובן מאליו. יש להבחין בין חַיזָרִים לחַיבָּנִים©. חיזרים אינם דווקא בעלי בינה. חיבנים הם בעלי בינה. חיזר הוא כל צורת חיים הזרה לכדור-הארץ. חיזר יכול להיות חידק, תולעת חסרת מוח, בעל-חיים חסר תבונה וכיוצא באלה. חַיבָּן© הוא כל יצור זר לכדור-הארץ שהינו בעל בינה. ואיך באנגלית? חיזר: Alien, חיבן: ©Intelien.
----
סרטון הדגמת היכולות של הלוויין:
למידע נוסף: https://astroscale.com/