פילוסופיה וכלכלה בחיי יום יום/ חיים דביר
בתאריך 24.1.21 נשא ד"ר צדוק עלון הרצאה שנושאה "פילוסופיה, כלכלה ומחסור בחיי היום יום".
עלון הציג את המחסור כמניע - הן לכלכלה והן לפילוסופיה. הוא הגדיר את הכלכלה כ"תחום הפעילות האנושית שנועד להפיק מן
הטבע את המקסימום למען קיומו ורווחתו של האדם" וטען כי הכלכלה עוסקת בטבע וכן בטבע האדם - בהבנת הקצאת המשאבים בחברה האנושית, והכול למען טיפול בחוסר ולמען מיקסום רווחתו ותועלתו של האדם ולמען רווחתה של החברה האנושית.
את הפילוסופיה הוא נמנע מלהגדיר אך סיפר כי השאלה 'מהי פילוסופיה' היא בעצם היחידה שהיא פילוסופית (בשל הרפלקטיביות הגלומה בה); כך למשל השאלה 'מהי כלכלה' אינה כלכלית, ו'מהי חקלאות' אינה שאלה חקלאית – רק השאלה 'מהי פילוסופיה' היא פילוסופית.
לדבריו, גם הפילוסופיה, כמו הכלכלה, עוסקת בטבע ובטבע האנושי, אלא שזו תכליתה להוביל את האדם לאושר, וכאן עלון ערך הבחנה נוספת בין האושר הפסיכולוגי (happiness), המתפוגג עם התפוגגותו של הדבר שגרם לאושר, לבין האושר הפילוסופי (beatitude) שהוא אושר מטאפיזי שאינו חולף כי הגורם לו אינו בר חלוף.
לדבריו אפוא, הכמיהה להשלמת האמצעים חומריים היא הבסיס לכלכלה והכמיהה לאושר פילוסופי היא זו המניעה את הפילוסופיה.
הוא הדגיש את הקשר בין פילוסופיה לכלכלה באומרו שרק בחברה שבה יש כלכלה ראוייה וצודקת יכול היחיד לממש את עצמו ולהגיע לאושרו - מצב של צדק הוא מצב תבוני ורק במצב כזה בני האדם הם חופשיים, מאושרים ומועילים ביותר זה לזה.
ההרצאה תובלה במגוון דוגמאות וסקרה תופעות מהותיות מתחום הכלכלה ומתחום הפילוסופיה, ועלון הביא ציטוטים מעניינים מאריסטו, אפלטון, קאנט, סארטר, שפינוזה, אדם סמית, שופנהאור, איינשטיין, מרקס ועוד.