אירוע זום במוזיאון בית באו על גלויות 'שנות טובות' / חנה זהבי
ביום 24.9.2020 התקיים אירוע זום מטעם מוזיאון יוסף באו בהשראת ה"שנות טובות" שעיצב הגרפיקאי והאנימטור יוסף באו במשך שנים רבות. האירוע התקיים בחסות אתר 'בכיוון הרוח', והאתר מעלה כאן סקירה של האירוע ומספר יצירות מן האירוע המיוחד.
האירוע צריך היה להתקיים בהנחיית הרצל ובלפור חקק, אך אירועי הימים הללו והסגר של הקורונה, גרמו לכך שהרצל חקק לא הצליח להגיע לעמדת המחשב של בלפור חקק. לכן הנחו הפעם תפארת ובלפור חקק ביחד, והרצל חקק סייע בהנחיה מן המחשב בביתו.
בדברי הפתיחה סיפרו הרצל ובלפור חקק (שכיהנו בעבר כיושבי ראש אגודת הסופרים העברים 12 שנים ברציפות) על ילדות מיוחדת רוויה שנות טובות צבעוניות עם נצנצים ופרחים. הם תיארו איך כולנו חוזרים עכשיו במנהרת זמן לימים הזהובים הללו, שבהם לאיגרת ברכה קראו 'שנה טובה' ולאיגרות ברכה קראו 'שנה- טובות' או 'שנות טובות'. הם הגדירו תקופה זו "ימי התום של כולנו".
בתקופה זו (שנות החמישים והשישים של המאה שעברה, וגם הלאה) גם יוסף באו שהיה לו סטודיו ברחוב ברדיצ'בסקי 9 תל אביב, גם הוא בתוך עבודות הגרפיקה והעיצובים שעשה לעיתונות ולקולנוע וגם ל"מוסד" (כן, כן גם זיופים גרפיים למוסד' הישראלי...), הוא עיצב אגרות ברכה. במקום שבו התקיים הסטודיו, עומד היום מוזיאון יוסף באו, שמנהלות אותו הדסה וצלילה באו, בנותיו..
על מסך הזום הוקרנו כל הזמן אגרות ברכה ישנות, שזורות זרי פרחים מרהיבים, מלאכים פורשי כנפיים, זוג אוהבים וביניהם חץ לב אדום, וכן איגרות הכוללות מקומות קדושים בא"י, וכן נופים מרחבי הארץ.
הופיעו על המסך של הזום גם צילומי דוכנים ל'שנות טובות' שמתחדשים פה ושם, ושוב לנגד עינינו פרחים באדום, יונה לבנה ועלה זית בפיה. וזה מעורר געגוע לקבל 'שנה טובה' ולא רק מכתב במייל.
.
התברר מן הזם שעד היום יש מי שממשיכים לשלוח איגרות ברכה עם מעטפה ובול, כי אין לזה תחליף בעיניהם. בתוך המשתתפים באירוע נכחו בזום אדלינה קליין ושמחה סיאני, שקראו משיריהן, ושתיהן עדיין נוהגות כל שנה לשלוח איגרת ברכה בעיצוב אישי, ובמעטפה ובול לכל החברים. דוגמאות מהאגרות שלהן הוקרנו על המסך.
הדסה וצלילה באו סיפרו על ההורים המיוחדים שלהם, רבקה ויוסף באו, שזכו להיות מונצחים בסרט "רשימת שינדלר": החתונה שלהם בגטו פלשוב במחנה ההשמדה בעיר קרקוב, זכתה להיות מונצחת בעיבוד קולנועי של סטיבן שפילברג. יוסף באו שהתפרנס מגרפיקה, פרסומת ועיצובים בסרטי קולנוע, היה גם ה"זייפן" של ה'מוסד' הישראלי' ובין השאר זייף את תעודות המרגל של אלי כהן הי"ד.
הן הציגו איגרות ברכה הומוריסטיות שיוסף באו עיצב. למשל 'תעודת אושר' שחולקה לחברים. הוא יזם איגרות ברכה משפחתיות לילדותיו.
במוזיאון יוסף באו נשמרת כל ההיסטוריה הזאת והערכים שעליהם התחנכו הדסה וצלילה באו. בשנה טובה הוא שילב "עתידון" לשנה הקרובה וכן גלגל מזלות לכל אדם. יש איגרת ברכה של יוסף באו ששזורה בה המחאת דואר לשנה הקרובה.
הדסה באו כתבה והלחינה שיר ברכה לשנה החדשה, ושתי האחיות הדסה וצלילה שרו את השיר.
באירוע הופיעה הקריינית בתיה ברלב, שקראה שירי משוררים על 'שנות טובות'. כך השיר של שמואל בס, מן השנים הראשונות למדינה:
בִּפְרוֹס חַגֵּנוּ
עֵת הַשָּׁנָה תָּחֵל
אָנָּא בָּרְכֵנוּ
שָׁנָה טוֹבָה הָאֵל.
חַזֵּק יָדֵינוּ
יָד כָּל בּוֹנֶה, עָמֵל
כַּנֵּס פְּזוּרֵינוּ
לְאֶרֶץ יִשְׂרָאֵל
(קטע)
משוררות ומשוררים קראו שירים, שבהם תיארו את חלומותיהם ושאיפותיהם לשנה הבאה:
אסתר דגן קניאל כתבה:
בַּרְכֵנוּ ה' אֵלוֹהֵינוּ
שֶׁנִּצְעַד בִּנְתִּיבֶיהַ
שֶׁל הַשָּׁנָה הַחֲדָשָׁה
נִרְאֶה בָּהּ אֶת הַהִזְדַּמְּנוּת
הַטְמוּנָה בְּקוֹל תְרוּעָתַּה
שֶׁיִּהְיוּ מַעֲשֵׂינוּ לְחוֹתָם
בְּטֶרֶם יָפוּג תוֹקְפָּה
בַּרְכֵנוּ ה' אֵלוֹהֵינוּ
תָּחֵל שָׁנָה וְשִׁינוּיֵהָ
לִבְרָכָה וְהַצְלָחָה.
כרמית רינצלר כתבה:
. הַלְלוּיָהּ לְשָׁלוֹם עוֹלָמִי שֶׁיַּרְנִין
וְיָשִׂישׂ שָׂשׂוֹן וְשִׂמְחָה, וְיִצֹּק עַל נִשְׁמָתִי
אֶת מָה שֶׁאֲנִי. אֶת הַטּוֹב, אֶת הַמְּחִילָה,
אֶת הָאַהֲבָה הַנּוֹאֶשֶׁת לְאַחְוַת עַמִּים
רחל סיידוף כותבת:
עַל מִפְרשֵׂי הַחֲלוֹם
נָחִים זֵרֵי הדַפנָה
הַדֶרֶךְ לשָם מיַגַעַת
יֵש מהֲמוּרוֹת בַּנְתִיבִים
חיים דותן שלח שירו מביתו ליד חומת סין, שם הוא מרצה ומגיע מדי פעם לארץ לחופשות מולדת:
חֲלוֹמְךָ בְּשָׁרָשֶׁיךָ
חֲלוֹמְךָ בַּחֲזוֹנְךָ
שָׁרָשֶׁיךָ בַּחֲלוֹמְךָ
מְשִׂימַת חַיֶּיךָ
אָמֵן
שתהיה לכולנו שנה טובה, אמן. ונזכה לחגוג וליהנות מ'שנות טובות' ומכל מעשי ידיו של האמן יוסף באו, ויזכה המוזיאון של יוסף באו למעמד כלכלי איתן, בימים כאלה שגזרות ניתכות עליו. יעל קסוטו שרון, אחת המשוררות, קראה לגיוס כספים עבור המוזיאון. המקום עומד במאבק כלכלי קשה ונלחם על קיומו. אירוע הזום הזה היה אות להאיץ בכולם לשמור על פנינת חמד זו בנוף התרבות הישראלית. אתר 'בכיוון הרוח' נרתם למען מוזיאון יוסף באו, וקורא לסייע ולתרום לקיומו ולהמשך פעולתו בנוף התרבותי הישראלי.