7

סיבות לאופטימיות

לגבי חיסול מגיפה הקורונה

 

יעקב שקד

 

1. המאמץ והמרוץ הכלל-עולמי חסר התקדים לפיתוח חיסון לקורונה, נושא פרי. למעשה הרבה יותר מפרי אחד. כל הסימנים מורים על כך שחיסון כזה - כנראה של ענקית התרופות 'פייזר' (Pfizer) - יוכיח עצמו כבר בשנה הנוכחית, ואף יהיה זמין עוד ב-2020 לפרוטקציונרים ולפונקציונרים.

 

2. אין כמעט חולק על כך שחיסון יעיל יהיה זמין לכל בשנת 2021. פרופ' איתמר גרוטו - המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, מהמר על חודש פברואר 2021. החברה שתזכה ראשונה באישור לחיסון שלה תעמוד מחד-גיסא בפני הבעייה של ייצור החיסון בכמויות העצומות הנדרשות - מיליארדי מנות, ומאידך-גיסא יהיה לה תמריץ בצורת רווחים בקנה מידה עצום שטרם נראה כמותו בתחום התרופות. יהיו גם בעיות רבות בהפצה נאותה. אבל החיסון נמצא כבר מעבר לסיבוב. נראה שהדרך היעילה ביותר לייצור בכמויות הדרושות בתוך זמן קצר, תהיה הימנעות מנסיון לייצר הכל לבד, והענקת רשיונות ייצור לחברה אחת או יותר בכל מדינה!

 

3. חברות התרופות יודעות כיום כיצד לייצר חיסונים בטוחים. לחלק מן החיסונים שיוצרו במאות הקודמות היו תופעות לוואי לא רצויות. כיום מעוצבים החיסונים כך שלא ילוּווּ בתופעות מסוג זה, והם נבדקים בקפדנות ובדקדקנות ללא פשרות.

 

4. ממשל טראמפ הקציב 8 מיליארד דולר ל"מבצע פיתוח חיסון במהירות הבזק" (Operation Warp Speed) בשיטת פיזור הסיכונים בקזינו. התקציב תומך במקביל במספר חברות המפתחות חיסונים שונים, מה שמגדיל מאוד את הסיכוי לקבל מאחת מהן בתחילת 2021 חיסון יעיל ובדוק - שממנו יוכלו לייצר "במהירות הבזק" די מנות לחיסון כל תושבי ארה"ב.

 

5. חלק מן החיסונים שבדרך נראה מבטיח ביותר. הם עברו כבר בהצלחה את שלבי הניסוי I ו-II. תוצאות הניסויים גם מראות שכמויות הנוגדנים הנוצרות בגוף כתוצאה מקבלת החיסון, גבוהות פי שניים עד ארבעה מאלו הנוצרות בגופם של חולים שהחלימו מן המחלה.

 

6. ניסויי שלב III והאחרון, בדרך לאישור חיסון לקורונה, החלו על ידי חלק מהחברות - כמו 'מודרנה' ו'אוקספורד-אסטרה-זנקה' - כבר בחודש יולי, והם בעיצומם. בשלב זה נבדקים החיסונים על רבבות בני-אדם, בכדי לוודא את בטיחותם ואת יעילותם.

 

7. הממשל האמריקני מצא דרך להתגבר על בעיית פער הזמן שיחלוף בין אישור חיסון לקורונה עד שייצרו ממנו כמות מספקת, על ידי נקיטת אסטרטגיה נבונה. חלק מן החיסונים מיוצר כבר עתה בכמויות עצומות, על מנת שיהיה מוכן לשימוש מיידי עם קבלת האישור, בלא שיהיה צורך להמתין. באופן זה, עם קבלת אישור, יהיה כבר מלאי מוכן של מנות חיסון שאפשר יהיה להפיצן מיידית.

 

ובהזדמנות זאת, רבים תוהים מדוע קוראים לזה COVID-19 ולא סתם מחלת הקורונה? אלה הם ראשי התיבות של COrona VIrus Disease 2019 - דהיינו מחלת וירוס הקורונה (שפרצה בשנת) 2019.

logo בניית אתרים