על סיפורים דינמיים
היוכלו מחשבי העתיד לכתוב ספרים? היוכלו מחשבים בעתיד להפקיע בשלב מסויים מן הסופר את המשך כתיבת ספרו, ולכתוב לכל קורא וקורא המשך בהתאם לרצונו? האם נראה בעתיד על שערי ספרים קרדיט לסופר ולמחשבו? הכותב מפליג בדמיונו אל עתיד שאולי יהיה ואולי לא.
עפר עציון
רבים האנשים המשחקים במשחקים שבהם הם ממלאים תפקיד פעיל, אבל את המשחק וכלליו מעצב מי שבנה את המשחק. יש בינינו אנשים שעדיין קוראים ספרים, במקרה זה הקורא הוא סביל, הסופר כתב את הספר והקורא קורא את מה שהסופר כתב. האם הקורא יכול לקחת חלק פעיל בכתיבת הספר? פעם כתבתי ספר מקצועי שאפשר היה לרכוש אותו לפני שיצא לאור. הרוכשים קיבלו גישה לאתר שבו הושׂמו טיוטות של כל פרק מיד לאחר כתיבתו, ולקוראים ניתנה אפשרות להגיב עליו. רבות מהעצות היו טובות, ויישמתי אותן בגרסאות מתקדמות יותר של אותם פרקים.
זאת היא דרך פשוטה, שאינה מצריכה טכנולוגיה מתוחכמת. אך מה לגבי ספרי עלילה? יש כאן אפשרויות שונות. האפשרות הפשוטה ביותר היא, שהסופר יכתוב אוסף של תרחישים חליפיים שיהיו מסודרים בצורת "עץ החלטות". בספר יהיו נקודות החלטה שבהן יוכל כל קורא לבחור בתרחיש הנראֶה לו להמשך העלילה, ובכך מטפס על ענף מסוים ב"עץ". בהמשך כל ענף יש נקודות החלטה נוספות, וכך העלילה נמשכת, תוך שהקורא מתערב בה בנקודות מוגדרות מראש.
השלב היותר מתקדם הוא שהקורא יוכל להחליט לייצר בעלילה מאורעות, שהסופר אפילו לא חלם עליהם. הפיקוח אינו חוזר לסופר אלא עובר למחשב אשר מקבל את המאורע בו בחר הקורא ומשתלט על העלילה. כאן הסופר הופך מתסריטאי לכוריאוגרף. הסופר קובע את כללי המשחק שלפיהם יפעל המחשב, אך הסיפור - לפחות החל משלב מסוים - הופך לאוטונומי. הסופר יכול להיות פעיל בקביעת הכללים, או לאפשר למחשב ללמוד את אורח מחשבתו על ידי קריאת ספרים קודמים שכתב.
ימים יגידו
נשמע שזה שימוש של טכנולוגיה בתחום שלא חשבנו עליו? נכון. האם זה אפשרי כיום? עדיין לא, זה דורש עבודה. כיום יש תוכנות מחשב שיכולות לכתוב טקסטים, למשל שירה שנכתבת על ידי מחשב, או כתיבת טקסט בסגנון של סופר מסוים - לאחר שהתוכנה מנתחת את הסגנון. האם סיפורים דינאמיים שנכתבים על ידי מחשב בהשתתפות הקורא יהפכו לסוגה ספרותית נדרשת? ימים יגידו.
הנושא של שימוש בבינה מלאכותית (AI - artificial intelligence בשפה המקצועית) בכתיבה נחקר בשנים האחרונות במקומות רבים. מאמר בעיתון 'ניו-יורק טיימס' מתאר סופר שנעזר בבינה מלאכותית בכדי לכתוב רומן. גם חוקרים יפניים דיווחו על עבודה בנושא - ראו כתבה שכותרתה 'רומן יפני זה שנכתב על ידי מחשב, כתוב טוב במידה מפחידה'. עבודות אלו מבוססות על למידה חישובית. תוכנת המחשב לומדת על ידי קריאת טקסטים רבים, אך עדיין מוכוונת במידה רבה על ידי הסופר שמתנהג ככוריאוגרף.
אפשרות נוספת בתחום זה היא כתיבה עיתונאית בידי תוכנת מחשב. כתיבה כזאת מתבצעת כבר בפועל בסיקור אירועי ספורט. העיתון 'ו'ושינגטון פוסט' כבר פרסם למעלה מאלף כתבות סיקור על אירועי ספורט, שנכתבו על-ידי תוכנה. הערכה בקרב אנשי המקצוע היא שכ-20% מכתבות החדשות ניתנות לייצור באמצעות תוכנה. הכתיבה על ידי מחשב לא פסחה גם על תחום השירה, ויש כיום שירה רבה שנוצרה על ידי מחשבים. אף יש אתרים, כדוגמת 'Poem generator' המאפשרים לייצר שירה ממוחשבת בהנחיית אדם. גם בשפה העברית יש עבודות לייצור שירה ממוחשבת, על ידי ערן הדס - משורר ואמן רשת, שגם מלמד קורס אקדמי בנושא.
----
פרופסור עפר עציון הוא ראש החוג למערכות מידע במכללה האקדמית צפת, ועוסק בחקר מערכות אוטונומיות.
----