שומרי הבינה/ מארי רוזנבלום
בימוי: ג'פרי ווינדום 

 

יום כדור הארץ חל ב-22/4 ובסינימטק הוקרן הסרט "שומרי הבינה" .

התחלתי לצפות בסרט בביתי עם פה פעור.

הם תופסים אחרת את החיים, חושבים אחרת, מאמינים אחרת, מתלבשים אחרת, מרפאים אחרת, אוכלים אחרת והם חיים באפאלצ'ים. 

 

 

 

 

 

 

שומרי-הבינה, פאקו אנדינו" הוא סרט אינטימי ומרגש המגולל את דרך החיים השמימית והקשובה לרחשי הלב, של מסורת הרי האנדים הקדושים.

הסרט צולם בהרים של פרו, ללא קריינות.

הוא לוקח את הצופים למסע חסר תקדים עמוק אל תוך ליבה של חכמה עתיקת יומין, וחושף בפניהם את דרכי החיים המעשיים והמיסטיים שהרכיבו את אחת מהמסורות האקולוגיות והרוחניות שנותרו עד היום כפי שהיו בעת העתיקה. הסרט מציג בפני הצופים תובנות אוניברסליות וברות יישום על דרך חיים שמתבססת על טוב לב, יחסי גומלין, קיימות וקדושה של חיי היום-יום. אלו מרכיבי החיים השלווים.

שפת הדיבור היא קצ'ואה והיא בת 2000 שנה ולה ניבים רבים. שפת הקצ'ואה נחשבת לשפה רשמית משנית בפרו, בוליביה ואקוודור. כיום יש בין תשעה עד עשרה מיליון אנשים דוברי השפה. הקצ'ואה היא למעשה משפחה של שפות  שיש ביניהן חפיפה אך גם שוני רב.

 

.

אנשי הקצ'ואה הנם צאצאים ישירים של אימפריית האינקה.  הם אינדיאנים החיים בהרי האנדים שבאמריקה הדרומית, במדינות פרו, אקוודור ובוליביה. רב אנשי האנדים נשענים  מבחינה כלכלית על חקלאות ורעיית צאן.

 חפצי האומנות הייחודיים והלבוש המסורתי הפכו לסמל תרבותי.

ישנן קומונות  המקיימים את המסורת המיסטית.

הבתים בנויים בצורה פשוטה ולא יציבה, רמת החיים נמוכה ואי השוויון והפערים החברתיים בולטים במיוחד באזורים אלו.

בסרט נראה שיש גישה למים. ישנם אגמים, מים זורמים, והררי שלג. האנשים שחיים שם די מבודדים ופיתחו ניב מעט שונה מהשפה הקצ'ואית. ניב שיתאים יותר לאזור המחיה שלהם. היתרון שיש לאנשי הקצ'ואה במחייה באזורים מבודדים היא שכך הם יכולים לשמור על האמונות ולהמשיך באורך החיים הייחודי שלהם.

באופן מעשי כל אנשי האנדים הם קתולים. הם מאמינים באלת האדמה הפאצ'אממה המעניקה את הפוריות לאדמה ולכן באופן קבוע ניתנים לה זבחים ונערכים טקסים. אמונה נוספת היא האמונה ברוחות ההרים, אפו.

דת הקצ'ואה משלבת אלמנטים קתולים ופרה-קולומביאנים שכוחות עליונים שולטים על דברים מחיי היום-יום, כמו מזג האוויר. הם מאמינים כי אם יוקרב קורבן האדם יהיה פחות פגיע.

בעולמם הדתי של אנשי האנדים הם מאמינים באלים. לאלים יש תכונות אנושיות. הם יכולים לאהוב או לשנוא אחד את השני ואף להילחם ביניהם. לכן יש להרגיעם על ידי מתנות , זבחים וכל זה נעשה בהתמדה לאורך כל הסרט.

 

בעמקים ובמישורים של הרי האנדים מרבים להשתמש בתירס ובתפוחי אדמה. הבשר שנאכל הוא בדרך כלל בשר אלפקה וגם שרקנים אבל גם כבשים ופרות.

התלבושת המסורתית היום היא שילוב של הלבוש לפני הכיבוש הספרדי ואחריו. הספרדים אסרו על הקצ'ואה ללבוש את הטוניקות ואת הבגדים המסורתיים שלהם ולכן הם אימצו ב-1572 את הלבוש האירופאי המודרני. הנשים השתמשו בשק קפרינה המשמש לנשיאת ילדים. לחצאית הצבעונית קוראים פולרה והיא עשויה מצמר. הנשים לובשות 4-5 שכבות . בחגים ובאירועים נלבשות 15 שכבות פולרה סביב המותן. הלבוש של הגברים הוא יותר מערבי ומודרני. הפונצ'ו  מעוצב בכל מיני צורות .

לילדים בחברת קצ'ואה יש תפקידים רבים. כבר מגיל צעיר הם ממלאים תפקידים רבים וחשובים במשק הבית. למשפחה חשוב שיהיו ילדים רבים כי הם מהווים ביטוח כלכלי לעתיד. מספר ילדים אופטימלי הוא ארבעה ילדים. בנים זכרים מוערכים יותר על ידי ההורים. לנשים יש מעמד נחות יחסית לגבר והן לא מקבלות חינוך פורמלי.

עד היום אנשי הקצ'ואה נרדפים פוליטית ואתנית. יש אפליה במינויים פוליטיים.

 

זה מה שראיתי בסרט ודליתי מכל מאגר אפשרי.

מה שנותר הוא לחפש את הסרט המיוחד הזה, להינות מנופיו המרהיבים ומצבעי הבגדים, נוף עוצר הנשימה ולקלוט שכל זה קיים בעולמנו.

 

 

 

logo בניית אתרים