צילום: עזרא לוי
כי האדם עץ השדה ערב מחווה למשורר נתן זך/ עזרא לוי
ביום חמישי ה27 לפברואר 2020 , ביוזמת "אגודת הסופרים העברים", נערך בבית הסופר ת"א ערב שנקרא "כי האדם עץ השדה". ערב מחווה לנתן זך : משורר, עורך, מתרגם, מבקר שירה, חתן פרס ישראל לספרות לשנת 1995, וגם פרופסור אמריטוס בחוג לספרות עברית והשוואתית, באוניברסיטת חיפה.
אחת לאיזה זמן, ולאחרונה לפני כשבועיים, פורסמו כתבות באמצעי תקשורת שונים, שעסקו במצבו הדמנטי של נתן זך בן ה-90, המאושפז במחלקה הסיעודית של בית האבות "משען" ברמת אפעל. בכתבות השונות גם הוצגה בקורת קשה מצד גורמים שונים - קרובים, חברים, אמנים, יוצרים ועמותות מהעולם הספרותי - על ההתנהלות הלוחמנית והרכושנית של זוגתו. עדיין נמשכים המאבקים המשפטיים על נכסיו, כולל נכסיו הרוחניים, כמובן.
האולם בבית הסופר היה מלא, בערב זה של מחווה ותמיכה גורפת בנתן זך, אירוע שהיה פתוח לקהל הרחב. חלקו נטל חלק בהקראת שיריו, תוך הבעת רצון ודרישה לפעול בנחרצות להוצאת נתן זך מ"בידודו הכפוי". את הערב הנחה יו"ר אגודת הסופרים, צביקה ניר.
בין המשתתפים באירוע :
*היוצר-זמר מתי כספי שהלחין משיריו הידועים של זך : "כשאלוהים אמר בפעם הראשונה", "לא טוב היות האדם לבדו", "איך זה שכוכב". הפעם כספי לא שר, רק דיבר בקצרה והביע תמיכתו ביוזמה זו.
*הזמרת עינת שרוף בליווי גיטרה של תמיר הרפז, שרה את "כולנו זקוקים לחסד", שהולחן ע"י אילן וירצברג.
*האדריכל ישראל גודוביץ' דיבר נחרצות בטון גבוה ובהתלהבות יתרה, ודרש לא לוותר בנושא, "להילחם עד הסוף"..
*עו"ד יצחק בורובסקי, התייחס לסוגיות בהיבט המשפטי לעניין מורכב זה.
* נירה תובל, מ"מ מנכ"ל אגודת הסופרים, הודתה לקהל על נוכחותו התומכת.
*צביקה ניר, יו"ר אגודת הסופרים, נעל את האירוע והבטיח שהאגודה תסייע ככל יכולתה, ובתנאי שהכול יהיה חוקי ונהיר לחלוטין, מהבחינה המשפטית.
משתתפים נוספים :
הסופרת יהודית רותם, ציפי שחרור, עקיבא נוף (עו"ד, פזמונאי ומלחין, ח"כ לשעבר), פרופ' רירי סילביה מנור, עו"ד דן שינמן, חגית בת-אליעזר, נועה גולדברג רוזן, מוטי סנדק, מיכאל זץ, גיא פינקלשטיין, שולה ורדינון, יותם כהן, אבי לוי, עדנה מיטווך, וגם אני - עזרא לוי (אין תמונה).
לא פעם הייתי באירועים ספרותיים בהם נתן זך נטל חלק, והוא תמיד ריתק את הנוכחים : בעומק התכנים עליהם דיבר, וגם בהומור החד, בו השתמש מידי פעם. כידוע, בשנות ה-50 זך היה אחד מהמשוררים בחבורת "לקראת", חבורה שמרדה בפאתוס הלירי של המשוררים "הציוניים", אותה ייצג נתן אלתרמן.
כזכור, רבים משיריו של זך הולחנו ע"י טובי היוצרים בארץ, והפכו "להיטים" מופלאים, שמושמעים גם בימינו אלה.
אני מניח, שכמוני, גם אתם תמשיכו לעקוב אחר ההתנהלות בסביבתו של נתן זך, ואחר הקורות אותו בהמשך חייו.