לזרוע דעת עם ברכה קליין תאיר/ ורדי מוסקוביץ'
ראיון עם ד"ר ברכה קליין תאיר לאור ההוצאה לאור של ספרה השמיני: "לזרוע דעת – למצוא את יצור האנוש האמיתי", ולאור פתיחת "הבית לחוכמה מתהווה" – תוכנית לימודים שונה מהמקובל.
המראיין: ורדי מוסקוביץ: בימאי, שחקן, תסריטאי.
ספרי מעט על עצמך מי את ומהיכן הגעת, מה עשית
מה מייחד את ספרך החדש "לזרוע דעת – למצוא את יצור האנוש האמיתי" ומדוע החלטת לכתוב אותו
הוא מתמקד בלמצוא את יצור האנוש האמיתי שבתוכנו. כלומר, בתוכנו ישנם 2 פנים: האישיות והמהות. כל תהליכי האבולוציה מטרתם אחת: להעביר את את פני האישיות טרנספורמציה על מנת שהשתוו בצורה לפני המהות שלנו. למה זה חשוב?
כי היום הוא זמן הגאולה = כולנו חייבים להקשיב למהות האוטופואטית שלנו ולהתחיל תנועה אל עבר נקודת המוצא האמיתית שלנו. כך אנחנו מסייעים לתנועה של הבריאה כולה. זו תכלית הבריאה במאקרו/תכלית הקיום שלנו במיקרו.
מה הוא משפט המפתח של החיים לדעתך ומדוע
מי הם הוגי הדעות החשובים ביותר בעינייך ומדוע
סוקרטס – פילוסוף יווני במאות 4-3 לפנה"ס. פיתח את תורת המידות ואת שיטת הדו שיח באמצעות שאלות: "שלושת הפילטרים": אמת – טוב – תועלת.
לא הותיר אחריו כתבים. סוקרטס כינה את חוכמת האדם "חומר הגלם" הייחודי שלנו, האבן הבסיסית שלנו, תבנית ההכרה הנאורה. הוא מזמין אותנו לרדת אל מעמקי עצמיותנו ולגלות אמת.
הרמב"ם (רבי משה בן מימון) – פילוסוף יהודי מהמאה ה- 12/13. איש אשכולות ופוסק (כונה הנשר הגדול = משה) שנגע רבות בתורת המידות/המוסר.
13 המידות: מידות טובות; אהבת אל (לראות כל אדם בעיני האל) – רחמים (לחמול על האדם בהתאם למעשיו) – חנינה (לחון כל אדם ללא קשר למעשיו) – ארך אפיים (סבלנות ואורך רוח) - רב חסד (נתינה שופעת ללא גבול) – רב אמת (דין אמת) - ענווה – שמחה.
מידות רעות; גאווה (שורש המידות הרעות) - כעס – פחד – קנאה – תאווה. המעשים תמיד צריכים להיות בלהיטיב ולכן, התיקון ברובו ממוקד בלשנות את המידות הרעות על ידי מתן כוח למידות הטובות בלבד. זה כלל גדול בחיים.
לדעת הרמב"ם, בעקבות חטא גן עדן, נשללה מהאדם העוצמה השכלית, חשיבה צלולה, הניצוץ האלוהי, הניצוץ של מוח קוסמי שהייתה לו עד כה. כדי להבהיר זאת השתמש הרמב"ם בשני מושגים מנוגדים: "מושכלות" ו"מפורסמות".
"מושכלות" היא ידיעה שהאדם מגיע אליה בשכל העיוני הטהור. זו חשיבה שמחוברת למקור (רובד האמת). זו חשיבה צלולה וקריסטלית.
המפורסמות הן קביעות שאינן נגזרות מהשכל העיוני, אלא נולדות מהצורך להתמודד עם מצב אנושי ספציפי. זו היא חשיבה ארצית פונקציונלית - מכאנית - מותנית התנהגותית (מותר/אסור, טוב/רע), הפועלת מכוחו של הרגל ומתאימה עצמה למצבים אנושיים חברתיים (שורה תחתונה).
מוולנה – הורידה וכתבה את ספר הידע. הספר האולטימטיבי והמוכלל לאבולוציה אוניברסלית (מאחד בתוכו את כל כתבי הקודש, פילוסופיית המזרח, ידע מדעי וידע השמיים), לא רק בגלל הידע, לא רק בגלל הגילויים שהם הפוכים למוכר, אלא בגלל הטכנולוגיה: אור – פוטון – ציקלון הטמונה בו (ספר חי שמתעצם ברבדי האמת).
בחרתי בשלושתם בגלל טביעת האצבע המדהימה שהם השאירו ומשאירים בתודעה האנושית. בגלל השפעתם הדרמטית על השיח הפילוסופי – מוסרי – ערכי – תכלית הקיום שלנו שמלווה אותנו עד היום בכל תחומי החיים: מדע, רפואה, שלטון, הון, אנושיות, חברה, חינוך ועוד.
אלו שלושה ספרים היית לוקחת איתך לאי בודד ומדוע
*אוטופואיזיס – מאטורנה ווארלה. הביאו לחיי תפנית רוחנית מדהימה בניסיון שלהם להגדיר מהי מערכת חיה?
* החיפוש אחר המופלא – אוספנסקי = מציג ידע אמיתי אודות האדם והיקום. ספר שמביא להתעוררות וצמיחת התודעה בנתיב משמעות הקיום של אדם.
*ספר הידע – מוולנה = שמצפין את סוד הבריאה, האלוהות, האדם, העולמות, האבולוציה: שילוב בין מדע לדת.
הסיכוי גדול, אם ייבחר האדם בנתיב או לא, כי האנושות קיבלה דד ליין להשגה רוחנית – אוניברסלית (לא קשורה לדת), עד תום המאה ה- 23. תם העידן בו עשינו, דרכנו, גילינו, חשבנו X. הכל משתנה: הבריאה – המציאות – האדם – הארגונים ל- Y. מאחר ו- Y שונה מהמוכר, עלינו גם לחדש את המילון הפנימי וגם לעשות צמיחה, התחדשות, התפתחות והשתנות אחרת.
הסיכוי = אם יבין האדם כי יש לו זכות בלתי ניתנת להעברה כמערכת אוטופואטית(self-creation) להתפתח ככל יכולתו אל עבר יצור האנוש האמיתי שהוא בקומה ה-100. זו הזכות להשתמש באופן חופשי ובלתי מוגבל בכל הסגולות ובכל פוטנציאל העושר הקיים בו למען השגת התכלית האבולוציונית. לדעתי, לא ניתן לחיות חיים שלמים, מוצלחים ומשמעותיים בלי להיות אדם שהצליח להשיג את תכלית קיומו. זו צעידה בנתיב "אני ראוי" שאין בו יותר הצלחתי/נכשלתי, אין יותר ציפיות והשוואות, אלא תנועה שמאפשרת את השגת הנקודה הבאה.
אם לא ייבחר - הסיכון, מנגנון ההשפעות יתחיל לדחוק בו באמצעות חוויות לא סימפטיות.
צולם בקליניקה של לילה מאיה חפר, פרדס חנה.