אירוע השקה כפולה "אַיל מֵעבר למתרס"- דן אלבו וכרמית רינצלר בבית העם/ אבנר גת

 

 

ב'בית העם' בירושלים (מרכז ז'ראר בכר) התקיים אירוע ספרותי עשיר בתוכן וברגש. הערב הוקדש לספר שיריו של ד"ר דן אלבו ולספר המאמרים של כרמית רינצלר.

דן אלבו, איל (ספר שירים)- הוצאת כרמל. כרמית רינצלר, מעבר למתרס (מאמרים פילוסופיים), הוצאת ארגמן מיטב.

את הערב הנחו בלפור חקק וראובן שבת, והוא התקיים באולם כתבי העת של 'בית העם'. קטעי המוזיקה היו של הזמרת עפרה בן דויד, שלוותה בגיטריסט.

 

אירוע ההשקה נפתח בקדימון לספרה של שפרה ספרא, שפרסמה לאחרונה את הרומן "אדון סאדו" בהוצאת אנטרפרייז- פייר לביא.

על שפרה ספרא:

שפרה, שזכתה לאחרונה בתואר "יקירת העיר ירושלים" סיפרה שכתבה את הרומן לאחר שני קבצים של סיפורים קצרים. הספר עוסק בצמיחתו של גיבור הרומן, אדם קשה בזיקתו לחברה, שבאהבתו לאשה מתאכזר אליה רוחנית, עד הפרידה ביניהם.

לאחר קטע מוזיקלי , נפתחה ההשקה של דן אלבו וכרמית רינצלר.

 

על ספרו של ד"ר דן אלבו:

 

הרצל חקק נשא דברים על שיריו של דן אלבו,

 ובין השאר אמר:

"קריאה בשיריו של דן אלבו היא מסע, מסע לעולם אחר, הצצה במשקפת של איש סתרים הצופה בכול. יודע ללכוד במשקפת הרוחנית שלו, תהליכי צמיחה, תעופה של ציפורים, רחש של להבות. שיריו של אלבו נכתבים בקולמוס של תייר רוחני, שרוצה לפרוץ את השגרתי והמקובע. דן אלבו מתנהל במרכּבת השירה, כמי שרוצה לפרוץ מעבר למסגרות, כמי שמתאווה להתנסות בחוויה שונה. המשורר מבקש לבנות לו ארץ 'לעולָם לֹא' מִשֶלו, יקום חלוּפי שבשדותיו הוא משוטט, משקיף, לעתים קם בתשוקה ופורץ אליו. הקוראים הם אורחיו למסע. והמסע קסום, נוגע במחוזות אבודים.

 

השירים אכן מחזקים בנו תחושה שאנו במגילת החולם בהקיץ: הנה אנו מוצאים אותו מבקש פיסת אדמה, שבה יוכל להציב סולם ולעלות לשמים. דן אינו מחכה, שיזדמן לו חלום על סולם כזה, הוא בטריטוריה משלו, שבה הוא מבקש להגשים את החלום:

"בָּעִיר הַזּוֹ

בְּשׁוּם מָקוֹם אֵין מָקוֹם  לְהַצִּיב סוּלָּם

אֵיךְ אֶפְשָׁר לַעֲלוֹת כָּךְ לַשָּׁמַיִם?"

המנחים מסרו פרטי רקע על דן אלבו:

דן עלה לארץ בגיל 9 מטולון בדרום צרפת. אלבו ייסד וערך את כתב העת שֶלֶם בתחילת שנות ה-90 של המאה ה-20. כמו כן ערך את האנתולוגיה הביוגרפית שירת מרים על שירת מירי בן-שמחון. וגם כתב את התסריט לסרט על מירי בן שמחון.

 

שלושה מן השירים בספרו "הקצה שאין מאחוריו דבר": "הייתי אז ילד", "חייו של אסקלפוס" ו"טכניקה פואטית" הולחנו על ידי המלחין טל קלמפרר מהאקדמיה למוסיקה בירושלים, והושרו בקונצרט ב-2015.

 

דן סיפר על עלייתו לארץ מצרפת, על ילדותו, ועל ההשפעה הרבה של ילדותו על שיריו. הוא סיפר על שורשיו המשפחתיים ועל ייחוסו עד ר' יוסף אלבו, בעל "ספר העיקרים".

.

חגי קמרט נשא גם הוא דברים על דן אלבו ושיריו:

דן אלבו מקדיש בשיריו מקום רב לטבע ולאהבת הנופים. השיר הראשון כדרך אנפות בקר לבנות הפותח את הספר הוא כנראה חלק חשוב מערכיו ואהבותיו של דן . אהבת הארץ. השירה העולה משדות דישון ומלכיה וממריאה משדות רמות נפתלי היינו "מצפון תפתח הטובה,". נופי הצפון בראיה וברגשות של ילדות העבירה אל מול עיניו יופי קסום וכמו השמיעה באוזניו שירה מרהיבה. בשיר ישנם אלמנטים הלקוחים מהטבע בתוך מסגרת של עולמה של ילדות כך למשל שדות, גשמי ברכה , טפטופים, חליל רועים .

המלה "זמירות" מסגירה את הפן המסורתי דתי משהו מבית אלבו. ( זמירות שבת למשל בבית הילד) כאן ההשלכה היא על זמירות הגשם הכחול.

 

כך גם בשיר ( חורשת שירים ) התפעלות מהנוף השר שבין ראש פינה וצפת. כאן החורשה כמו שרה את שיריה מצטנעת לה בשדה תלתן.

 

הצפון לפי זה היה דריסת רגל ראשונה של דן בארצנו הקטנטונת . והוא ילד צעיר וקטן. בשירים אלו הוא כותב את ילדותו בפן של אהבתו לישובים לשדות ונופים המקסימים".

 

ספרה של כרמית רינצלר

ספרה של כרמית רינצלר "מעבר למתרס" הוצג כספר פורץ דרך בדרכה הספרותית. עד כה פרסמה ספרי שירים וגם כתבה פרוזה. והפעם פנתה לאפיק מחקרי, כתיבה של מאמרים פילוסופיים בדגש על הפוסט- מודרניזם.

את ספרה הציג המשורר והעורך יוסף עוזר:

יוסף עוזר על הספר "מעבר למתרס":

הספר מציג מבט חד על החשיבה כיום. על פי תפיסתה, האישה היא האחר שבכל חברה. הכותבת. היא שולחת אותנו להוגים הגדולים שהרהרו אודות ההיסטוריה, כדי לפענח אותה...

למשל – למישל פוקו, שהגותו התייחסה לקטגוריות, סביבם טווים גם דבריה של כרמית- "כוח ומוסדות", "כוח/ידע", "שיח", "הגוף והמיניות" ו"חקירת הסובייקט"..

 

המחשבות של הפילוסופים מסייעים לקורא להבין את השיח שכרמית מייצרת.-

 

כאשר פוקו מדבר על "השיח – ההגמוני"- הוא מונה את המגבלות שיוצרים על השיח. -

 

1.על מה מותר לדבר (ועל מה אסור), למי מותר לדבר (ולמי אסור), היכן וכיצד יש לדבר. 2. הבחנה בין דיבור שפוי למסומן כחולה . 3. החלוקה בין אמת ושקר; בין בעלי עמדות כוח ,- ואיך מה שנחשב לשקר מתקבל כאמת. מרתק השיח בין האמת לבין השקר..

 

כרמית רינצלר כותבת את "מעבר למתרס" של השאלות – מעבר למתרס- כי מתרס הוא אמצעי שלרוב מקימים אזרחים שמורדים בהנהגה ובמנהגים שסרחו.-

הנושאים הנדונים בספר:

     החריג בתקופה החלוצית ומעמדו עד ימינו, הסתכלות על החיים מעינויו של פילוסוף. טבע האדם. החיים מעבר למתרס. על השקר והאמת ועל הפוסט- מודרניזם"..  

המנחים מסרו מספר פרטי רקע על כרמית רינצלר:

נולדה בקיבוץ עין הנציב.  בוגרת מכללת בית ברל. כתיבתה בשירה ובפרוזה היא בסגנון הזרם הוידויי. הספר 'מעבר למתרס' הוא פריצה לתחום חדש: עיון בשאלות של רוח ותרבות ומבט חדש על הפוסט מודרניזם.

.

כרמית נשאה דברים והציגה את התפיסה הרעיונית שלה, ואת האמת הפנימית של כל יצירתה עד כה בשירה, בפרוזה ובמחקר. לדבריה, בכל כתיבתה יש מאבק תמיד לחקר האמת, ולהענקת יופי ואהבה  לעולם. היא סיפרה על הרקע המשפחתי שלה ועל התובנות שקיבלה מתקופת מחלתה בסרטן וכתיבת הספר "קשת מנצח סרטן". רק כוח החיים שיש בה העניק לה כוחות להתגבר על המחלה וכוחות לכתיבה. יוסף עוזר ציין את המשפט המיוחד בספרה, בפנייתה לאל: "חמול על מחלתי".

יהודה ניסן קרא משיריו של דן אלבו, וגם קרא פרק מספרה של כרמית רינצלר.

המנחים בלפור חקק וראובן שבת הפנו מדי פעם שאלות אל הכותבים דן אלבו וכרמית רינצלר לחשוף אל מקורות יצירתם.

הם הביאו כציטוט משותף לעולמם של שני היוצרים את דבריו של אלדוס האקסלי:

אני מתכוון להרגשה מוזרה שעולה בי לפעמים, הרגשה כי יש לי דבר חשוב לומר וכי יש לי הכוח לומר אותו – אלא שאין אני יודע מהו הדבר ואין אני מסוגל לעשות שימוש בכוח הזה. אילו הייתה איזו דרך כתיבה אחרת... או נושאים אחרים לכתוב עליהם.

- אלדוס האקסלי

{ מתוך הספר "עולם חדש מופלא", מפי הדמות 'הלמהולץ ווטסון' }

logo בניית אתרים